Culture
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πείτε μας, τι είναι το stand-up κύριε Γιώργο Χατζηπαύλου;

O Γιώργος Χατζηπαύλου αποτελεί συνώνυμο της ελληνικής stand up comedy σκηνής.

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς εκπροσώπους του stand up comedy στη χώρα μας, ενώ στο ευρύτερο κοινό έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός από τις συμμετοχές του σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως «Σκερτσάκια», «Σφηνάκια», «Κάτι ψήνεται», κ.ά. Φέτος το χειμώνα τον συναντάμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την επιτυχημένη παράσταση «Σχεδόν Σαράντα» που διανύει τον τρίτο και τελευταίο χρόνο της, καθώς και στο θέατρο Χυτήριο με το «Comedy Club για παιδιά».

«Σχεδόν Σαράντα» για τρίτη χρονιά (και τελευταία) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και «Comedy Club για παιδιά» στο Χυτήριο. Τι θα έρθει μετά το «Σχεδόν Σαράντα» και ποια είναι τα σχέδιά σας για το «Comedy Club για παιδιά»;
Παρουσιάζονται και οι δυο στην Αθήνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα είναι σε περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μέσα σε αυτό το διάστημα δουλεύω καινούργια κείμενα που ευελπιστώ να είναι έτοιμα μέχρι τις αρχές της επόμενης σεζόν ώστε να παρουσιάσω την επόμενη σόλο παράστασή μου προς τα τέλη του 2018.

Το παιδικό κοινό είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο από το ενήλικο και ποιες οι δικές σας δυσκολίες όταν παίζετε για  παιδιά;
Δεν μπορεί να γίνει ξεκάθαρος διαχωρισμός καθώς η παιδική παράσταση είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να έχει ξεκάθαρη στόχευση προς τα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γονείς τους δεν την απολαμβάνουν εξίσου.

Θεωρείτε μεγάλη προσωπική επιτυχία να κάνετε τα παιδιά να γελούν;
Είμαι χαρούμενος που βλέπω στην πράξη ότι το stand-up μπορούν να το αγαπήσουν και να το απολαύσουν και τα παιδιά. 

Το stand-up είναι στην ουσία η εύθυμη πλευρά μιας άσχημης κατάστασης;
Είναι πολλά πράγματα. Λεπτομέρειες που στην καθημερινότητα μας διαφεύγουν, σχέσεις κάθε είδους που τελικά δεν διαφέρουν από άτομο σε άτομο, σουρεαλιστικές ιδέες, ιστορίες, αναδόμηση καταστάσεων και ιδεών. Είναι ατελείωτη η λίστα που αποτελεί το πεδίο ιδεών για τον κωμικό. Έχουμε ξεχάσει οι ενήλικες ότι υπήρξαμε παιδιά, κάποτε; Διαφέρουν τα σημερινά παιδιά από τις προηγούμενες γενιές;
Αναγκαστικά, γιατί ως ενήλικας επιδιώκεις την ασφάλεια της ρουτίνας κάτι που ως παιδί μισείς. Διαφορές σίγουρα υπάρχουν. Προσωπικά μία που εντοπίζω τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα είναι ότι τα παιδιά έχουν περισσότερα δημιουργικά και καλλιτεχνικά ερεθίσματα χάρη σε δραστηριότητες που οι γονείς τους προτείνουν. 

Ποια θέματα από εκείνα που διακωμωδείτε είναι τα αγαπημένα του ενήλικου κοινού και ποια του παιδικού;
Για μένα δεν υπάρχει ακριβώς ένας διαχωρισμός σε περισσότερο ή λιγότερο αγαπημένα θέματα αλλά σε μία ομάδα κειμένων όπου το κάθε ένα έχει το δικό του ρόλο και κωμική αξία γιατί μπορεί να χωρίζεται η παράσταση σε μικρά κομμάτια, αλλά στο σύνολο αυτό που θέλεις, είναι να προκαλούν εξίσου το γέλιο στον θεατή.

Πρόσφατα γίνατε πατέρας, βάζετε το στοιχείο αυτό στα κείμενα και τις παραστάσεις και επίσης ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα θέματα ως stand up comedian;
Φυσικά, υπάρχουν κάποιες αναφορές και με πολύ πιο ουσιαστικά κείμενα σε σχέση με αστεία που έγραφα για τα παιδιά πριν γίνω πατέρας. Σχετικά με τα δικά μου αγαπημένα θέματα ισχύει περίπου ό,τι και με εκείνα των θεατών. Παρότι υπάρχουν θεματικές αποφεύγω τον διαχωρισμό γιατί ο στόχος πάντα είναι το γέλιο. 

Το stand up comedy έχει καθιερωθεί πλέον και στη χώρα μας. Πώς βλέπετε την εξέλιξή του τα επόμενα χρόνια;
Τα δείγματα δουλειών και κωμικών είναι εξαιρετικά και θεωρώ ότι θα συνεχίσει η εξέλιξή του με γεωμετρική πρόοδο.

Είναι μοναχική δουλειά το stand up; Επίπονη ίσως;
Είναι η φύση του αυτή. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Επίπονο δεν το θεωρώ. Από τη στιγμή που είναι επιλογή για όσους ασχολούνται με αυτό, απλά διαφέρει ο βαθμός πολυπλοκότητας για τον καθένα. Όπως ισχύει σε κάθε είδος τέχνης και δουλειάς.

Μπορούν να σατιριστούν τα πάντα; Πρόσφατα ο Τζίμης Πανούσης σε συνέντευξή μας σχολίασε ότι «όλοι είναι ισότιμοι στη σάτιρα, η σάτιρα δεν έχει όρια, τα όριά της, αυστηρά, τα βάζει το κοινό». Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση;
Η θέση μου είναι ότι τα πάντα μπορούν να σατιριστούν και το όριο κρίνεται από την πρόθεση του κωμικού που είναι να δημιουργήσει ένα αστείο κι όχι να προβάλει απλά τη γνώμη του ή την αντίθετη άποψή του πάνω σε κάτι. Η σάτιρα πρέπει να υπογραμμίζει πρώτα από όλα το στοιχείο της κωμωδίας και να το αναδεικνύει. 


Πληροφορίες
«Σχεδόν Σαράντα» - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 210 341 8550 
Kάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 
Εισιτήρια: Γενική είσοδος € 8 (προπώληση) και € 10 (ταμείο την ημέρα της παράστασης), μειωμένο € 8 
Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3418579, Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr 
Εισιτήρια προπωλούνται και: Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) κάθε Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. 
Στα εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Δευτέρα & Τετάρτη 09:00- 17:00, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00- 20:00, Σάββατο 10:00-14:00. 
Στα καταστήματα Forthnet.

«Comedy Club για παιδιά» - Θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Γκάζι, τηλ.: 211 0124401 
Κάθε Κυριακή στις 15:00. 
Εισιτήρια: Γενική είσοδος € 7 (προπώληση) και € 8 (ταμείο την ημέρα της παράστασης) 
Κρατήσεις: Τηλεφωνικά (210 3412313) ή μέσω της viva.gr          

Πείτε μας, τι είναι το stand-up κύριε Γιώργο Χατζηπαύλου;
Πείτε μας, τι είναι το stand-up κύριε Γιώργο Χατζηπαύλου;
Πείτε μας, τι είναι το stand-up κύριε Γιώργο Χατζηπαύλου;
Πείτε μας, τι είναι το stand-up κύριε Γιώργο Χατζηπαύλου;

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.