Μετά την πρόσφατη εξαγορά της ΕΜΙ International από την Universal International, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλε στην Universal (σε ορισμένες χώρες) να πουλήσει ένα μέρος του καταλόγου της σε τρίτους ανεξάρτητους, για να μην καταστεί σε καμία χώρα επιχείρηση με απόλυτα δεσπόζουσα θέση.

H Διοίκηση της Universal Ιnternational, προ του διλήμματος αυτού, αποφάσισε να πουλήσει  το ελληνικό κομμάτι της δικής της εταιρίας (Universal Music Greece) σε τρίτους και να μη θίξει καθόλου τα νεοαποκτηθέντα ρεπερτόρια της Minos-Emi.

Έτσι, κατά τον τρόπο αυτό που αποτελεί μια παγκόσμια εξαίρεση στο πλαίσια της αναδιοργάνωσης, η Universal προτίμησε να διατηρήσει τη Minos-EΜΙ και να αναθέσει υπό την Διοίκηση της Μαργαρίτας Μάτσα την εκμετάλλευση όλου του ρεπερτορίου της, καθιστώντας πλέον την Μinos-EΜΙ τη θυγατρική της εταιρία στην Ελλάδα και αποκλειστική δικαιούχο όλων των διεθνών ρεπερτορίων της.

Η Universal πούλησε το Ελληνικό της ρεπερτόριο στην Ελλάδα σε τρίτη, ανεξάρτητη εταιρεία.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου της Universal International, Max Hole, για τη συγκεκριμένη κίνηση.

24 Απριλίου 2013

Ελλάδα

 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η MINOS-EMI είναι πλέον η θυγατρική της Universal Music στην Ελλάδα.

Η MINOS-EMI είναι η ιστορικότερη δισκογραφική εταιρεία της χώρας, της οποίας οι ρίζες ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930 και είναι, για πολλά συνεχή χρόνια, η κορυφαία δισκογραφική εταιρεία στην Ελλάδα με τον πιο σημαντικό και πολυδιάστατο κατάλογο καλλιτεχνών και κατάλογο ρεπερτορίου καλύπτοντας όλα τα είδη μουσικής.

Πρόσφατα αναδιοργανώσαμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, ως μέρος των όρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της EMI. Η MINOS-EMI με τη συνεχιζόμενη διοίκηση/ διεύθυνση της Μαργαρίτας Μάτσα, η οποία αναφέρεται στον Adrian Cheesley, είναι τώρα η ελληνική θυγατρική και αποκλειστική αδειούχος για όλες τις διεθνείς κυκλοφορίες της Universal Music. Η πρώην Universal Music Ελλάδος έχει ήδη πωληθεί και είναι μια εντελώς ανεξάρτητη εταιρία από την Universal Music. Η MINOS-EMI παραμένει η αποκλειστική δικαιούχος του Parlophone Label Group μέχρι νεωτέρας.

Παρακαλώ καλωσορίστε μαζί μου την Μαργαρίτα Μάτσα και την εξαιρετική της ομάδα.

Φιλικά,

Max.

 Ποια είναι η ιστορική MINOS-EMI

Η MINOS-EMI ο μεγαλύτερος δισκογραφικός οργανισμός στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1990 από την ενοποίηση των δύο μεγαλυτέρων δισκογραφικών εταιριών της ΑΕ ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & ΥΙΟΣ και της ΕΜΙ η οποία ήδη το 1969 είχε εξαγοράσει την δισκογραφική εταιρία «Αφοί Λαμπρόπουλοι » που λειτουργούσε προπολεμικά.

Οι «πρόγονοι» όμως της ΜΙΝΟS-EMI ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους πιο νωρίς από τις αρχές του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα:

ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ-ODEON- PARLOPHONE

Ο Μίνως Μάτσας και οι εταιρείες ΟDEON και PARLOPHONE που διεύθυνε, από το 1930-1935 ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να καταγράφουν και να δημιουργούν την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα ξεκινώντας από τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη , τον Γιάννη Παπαιωάννου και όλους τους μεγάλους που έγραψαν ιστορία.

Ο Μάκης Μάτσας το 1962 γιός του Μίνου Μάτσα ,που αποτελεί την δεύτερη γενιά αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της εταιρίας, συγχωνεύει τις δύο εταιρίες ODEON και PARLOPHONE σε μία και έτσι ιδρύεται η εταιρία ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & ΥΙΟΣ ΑΕ η οποία μέχρι το 1990 κατορθώνει να καταλάβει στο χώρο της δισκογραφίας την πρώτη θέση με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Το 1990 με την ενοποίηση των συμφερόντων των εταιριών MINΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & YIOΣ και της ΕΜΙ προκύπτει το σημερινό μεγάλο, δυναμικό ευέλικτο και αποτελεσματικό εταιρικό σχήμα αυτό της MINOS-EMI, το οποίο από την 1η Απριλίου 2013 ανήκει και επισήμως στην UNIVERSAL και αποτελεί την ελληνική θυγατρική της μεγαλύτερης παγκόσμιας δισκογραφικής εταιρίας

Το 2004 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της MINOS-EMI η Μαργαρίτα Μάτσα, θεση την οποια κατεχει μεχρι σημερα και μετα την 1η Απριλιου 2013 συνεχιζει την επιτυχημενη πορεια της με την Διευθυνση του νεοσυσταθεντα ενοποιημενου οργανισμου.

Kατά τη διάρκεια της 8ετούς θητείας της, επέκτεινε τις δραστηριότητες της εταιρείας ανοίγοντας νέους δρόμους στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Ανέλαβε τη διοργάνωση μεγάλων live-events ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Προσβλέποντας στο μέλλον της δισκογραφίας συγκέντρωσε στην ΜΙΝΟS-EMI τους πλέον σημαντικούς νέους εκπροσώπους της σύγχρονης μουσικής σκηνής που ήδη έδειξαν ότι θα διαγράψουν λαμπρή πορεία όπως η Ελεωνορα Ζουγανελη, ο Γιαννης Χαρουλης, ο Κωστης Μαραβεγιας, ο Πάνος Μουζουρακης ,οι Imam Baildi , οι Raining Pelasure, ο Βασιλικός κλπ αλλα και τους Stan, Claydee,Ελενη Φουρειρα ενώ συνεργάζεται για δεκαετιες με τους σημαντικότερους ερμηνευτερες και τραγουδοποιους όπως την Χαρις Αλεξιου και την εταιρια της την Εστια, τον Γιαννη Παριο, τον Γιωργο Νταλαρα, τον Πασχαλη Τερζη, τον Γιαννη Κοτσιρα τον Λαυρεντη Μαχαιριτσα, τον Φιλιππο Πλιατσικα, Μιλτο Πασχαλιδη τον Λακη Παπαδοπουλο, Σακη Ρουβα, Πεγκυ Ζηνα,Νικο Οικονομοπουλο, Ελενα Παπαριζου και πολλους αλλους. Ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με την εταιρία μέχρι και τον θάνατο του ήταν ο Δημήτρης Μητροπανος. Επίσης, η MINOS EMI διαθέτει  τους σημαντικότερους καταλόγους των συνθετών Μανου Χατζιδακι, Μικη Θεοδωρακη, Γιαννη Μαρκοπουλου, Σταυρου Ξαρχακου,Μανου Λοιζου,Σταυρου Κουγιουμτζη,Ακη Πανου, Μαριου Τοκα,Θανου Μικρουτσικου,Γιαννη Σπανο, Μιμη Πλεσσα αλλά και των ερμηνευτών όπως Στελιου Καζατζιδη, Γρηγορη Μπιθικωτση, Στρατου Διονυσιου, Νικου Ξηλουρη και πλήθος άλλων καλλιτεχνών.

Μετά την 1η Απριλίου 2013 και μετά την συγχώνευση αυτή,  η MINOS – EMI θα αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς ρεπερτορίου, έχοντας όλα τα επιμέρους label της UNIVERSAL (London, Mercury, Fontana, Island) ενώ διατηρεί τα label της ΕΜΙ  Capitol, Virgin και Harvest. Στην MINOS-EMI περνούν επίσης  και τα ιστορικά label της κλασικής μουσικής Deutsche Grammophon και Decca καθώς και το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας τζαζ μουσικής  σκηνής μέσω των label Verve, Blue Note και Concorde.

Από πλευράς καλλιτεχνών παραμένουν στο δυναμικό της εταιρίας το σύνολο των ηχογραφήσεων των Beatles και καλλιτέχνες όπως οι Dire Straits, Queen, U2, Metallica, Bon Jovi, Robbie Williams, Rolling Stones, Madonna, Rihanna, Lady Gaga, Justin Bieber, Andrea Bocelli αλλά και οι ιστορικοί κατάλογοι καλλιτεχνών όπως οι ΑΒΒΑ, ο Luciano Pavarotti, οι Scorpions, ο Sting, οι Eagles, o Bob Marley,  και δεκάδων άλλων.

 

Ποια είναι η Μαργαρίτα Μάτσα

Η Μαργαρίτα Μάτσα γεννηθηκε στην Αθηνα το 1965, σπούδασε νομικά στην Νομική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Λονδίνο στο London School of Economics. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στο City Business School με ειδίκευση στο Marketing.

Εν συνεχεία εργάστηκε για 2 χρόνια στο Λονδίνο στην MCA Int’l, ενώ είχε την διεύθυνση της Νομικής υπηρεσίας της ΜΙΝΟS EMI από το 1991-2003.

Παράλληλα με τα καθήκοντα της ανέλαβε πρόσφατα τη θέση της προέδρου του νέου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων που προέκυψε από την σύμπραξη των GRAMMO-EΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ (GEA) και συνεχίζει τον αγώνα και επίσημα πλέον για την ορθή διεκδίκηση των συγγενικών δικαιωμάτων των παραγωγών, ερμηνευτών και μουσικών στην Ελλαδα.