Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν αλέκτωρ Σαββάτου λαλήσαι μία, σου φτιάχνουμε μια λίστα προτάσεων για βιβλία που θα πας άμεσα να πάρεις από το βιβλιοπωλείο πουρνό πουρνό.

Το Ένστικτο, Άσλι Οντρέν - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Θέλεις να σπάσεις την κατάρα που βαραίνει τις γυναίκες της οικογένειάς σου. Ελπίζεις πως αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Εσύ θα τα καταφέρεις. Θα είσαι στοργική και θερμή, η κόρη σου θα αποζητά την παρουσία σου. Οι δυο σας θα είστε ομάδα! Η Μπλάιθ Κόνορ είναι αποφασισμένη. Θα είναι η ιδανική μητέρα για την κόρη της. Θα είναι ακριβώς αυτό που δεν ήταν για κείνην η δική της μητέρα. Από τις πρώτες μέρες όμως της μητρότητας το όνειρο γίνεται κομμάτια. Κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καλά. Είναι το παιδί της σαν όλα τα άλλα παιδιά; Κι αν ναι, εκείνη γιατί δεν το βλέπει έτσι; Τι είναι αλήθεια και τι προϊόν της φαντασίας της; Το ένστικτο είναι ένας λογοτεχνικός άθλος που διαβάζεται με μιαν ανάσα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αμφισβητεί όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμα και των πιο κοντινών μας.

Μετάφραση: Δημήτρης Αθηνάκης, Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Ο λόφος του Ερνιόν, Έλενα Μπολονάση - Εκδόσεις 24γράμματα

Μια πλοκή με ιδιοφυή σύλληψη, όπως αρμόζει σε αστυνομική λογοτεχνία. Μια ανάλαφρη, διαπεραστική περιγραφή, όπως αρμόζει στην πραγματική λογοτεχνία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Ο λόφος του Ερνιόν» βραβεύτηκε στον 38ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ).

Το βιβλίο πραγματεύεται έντονα το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, τον τρόπο που ένα θύμα μετατρέπεται σε θύτη, καθώς κι άλλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως οι συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα και η επανένταξη.

Τα παιδικά γέλια σβήνουν απότομα στον λόφο του Ερνιόν. Η Σοφία χάνει τον τρίχρονο Άγγελό της, σε μια φαινομενικά αναίτια ένοπλη επίθεση. Ο πρώην άντρας της, ο Κέβιν, επιστρέφει βίαια, όμως η Σοφία δεν είναι πια η ίδια. Ορθώνοντας το ανάστημά της στην κακοποίηση, βρίσκεται καταπλακωμένη από το παγωμένο άψυχο σώμα του Κέβιν στο σαλόνι της. Στη φυλακή, ανάμεσα σε ειδεχθείς εγκληματίες, η επιβίωσή της μετατρέπεται σε παιχνίδι με σκοτεινούς κανόνες. Αποκαλύψεις, σκιές από το παρελθόν αλλάζουν τα δεδομένα της. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η Σοφία μαθαίνει με σκληρό τρόπο πως «η αγάπη είναι προνόμιο των γενναίων». Για να κερδίσει ξανά τη ζωή που έχασε και να βρει το μυστικό που της στέρησε τον γιο της, θα πρέπει να γυρίσει εκεί όπου άρχισαν όλα, στον λόφο του Ερνιόν.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου, Αύγουστος Κορτώ - Εκδόσεις Πατάκη

Ο Μανωλιός, η Δήμητρα κι ο Γιάννης

αντάμωσαν σε δύσκολους καιρούς.

Πες μου, ζωή, γιατί στο τέλος κάνεις

τους πιο γλυκούς δεσμούς λυπητερούς;

Τρία παιδιά –τραυματισμένα κι εξόριστα, χαμίνια του δρόμου– γνωρίζονται, φωλιάζουν σε μια κατάληψη των Εξαρχείων και γίνονται αδέρφια.

Αρχές του ’90, κι η Αθήνα ξέφρενη: ποτάμια πλούτου από τη μια, απόγνωση της νύχτας απ’ την άλλη. Πρέζα, πεζοδρόμιο, μαχαιρώματα, άγρια φτώχεια. Οι τρεις φίλοι παλεύουν να ζήσουν τη νιότη τους, μα ο κίνδυνος πλανιέται ολόγυρα: αδίστακτα αφεντικά και πελάτες, εχθροί των καταλήψεων, ένας καθ’ έξιν δολοφόνος φάντασμα που ’χει βαλθεί να καθαρίσει την πιάτσα – και πάνω απ’ όλα, κρυμμένο παντού, το φάσμα του έιτζ, πεινασμένο για κορμιά που πονούν για έρωτα.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το μόνο μέλος της παρέας που επέζησε μας ιστορεί τις αλησμόνητες εκείνες εποχές, συνομιλώντας με τους χαμένους φίλους.

Μια ιστορία για τη νοσταλγία και τον καημό της αδικημένης νεότητας, ένας ύμνος στην άσβεστη φλόγα της φιλίας. Ένα μυθιστόρημα παρέας, γέλιων και δακρύων. Φίλος θα πει η καρδιά σου σ’ άλλο στήθος.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Το Πέρασμα του Μακελάρη, Τζον Γουίλιαμς - Εκδόσεις  Gutenberg

Πέντε χρόνια πριν τον "Στόουνερ", ο Τζον Γουίλιαμς είχε εκδώσει, το "Πέρασμα του Μακελάρη", ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας που η ιστορία του διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική, σε μια φανταστική πόλη-ορμητήριο κυνηγών, το Πέρασμα του Μακελάρη, και στα άγρια βουνά της περιοχής, όπου κάθε μέρα χιλιάδες βουβάλια σφάζονται για το δέρμα τους.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Γουίλιαμ Άντριους, εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, επηρεασμένος από τις διδαχές του Έμερσον και του Θορό για τη φύση και τον άνθρωπο. Πηγαίνει στην Άγρια Δύση, γίνεται κυνηγός βουβαλιών και μέσα σε αυτό το βίαιο και αιματηρό σκηνικό ανακαλύπτει τον εαυτό του. 

Μετάφραση: Δημητριάδου Αθηνά, Βρείτε το βιβλίο εδώ

Αν Η Αγάπη Αρνείτο να Πεθάνει, Κίρστεν Μίλερ - Εκδόσεις Πλατύπους

Η Χέιβεν Μουρ έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη μικρή πόλη Σνόουπ Σίτι του Τενεσί. Όμως, από όσο μπορεί να θυμηθεί, πάντοτε βίωνε οράματα μιας προηγούμενης ζωής, όπου λεγόταν Κόνστανς, και η αγάπη της για ένα αγόρι με το όνομα Ίθαν έληξε σε φλεγόμενη τραγωδία. Μια μέρα, η εμφάνιση του διαβόητου πλεϊμπόι Ίαν Μόροου στην τηλεόραση κάνει τη Χέιβεν να χάσει τις αισθήσεις της. Η Χέιβεν φεύγει βιαστικά για τη Νέα Υόρκη για να αναζητήσει τον Ίαν, και εκεί παρασύρεται σε μια επική ιστορία αγάπης, που φαίνεται εξίσου βαθιά μοιραία όσο και τρομακτικά επικίνδυνη. Είναι ο Ίαν ο αγαπημένος της Ίθαν; Ή είναι ο δολοφόνος της σε μια προηγούμενη ζωή; Η Χέιβεν ζητάει τη βοήθεια των μελών της ισχυρής και μυστηριώδους Εταιρείας Ουροβόρος για να ξεκλειδώσει τα μυστήρια της μετενσάρκωσής της και να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβονται στις προηγούμενες ζωές, και αγάπες της, προτού όλα χαθούν και ο κύκλος ξεκινήσει ξανά. Όμως τι είναι η Εταιρεία Ουροβόρος; Και πώς μπορεί η Χέιβεν να γνωρίζει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί;

Μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου, Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Ο χορευτής του νερού, Τα-Νέιζι Κόατες - Εκδόσεις Ίκαρος

Ο Χάιραμ Γουόκερ γεννιέται στη σκλαβιά σε μια φυτεία της Βιρτζίνια. Είναι προικισμένος με μια ανεξήγητη δύναμη που θα ανακαλύψει –σχεδόν άντρας– όταν θα διακινδυνεύσει να χάσει τα πάντα σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει. Μια δύσκολη απόφαση θα τον απομακρύνει από την προσωρινή του οικογένεια –τη θετή του μητέρα Θίνα, μια λιγομίλητη γυναίκα με πολλά μυστικά, και την αγαπημένη του Σοφία– και θα τον οδηγήσει στην καρδιά του υπόγειου πολέμου κατά της δουλείας.

Εκεί, ένα εκτενές δίκτυο μυστικών πρακτόρων εργάζονται για την απελευθέρωση των μαύρων σκλάβων. Ο Χάιραμ εντάσσεται στον πόλεμο του Υπόγειου Δικτύου, αλλά λαχταρά να επιστρέψει στη δική του, ακόμη σκλαβωμένη, οικογένεια. Για να το καταφέρει, θα χρειαστεί πρώτα να τιθασεύσει τη μυστηριώδη του δύναμη.

Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη, Βρείτε το βιβλίο εδώ.

100 γυναίκες – 100 μοναδικές ιστορίες – 100 επικίνδυνες μαρτυρίες, Συλλογικό - Εκδόσεις Key Books

«Είμαι επικίνδυνη».

Υπάρχει κάτι σε αυτές τις δύο λέξεις όταν τις βλέπεις γραμμένες μαζί. Όταν τις βλέπεις τη μία δίπλα στην άλλη. Σου δίνουν θάρρος, δύναμη. Ή σου προκαλούν αμηχανία, αμφιβολία, ενδοιασμούς. 100 γυναίκες γράφουν για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και ξεκινώντας με τη φράση «Είμαι επικίνδυνη» η καθεμιά μοιράζεται την αλήθεια της.

100 γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες, επιλογές, τόλμησαν να καταθέσουν την ιστορία τους με ειλικρίνεια και ελευθερία. Οικειοποιήθηκαν την ταμπέλα που έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να ορίσει γυναίκες που τολμούσαν να είναι διαφορετικές και δημιούργησαν ένα μοναδικό μωσαϊκό ιστοριών που σοκάρουν, συγκινούν, αφυπνίζουν, προκαλούν ρίγη ταύτισης και αυθόρμητες κραυγές διαφωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα ξεσκεπάζουν τις πραγματικότητες που πολλές φορές αγνοούμε και αμφισβητούμε όταν δεν μοιάζουν με τη δική μας.

Γιατί έχουμε ανάγκη από ιστορίες. Εκείνες τις ιστορίες που θα φωτίσουν τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα. Ιστορίες που θα αναδείξουν τους προβληματισμούς, τις ήττες, τους μικρούς και μεγάλους θριάμβους, τις καθημερινές απογοητεύσεις και τους συμβιβασμούς. Που θα εμπνεύσουν, θα προκαλέσουν και τελικά θα αφυπνίσουν, σε μια χώρα στην οποία τόσες γυναίκες διαπρέπουν καθημερινά παρά τις αντιξοότητες.

Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μια ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA