Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 8 Ιουνίου του 2018 έλαβε τέλος μια ζωή 62 ετών, ένα χρονικό διάστημα στο οποίο ο Άντονι Μπουρντέν ταυτίστηκε με το ταξίδι γεύσεων, έχτισε έναν τεράστιο μύθο, έζησε όσα άλλοι θέλουμε 3 ζωές για να ζήσουμε και απέκτησε εμπειρίες που μετατράπηκαν σε αποστάγματα φιλοσοφίας. Η αναζήτηση, η ανακάλυψη, η εξερεύνηση ήταν τα τρία βασικά του εργαλεία και τρία χρόνια μετά το θάνατο του, μας φέρνει όλη αυτή τη φιλοσοφία σε ένα βιβλίο.

Είναι για την ακρίβεια η Λόρι Γουλίβερ, συνεργάτιδα του από το 2009 στο κομμάτι της συγγραφής των βιβλίων του, που έστησε και ολοκλήρωσε το βιβλίο με τίτλο World Travel. Μαζί με τον Μπουρντέν, συζητούσαν τον Μάρτιο του 2018, λίγους μήνες πριν πεθάνει, για το πώς θα κινηθούν αυτή τη φορά σε περιεχόμενο. 

«Για μία ώρα κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, είχε χαθεί στις σκέψεις του και θυμόταν όλα τα αγαπημένα του πιάτα, τα ξενοδοχεία που έμεινε και τους ανθρώπους που συνάντησε». Αυτή η μια ώρα ήταν το μόνο υλικό που πρόλαβε να έχει για το βιβλίο η Γουλίβερ. 

Με κεντρικό άξονα την τελευταία φράση που της είπε σε αυτή τη μονολογία ο Μπουρντέν, το «Όλοι θέλουν να δοκιμάσεις το φαγητό τους», η Γουλίβερ βασίστηκε στις τρεις εκπομπές που έκανε (No Reservations, The Layover, Parts Unknown) και «σκηνοθέτησε» το βιβλίο με τον τρόπο που θα το ήθελε ο Τόνι, όπως τον έλεγε. 

Το World Travel περιλαμβάνει όλα τα quotes του Μπουρντέν γύρω από το ταξίδι, αλλά κυρίως, χρηστικά πράγματα γύρω από χώρες-προορισμούς που δεν είναι και παιχνιδάκι να πας, όπως η Μυανμάρ, σχετικά δηλαδή με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τι να προσέξεις από πιθανούς κινδύνους, ποια αεροδρόμια συμφέρουν περισσότερο, ποια ξενοδοχεία προσφέρουν καλύτερη εμπειρία διαμονής, ποια αξιοθέατα είναι όντως αξιοθέατα και όχι τουριστικές μπαλαφάρες, ποιες χειρονομίες σημαίνουν κάτι διαφορετικό και αν τις κάνεις, θα υπάρξουν παρεξηγήσεις και ποια σημεία αξίζει να επισκεφτείς για φαγητό. 

Ερωτεύτηκε το Βιετνάμ, την Ιταλία και το Ομάν

Συνολικά, το World Travel είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για 43 χώρες, αν και το δίπολο «ταξιδιωτικός οδηγός» δεν θα άρεσε και τόσο στον Μπουρντέν, όπως εξηγεί η Γουλίβερ μιλώντας στο Esquire.com.

«Ο Τόνι φρόντιζε να ενημερωθεί για τα πάντα πριν πάει σε ένα μέρος. Συνήθιζε να διαβάζει κάποιο μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε αυτή τη χώρα, για να ταξιδέψει πρώτα πνευματικά, να βιώσει την ατμόσφαιρα. Έβλεπε ταινίες της χώρας. Έπαιρνε πολύ σοβαρά αυτό που έκανε. Ήταν ένα σφουγγάρι γνώσης, γιατί ήθελε να δείξει σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους που επρόκειτο να μοιραστούν μαζί του χώρο μπροστά στην κάμερα. Γιατί δεν ήταν μόνο ιδιοκτήτες εστιατορίων με τους οποίους μιλούσε. Κάποιες φορές μιλούσε με πρώην φυλακισμένους ή κάτι τέτοιο. Ήθελε να τους κάνει να καταλάβουν πως δε θα έχαναν το χρόνο τους, αλλά θα άκουγαν ερωτήσεις που θα τους έδιναν την ευκαιρία να πουν την ιστορία τους».

Στο World Travel κατανοεί κανείς, μέσα από τα μάτια της Γουλίβερ, και την προσέγγιση και τις ανάγκες του Μπουρντέν από ένα ταξίδι. Το ότι για παράδειγμα το Βιετνάμ και το Ομάν είναι στους top-3 προορισμούς του, χώρες δηλαδή που θα επισκεπτόταν ξανά και ξανά αν ζούσε, λέει πολλά για αυτά που αναζητούσε σε ένα μέρος.

«Ελπίζω οι άνθρωποι να πάρουν από αυτόν τον σεβασμό που είχε για κάθε μέρος που ταξίδευε κι ότι μάθαινε όσα μπορούσε γι΄αυτό πριν πάει. Αλλά την ίδια στιγμή, να μην παίρνουν τόσο σοβαρά τον εαυτό τους όπως αυτός. Θυμάμαι ότι σχεδόν πάντα έτρωγε χάμπουργκερ από το ξενοδοχείο. Στη Σρι Λάνκα μια φορά είχε κεράσει όλο το επιτελείο της εκπομπής KFC και ένα μπουκάλι ουίσκι και έκανε ένα μίνι πάρτι για το wrap του επεισοδίου, επειδή είχαμε περάσει πραγματικά δύσκολη μέρα γυρίσματος».

Αυτός ήταν (και θα συνεχίσει να είναι μέσω των αποτυπωμάτων του) ο Άντονι Μπουρντέν..!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA