Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να «φλερτάρει» σταθερά με τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο, το κόστος μετακίνησης αυτό το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα υψηλό για όσους χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο στις διακοπές. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού και σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζει σημαντικά τον προγραμματισμό.

Πώς όμως το υψηλό κόστος για τα καύσιμα σχετίζεται με τον τρόπο που οδηγούμε; Έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία με συμμετοχή 1.000 οδηγών, έδειξε ότι η πλειοψηφία έχει αλλάξει τις συνήθειες πίσω από το τιμόνι αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του ανεξάρτητου οργανισμού οδικής ασφάλειας IAM RoadSmart, το 72% των ερωτηθέντων οδηγών ανέφερε ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο ταξιδιού με το αυτοκίνητο.

Από αυτό το ποσοστό, το 38% υποστήριξε ότι οδηγούν πιο οικονομικά λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, ενώ 1 στους 5 (19%) σέβεται πλέον περισσότερο τα όρια ταχύτητας. Αν αυτά τα ποσοστά γίνουν αναγωγή στα 33 εκατ. ατόμων που κατέχουν δίπλωμα οδήγησης στην Μ. Βρετανία, τότε αντιστοιχούν αντίστοιχα σε 12,5 και 6 εκατ. οδηγούς! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών της Μ. Βρετανίας, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας αποτελεί παράγοντα στο 7% όλων των ατυχημάτων και στο 17% των δυστυχημάτων (με θύματα δηλαδή). 

Σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα θεσπίζονται χαμηλότερα όρια ταχύτητας, κυρίως μέσα στις πόλεις, όπου καταγράφεται η πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, προβλέπει – μεταξύ άλλων – ζώνες 30 χλμ./ώρα σε όλες τις κεντρικές αστικές περιοχές της χώρας μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA