Μενού
  • Α-
  • Α+

Λένε πως η ευτυχία κάποιες φορές κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένας απογευματινός καφές και ένας περίπατος στον ήλιο μπορούν να μας προσφέρουν πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουμε. Γιατί η πραγματική ευτυχία δεν είναι ένα απρόσιτο όνειρο και δεν έχει κανόνες, ούτε όρια. Οποιοσδήποτε το θέλει πραγματικά, μπορεί να την ανακαλύψει σε κάθε λεπτό της καθημερινής του ζωής. Μπορεί να μεταμορφώσει κάτι ταπεινό σε εμπειρία ζωής.

Αυτή ακριβώς είναι η κοσμοθεωρία πάνω στην οποία βασίστηκε το #FineBeing, ένα βιβλίο που ήρθε για να σου αλλάξει το mindset. Ο δημιουργός του, Γιώτης Αγγελίδης,  έχει σπουδές σε Ζαχαροπλαστική, Μαγειρική και Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει προϋπηρεσία 35 χρόνων στον χώρο της Γαστρονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην κουζίνα, στο Bartending, στο F&B και στο Hotel Management. Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια είχε το ρόλο του Reserve Brands Ambassador της Diageo. Μέσα από τις δικές του, προσωπικές εμπειρίες ζωής, περιγράφει με ειλικρίνεια τη δική του φιλοσοφία «FineBeing», όπως την έχει ονομάσει, η οποία τον κάνει να ζει και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή, την κάθε δυσκολία, επιλέγοντας να εστιάζει στο τι είναι σημαντικό και δίνει νόημα και ομορφιά στην καθημερινότητά του.

Δεν είναι όμως μόνο το βιβλίο που θα σε βοηθήσει να βρεις το δικό σου #FineBeing, αλλά και το site. Στο www.finebeing.gr μπορείς να πάρεις ιδέες, να ενημερώνεσαι και να βρεις προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να καλυτερεύσεις και να αξιοποιήσεις την κάθε σου στιγμή.

Το reader.gr μίλησε με τον Γιώτη Αγγελίδη για το συγκεκριμένο project, καθώς και για τους λόγους που τον οδήγησαν να μοιραστεί την κοσμοθεωρία του με το αναγνωστικό κοινό. 

Τι σημαίνει FineBeing για εσένα; 

Το FineBeing είναι εμπνευσμένo από τις απλές λέξεις “Fine & Being” γιατί μέσα από την θεματολογία του θέλει να συνδέσει την ποιότητα στη ζωή που καθημερινά αλλάζει. Αν θα το ψάξεις δεν υπάρχει σε κάποιο λεξικό, έτσι το ονομάζουμε εμείς, οι άνθρωποι του, γιατί αντιμετωπίζουμε κάθε πτυχή της ζωής επιλέγοντας μια συγκεκριμένη άποψη. Για μένα FineBeing είναι η επιλογή να αντιμετωπίζω κάθε μέρα μου με μια θετική στάση ζωής.

Τι σε ώθησε να γράψεις ένα βιβλίο αφιερωμένο στη συγκεκριμένη φιλοσοφία;

Το εγχείρημα για το βιβλίο αυτό ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ένας παλιός συνάδελφος με προέτρεψε να δημιουργήσω ένα βιβλίο με συνταγές για επαγγελματίες bartenders. Όμως να που προέκυψε να γράψω ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, που έχω βιώσει στην ζωή μου και που τις έχω αντιμετωπίσει βασιζόμενος στις δικές μου αρχές και αξίες. Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, που με αναγκάζει να περνώ πολύ χρόνο μακριά από την οικογένειά μου, το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με κύρια επιθυμία να γνωρίσω στους αγαπημένους μου στον κόσμο μου, τους προβληματισμούς μου, τις αγωνίες και την καθημερινή πάλη που δίνω με την δουλειά μου, με τον εαυτό μου. Αναζητώντας έναν τρόπο να με μάθουν καλύτερα, μάθαινα κι εγώ καλύτερα εμένα. 

Στόχος μου να προτρέψω τα παιδιά μου να μάθουν να τολμούν, να πρεσβεύουν το όραμα τους, να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν, να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, να φέρονται υπεύθυνα, να έχουν αισιόδοξη οπτική για την ζωή, να κρατούν ανοικτά τα μάτια τους και τα αφτιά τους. Αν τα καταφέρουν, τότε θα έχουν βρει το δικό τους “FineBeing”. 

Ποιο είναι το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο αλλά και το site;

Ο οποιοσδήποτε νιώθει ότι το "Fine” είναι πολυδιάστατο, ότι δεν είναι μόνο κάτι με υψηλή τιμή, ή αυτό που έχει περιορισμένη έκδοση και ίσως συλλεκτική αξία. Νιώθουμε ότι το να απολαμβάνεις το “Fine” δεν είναι ένα απρόσιτο όνειρο. Δεν έχει κανόνες ή όρια. Εάν το θέλεις πραγματικά, μπορείς να το αναγνωρίζεις κάθε λεπτό στην καθημερινή σου ζωή. Το www.finebeing.gr προσκαλεί οποιονδήποτε να γίνει μέρος του και να μοιραστεί στιγμές, να αποτυπώσει εικόνες και απόψεις που περιγράφουν αυτή τη φιλοσοφία.

Τι μπορεί να βρει κανείς στο finebeing.gr; Ποιο κομμάτι της θεματολογίας του site ξεχωρίζεις;

Ο χάρτης του website ταξιδεύει τον αναγνώστη στη Γαστρονομία, στο Design, στο Coaching και στη Βιωσιμότητα.

Γιατί κάποιος να κάνει το κλικ; Γιατί τα άρθρα γράφονται από ανθρώπους πρώτης γραμμής που εξιστορούν τις προσωπικές τους εμπειρίες ο καθένας στο αντικείμενο του με μια ρεαλιστική και FineBeing οπτική.

Τώρα, ποιο κομμάτι της θεματολογίας να ξεχωρίσω; Τι δεν είναι σημαντικό στην καθημερινότητα μας; Το sustainability, που είναι η παγκόσμια προσπάθεια για να σώσουμε τον πλανήτη; Το wellness, που εκτός από trend το έχουμε στις ρίζες μας από την αρχαιότητα (νους υγιής εν σώματι υγιή); Τη γαστρονομία με τη Ζαχαροπλαστική και τη Μαγειρική που εκτός από ανάγκη είναι ταυτόχρονα ευχαρίστηση και εμπειρία; Την τέχνη του κρασιού και των αποσταγμάτων που μας συντροφεύουν στις όμορφες μας στιγμές (μόνο υπεύθυνα); Το coaching που δίνει τροφή για σκέψη στο να γίνουμε καλύτεροι προσωπικά και επαγγελματικά; Ή να αφήσουμε απ' έξω το καθημερινό μας καφεδάκι; Για μένα είναι όλα εξίσου σημαντικά.

Το FineBeing είναι ουσιαστικά η δική σου στάση ζωής. Γιατί αποφάσισες να τη μοιραστείς τώρα με τον κόσμο και να κάνεις και μια μικρή στροφή ίσως στην καριέρα σου; 

Το project αυτό το δουλεύω εδώ και 4 χρόνια και τώρα που ωρίμασε απλά βγήκε στον αέρα. Ξέρεις, μεγαλώνοντας έχεις περισσότερη ανάγκη να φιλοσοφείς τα απλά, καθημερινά πράγματα γιατί μόνο έτσι θα γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Για μένα θα είναι επιτυχία, αν μπορέσω εκτός από τα παιδιά μου να επηρεάσω θετικά τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ώστε να βρει το δικό του FineBeing.

Τελικά μπορεί κανείς να καταφέρει να περνά πραγματικά καλά στην καθημερινότητά του;  

Το FineBeing δεν είναι το μισογεμάτο ή το μισοάδειο. Είναι η εναλλακτική επιλογή, ότι όσο και να αδειάσει αυτό το ποτήρι μπορεί να ξαναγεμίσει. Είναι η θετική στάση για τη ζωή, που απλά σε πηγαίνει παρακάτω. 

Ποια είναι τα 3 πράγματα που κάνεις εσύ και σε βοηθούν να πλησιάσεις το FineBeing;

Για μένα είναι 4, αν μου επιτρέπεις. Εγώ λοιπόν «ακούω, μαθαίνω, ζω και μοιράζομαι».

Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της στην καθημερινότητα και την ψυχολογία μας. Πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης;

Νομίζω καταλυτικό ρόλο. Το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά είναι καθαρά παιχνίδι μυαλού. Πρέπει να αποφασίσεις πώς θα το διαχειριστείς, να δεις τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις δυσκολίες και να το μετατρέψεις σε θετικό πρόσημο. Δυσκολίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ας μη ξεχνάμε: “Την ώρα της δυστυχίας μην απελπίζεσαι. Μη ξεχνάς ότι η κρυστάλλινη βροχή πέφτει από μαύρα σύννεφα”.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Σκοπεύεις να επεκτείνεις το συγκεκριμένο project ή να περιμένουμε κάτι καινούργιο από εσένα;  

Ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης είναι η ίδια η ζωή με τα πιο απρόσμενα και ασυνήθιστα σενάρια. Στο μυαλό μου υπάρχουν ιδέες για να αναπτυχθεί το FineBeing αλλά και για καινούργια πράγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=Wr7ThvyhbDU
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA