Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα Χριστούγεννα συνήθως κάποιοι δράττονται της ευκαιρίας για να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο ή για να το δωρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Κι η αλήθεια είναι πως με ένα καλό βιβλίο ο χρόνος δεν πάει ποτέ χαμένος!  Το βιβλίο έχει αυτή τη μαγεία να σε «ταξιδεύει» σε κόσμους νέους, να σε χαλαρώνει και να ιντριγκάρει τη φαντασία σου. Ποιος δεν θέλει, άλλωστε, ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα;

Οι συντάκτες του Reader επέστρεψαν στην αγαπημένη τους συνήθεια, δηλαδή στις προτάσεις βιβλίων, εμπιστεύτηκαν τις εκδόσεις Μεταίχμιο για ακόμα μια φορά και ξεχώρισαν τα παρακάτω:

1. Utopia Avenue του David Mitchell (μτφρ. Μαρία Ξυλούρη)

Τι πραγματεύεται: Οι Utopia Avenue ίσως είναι το πιο περίεργο βρετανικό συγκρότημα που... δεν έχεις ακούσει!   Ξεπήδησαν από την ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου το 1967 και δημιούργησαν έναν μοναδικό ήχο, με στίχους που αποτύπωσαν την πολυτάραχη εποχή τους. Το συγκρότημα έβγαλε δύο μόνο δίσκους σε δύο χρόνια, ωστόσο η μουσική του παρακαταθήκη μένει άσβεστη. Αυτή είναι η ιστορία του σύντομου, εκρηκτικού ταξιδιού των Utopia Avenue, από τα κλαμπ του Σόχο μέχρι την αμερικανική γη της επαγγελίας, ακριβώς τη στιγμή που το Καλοκαίρι της Αγάπης μετατρεπόταν σε κάτι πολύ σκοτεινό - μια πολυεπίπεδη ιστορία για τα όνειρα, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα, την τρέλα και τη θλίψη. Από τα πρώτα δειλά τους βήματα μέχρι το πρόωρο τέλος τους, ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία των Utopia Avenue, τα προσωπικά διλήμματα των μελών, τις βαθιές φιλίες που αναπτύσσουν μεταξύ τους, με φόντο το τέλος μιας σημαδιακής -σε μουσικό, πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο- δεκαετίας, όταν, για λίγο, μπορούσες να πιστέψεις ότι η μουσική ίσως αλλάξει τον κόσμο.

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί η μουσική έχει πάντα τη δύναμη να υπερβαίνει τους διαχωρισμούς, να ορίζει τις εποχές και να συνεπαίρνει τις ψυχές! Επίσης, δίνει τροφή για σκέψη σε ένα... αιώνιο ερώτημα: «Μπορούμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε τον κόσμο ή ο κόσμος αλλάζει εμάς;».

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Το "Utopia Avenue" έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές. Ο συγγραφέας Tony Parsons το χαρακτήρισε ως «ένα επικό ερωτικό γράμμα στην καλύτερη μουσική που φτιάχτηκε ποτέ», οι «New York Times» είπαν πως «ο Mitchell είναι ξεκάθαρα ιδιοφυΐα, γράφει σαν να βρίσκεται στο πηδάλιο μιας ασταμάτητης μηχανής ονείρων», ενώ το «Esquire» πρόσθεσε ότι είναι «ένας "μάγος" της λογοτεχνίας που πηδάει από το ένα λογοτεχνικό είδος στο άλλο, από τη μια χρονική στιγμή στην άλλη, από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο, φτιάχνοντας γρίφους».

Μην το διαβάσεις αν: Σου αρέσουν οι (αυτο)βιογραφίες, καθώς οι Utopia Avenue δεν είναι αληθινό συγκρότημα. Παρ' όλα αυτά, αν σου αρέσουν η μουσική και οι ιδιοφυείς συγγραφείς, δώσ' του την ευκαιρία που του αξίζει.

2. Ο διάβολος και τα σκοτεινά νερά του Stuart Turton (μτφρ. Θοδωρής Τσαπακίδης)

Τι πραγματεύεται: Ανατολικές Ινδίες, 1634. Ο Σάμιουελ Πιπς, ο σπουδαιότερος κλεφτοκυνηγός του κόσμου, μεταφέρεται από την Μπατάβια στο Άμστερνταμ, όπου κινδυνεύει να εκτελεστεί για ένα έγκλημα που ίσως διέπραξε, ίσως όχι. Μαζί του ταξιδεύει ο πιστός σωματοφύλακάς του, ο Άρεντ Χέις, που είναι αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητα του φίλου του, ενώ στο ίδιο πλοίο βρίσκονται και η Σάρα Βίσελ, μια γυναίκα ευγενούς καταγωγής με ένα μυστικό, και ο σύζυγός της, o γενικός κυβερνήτης της Μπατάβιας. Όμως, πριν καλά καλά σαλπάρει το πλοίο, αρχίζει ένας καταιγισμός παράδοξων και πολύ δυσοίωνων γεγονότων. Ένας νεκρός λεπρός παραμονεύει στα καταστρώματα. Παράξενα σύμβολα εμφανίζονται στα πανιά. Ζώα σφαγιάζονται. Και μια απόκοσμη φωνή υπόσχεται τρία ανίερα θαύματα: ένα απίθανο κυνήγι, μια απίθανη κλοπή και έναν απίθανο φόνο. Είναι δυνατόν για όλα αυτά να ευθύνεται ένας δαίμονας με το όνομα γερο-Τομ; Με τον Σάμιουελ σιδηροδέσμιο στο μπουντρούμι, μονάχα ο Άρεντ και η Σάρα μπορούν να δώσουν λύση σ’ ένα μυστήριο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν και τώρα απειλεί να βουλιάξει το πλοίο και μαζί όλους τους επιβάτες του.

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί ό,τι έχει μυστήριο, ευρηματικότητα και δράση είναι πάντα επίκαιρο!

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Έχει ήδη δημιουργηθεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι βασισμένο στο «Ο διάβολος και τα σκοτεινά νερά», ενώ σύντομα θα μεταφερθεί και στην τηλεόραση, καθώς τα δικαιώματά έχει εξασφαλίσει η εταιρεία Urban Myth Films. Επίσης, το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα, με τίτλο «Οι επτά θάνατοι της Έβελιν Χαρντκάστλ» ετοιμάζεται να γίνει σειρά στο Netflix!

Μην το διαβάσεις αν: Δεν σου αρέσουν οι σκοτεινές και μεταφυσικές ιστορίες. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι αν το πιάσεις στα χέρια σου, δεν θα το αφήνεις μέχρι να διαβάσεις και την τελευταία σελίδα!

3. Ταξί του Carlos Zanón (μτφρ. Δάφνη Χρήστου)

Τι πραγματεύεται: Ο Σαντίνο είναι ένας μελαγχολικός άντρας που δεν μπορεί να διαχειριστεί την απώλεια, ούτε να ξεφύγει από τις εμμονές του, είτε αυτές αφορούν τραγούδια, φίλους, εχθρούς είτε τις στάχτες της γιαγιάς του που τις κουβαλάει στο αυτοκίνητό του. Περιπλανιέται με το ταξί του άσκοπα στη Βαρκελώνη, καθώς διστάζει να επιστρέψει σπίτι του, επειδή φοβάται ότι η σύζυγός του, απαυδισμένη από τις απιστίες του, θα τον εγκαταλείψει, μιας και νιώθει πως δεν τον έχει πια ανάγκη. Δεν είναι σίγουρος για τίποτα - αν θέλει να χωρίσει, αν θέλει να είναι οδηγός ταξί, αν είναι ικανός να αγαπάει ή αν το μόνο που έχει σημασία είναι να τριγυρνάει στους δρόμους της Βαρκελώνης ακούγοντας το τραγούδι των Clash που παίζει στο repeat μες στο ταξί του. Η μοίρα τον προορίζει για ντετέκτιβ και δεν μπορεί παρά να αποδεχτεί τον ρόλο αυτό, όταν η Σοφία, μια συνάδελφός του, ζητά τη βοήθειά του. Στο ταξί της έχει βρεθεί μια μαύρη τσάντα γεμάτη ναρκωτικά. Τώρα που ταξιτζήδες και ναρκέμποροι την έχουν πάρει στο κατόπι, θα καταφέρει ο Σαντίνο να σώσει τη Σοφία; Θα καταφέρει να σώσει τον γάμο του και τον εαυτό του;

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί ο πρωταγωνιστής μπαίνει σε διάφορες σκέψεις και διλήμματα, που ταλαιπωρούν κι εμάς τους ίδιους στην πραγματική ζωή, και αναζητά απαντήσεις.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η «El Confidencial» ανέφερε πως ο Carlos Zanón «είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στην ισπανική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια» και το βιβλίο έγινε bestseller στην Ισπανία!

Μην το διαβάσεις αν: Δεν σου αρέσει η ισπανική λογοτεχνία. Αν και σου δώσαμε λόγους παραπάνω για να κάνεις την αρχή, ειδικά όταν η συγγραφέας Alicia Giménez Bartlett έχει πει πως «το "Ταξί" είναι μια τέλεια καταιγίδα που σε καταπίνει και στο τέλος βγαίνεις από αυτήν πιο ευτυχισμένος και πιο σοφός».

4. Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα των Julian Baggini και Antonia Macaro (μτφρ. Μανώλης Ανδριωτάκης)

Τι πραγματεύεται: Η ζωή δεν θα ήταν απλούστερη αν είχε οδηγίες χρήσης; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα. Και η ζωή δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή από το Α στο Β. Από τις απαρχές του χρόνου, οι άνθρωποι αναρωτιούνται για το πώς θα έπρεπε να ζουν και, από την αρχαία Ελλάδα ως την Ιαπωνία, οι φιλόσοφοι επιχειρούν να μας δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Η διαχρονική σοφία που προσφέρουν μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τον δικό μας δρόμο. Σε αυτό το διορατικό, συναρπαστικό βιβλίο, η καταξιωμένη υπαρξιακή ψυχοθεραπεύτρια Antonia Macaro και ο φιλόσοφος Julian Baggini καλύπτουν θέματα όπως η απώλεια, η τύχη, η ελευθερία της βούλησης και οι σχέσεις, και μας παρουσιάζουν τι έχουν να πουν επ’ αυτών οι μεγαλύτεροι στοχαστές του κόσμου, από τους Στωικούς ως τον Σαρτρ.

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί είναι μια πρακτική φιλοσοφία της καθημερινής ζωής και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Πώς θα έπρεπε να ζω;», «Ποιος είναι ο σκοπός μου;», «Μπορώ να βρω την ευτυχία;», «Υπάρχει "σωστός" τρόπος να πενθείς;», «Τι είναι η ελεύθερη βούληση;», «Πώς μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος μας;», «Φτιάχνουμε την τύχη μας μόνοι μας;» και πολλά ακόμα.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Το «Ζωή: Οδηγίες χρήσης από τους μεγάλους φιλοσόφους για να τα βγάλεις πέρα» είναι ιδιαίτερα εύκολο στην ανάγνωση, καθώς το περιεχόμενο του βιβλίου έχει τη μορφή λεξικού και περιλαμβάνει λήμματα όπως Άγχος, Αμφιβολία, Ανία, Αυτοέλεγχος, Γνώση, Ενοχή και ντροπή, Ενσυναίσθηση, Ευγνωμοσύνη, Κουτσομπολιό, Λάθη, Μνήμη, Μοναξιά, Πατριωτισμός, Πορνογραφία, Σχέσεις, Σώμα, Τελειομανία, Φιλία, Χαλάρωση.

Μην το διαβάσεις αν: Θεωρείς πως δεν χρειάζεσαι κανένα εγχειρίδιο για τη ζωή. Παρ' όλα αυτά, μπορείς να χαλαρώσεις διαβάζοντάς το και να ανοίξει ένας νέος κόσμος μπροστά σου. Ο συγγραφέας Robin Ince το έχει χαρακτηρίσει, άλλωστε, ως «μια πετυχημένη περιήγηση στον λαβύρινθο της ύπαρξης».

5. Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο του Bill Bryson (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος)

Τι πραγματεύεται: Περισσότερος χρόνος έχει αφιερωθεί στη μελέτη των μαχών και των πολέμων απ’ ό,τι στο πραγματικό υλικό της Ιστορίας: τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους. Οι περισσότερες από τις βασικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας εντοπίζονται στα ίδια τα σπίτια όπου ζούμε. Αυτή η συνειδητοποίηση ενέπνευσε τον Bill Bryson να ξεκινήσει ένα «ταξίδι» στο σπίτι του, περιπλανώμενος από το ένα δωμάτιο στο άλλο, αναλογιζόμενος πώς προέκυψαν πράγματα συνηθισμένα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί, από όλα τα καρυκεύματα, έχουμε αποκτήσει τόσο έντονο δεσμό μόνο με το αλάτι και το πιπέρι; Ή γιατί το πιρούνι έχει τέσσερα δόντια, κι όχι τρία ή πέντε; Γνωρίζατε ότι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από ατύχημα είναι η πτώση από σκάλα; Ή ότι τα λουτρά του Διοκλητιανού στην αρχαία Ρώμη μπορούσαν να φιλοξενήσουν 3.000 άτομα; Ο Bill Bryson αποκαλύπτει τα νήματα που συνδέουν αναπάντεχα τα πράγματα γύρω μας, σε ένα από τα πιο ψυχαγωγικά και διαφωτιστικά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ για τον τρόπο ζωής μας. Πόλεμοι, λιμοί, η Βιομηχανική Επανάσταση, ο Διαφωτισμός - όλα αυτά βρίσκονται στους καναπέδες και στις συρταριέρες μας, στην μπογιά των τοίχων μας και στο νερό που τρέχει στους σωλήνες. Η ιστορία της οικιακής ζωής δεν είναι επομένως απλώς μια ιστορία των κρεβατιών, των καναπέδων και του φούρνου της κουζίνας, αλλά και του σκορβούτου, του Πύργου του Άιφελ και των κοριών στα κρεβάτια. Τα σπίτια μας δεν είναι καταφύγια από την ιστορία. Είναι ο τελικός της προορισμός.

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί ό,τι έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, την ιστορία του και την καθημερινή του ζωή είναι πάντα σύγχρονο και του... παρόντος.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Ο Bill Bryson φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, καθώς τα βιβλία του σημειώνουν εξαιρετικές πωλήσεις στη χώρα μας. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το «Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο».

Μην το διαβάσεις αν: Δεν θέλεις να μάθεις πράγματα για όλα αυτά μαζί με τα οποία μεγαλώνεις και ζεις. Αλλά, όπως σημείωσε και το «People Magazine», «αν αυτό το βιβλίο δεν σας έδωσε θέματα συζήτησης για τα επόμενα πέντε χρόνια, τότε δεν του δώσατε την απαραίτητη προσοχή!».

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA