CULTURE
14/01/2018 18:31

O Δημήτρης Σωτάκης για το «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο»

Ο πιο μεταφρασμένος συγγραφέας της γενιάς του μας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

O Δημήτρης Σωτάκης για το «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο»
O Δημήτρης Σωτάκης για το «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο»
Ανάγνωση:

Ο Δημήτρης Σωτάκης έχει εκδώσει πάνω από οκτώ μυθιστορήματα, ενώ το βιβλίο του «Το θαύμα της αναπνοής» (2009) κατέκτησε το Βραβείο Athens Prize for Literature και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας, καθώς και για το Βραβείο Jean Monnet στη Γαλλία. Έργα του κυκλοφορούν στα γαλλικά, σερβικά, τουρκικά, ολλανδικά, ιταλικά και κινεζικά.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο» από τις εκδόσεις Κέδρος. Μία ιστορία για τα μυστικά και τις επιθυμίες του υποσυνείδητού μας, για τη ζωή που ποτέ δεν τολμήσαμε να ζήσουμε και για το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε ώστε να κατακτήσουμε την ευτυχία.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψατε το νέο σας μυθιστόρημα;

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που «γραφόταν» στο μυαλό μου επί χρόνια, όμως δεν αισθανόμουν έτοιμος να του δώσω σάρκα και οστά στο χαρτί, θα έλεγα ότι δε βρισκόμουν στην κατάλληλη συναισθηματική ισορροπία για να το κάνω. Η έμπνευσή του ήταν όλοι εμείς, οι άνθρωποι που κουβαλάνε ρόλους στις σχέσεις τους, ρόλοι που παρεισφρέουν στις επιθυμίες, τα απωθημένα, σε ό, τι έχουμε αφήσει απραγματοποίητο.

Γιατί διαλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο; Δεν είναι λίγο ριψοκίνδυνη επιλογή;

Δεν μπορώ να σκεφτώ με τη λογική του κινδύνου όταν γράφω κάτι. Έδωσα τον τίτλο που πίστευα πως ταιριάζει καλύτερα στο κείμενο, έναν τίτλο περιγραφικό, απόλυτα ρεαλιστικό σε σχέση με την πλοκή του μυθιστορήματος, κόντρα στην άποψη εκείνων που πιστεύουν ότι μπλοφάρω. Συνήθως δεν μου αρέσουν οι μεγάλοι τίτλοι, όμως στο συγκεκριμένο μου μυθιστόρημα, θεωρώ ότι ήταν ο μόνος κατάλληλος.

Η επιλογή της χώρας ήταν τυχαία για εσάς, όπως ήταν και για τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου σας;

Θα έλεγα πως ναι. Η Ρουμανία μου ταίριαζε καλύτερα από οτιδήποτε άλλο πέρασε απ’ το μυαλό μου, ακόμα και στην ηχητική της προσέγγιση, μου άρεσε ο τρόπος που ακουγόταν ο τίτλος. Δεν ήθελα ο ήρωας να ανήκει στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, να είναι Άγγλος για παράδειγμα ή Βέλγος, η Ρουμανία ήταν η τέλεια λύση.

Θεωρείτε ότι σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται σε κρίση;

Έχω την εντύπωση ότι οι άνθρωποι καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με μεγαλύτερη δυσκολία από ό, τι στο παρελθόν-ακόμα και το πρόσφατο- κι αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κρίση. Βλέπω πολύ κόσμο να εκδηλώνει μια τεράστια αμηχανία στην επαφή του με τους άλλους ανθρώπους, μια αυτιστική, κλειστοφοβική σχεδόν, συμπεριφορά που οδηγεί στην συναισθηματική απομόνωση. Αλλά πιστεύω ότι θα ανατραπεί όλο αυτό, αργά ή γρήγορα.

Ποια είναι η πιο σημαντική συναλλαγή που μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του;

Μάλλον η συναλλαγή με τον ίδιο του τον εαυτό. Και απ’ αυτή τη συναλλαγή, εξαρτάται και η ευτυχία του, από την ειλικρίνεια, την τιμιότητα αυτής της συναλλαγής. Από αυτό ξεκινάνε όλα τα θέματα της ζωής μας, λειτουργικά και διανοητικά, γι’ αυτό καλό θα ήταν να βλέπαμε στον καθρέφτη με μεγαλύτερη ευκρίνεια ό, τι μας αφορά, τις επιθυμίες, τις λαχτάρες, τους φόβους, όλο αυτό το ψηφιδωτό του βίου μας.

Πότε ξεκινήσατε να αποκαλείτε τον εαυτό σας συγγραφέα; Μπορεί ένας συγγραφέας στις μέρες μας να βιοπορίζεται από τη συγγραφή και μόνο;

Οι άλλοι ξεκινούν να σε αποκαλούν, οι κριτικοί, οι άνθρωποι του βιβλίου και βέβαια οι αναγνώστες. Όσο και να αυτοαποκαλείσαι συγγραφέας, αν δεν συμβούν τα προηγούμενα, δεν έχει καμία σημασία. Η ελληνική αγορά του βιβλίου είναι μικρή, έτσι λοιπόν δεν είναι δυνατόν να ζει κανείς μόνο απ’ αυτό. Έχω την τύχη, η δουλειά μου να εκδίδεται και εκτός χώρας και αυτό είναι κάτι που έχει αλλάξει τη ζωή μου τα τελευταία χρόνια, αλλά σε ό, τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε έναν συγγραφέα να βιοποριστεί από τα βιβλία του.

Σας ενδιαφέρει κυρίως να προβληματίζετε ή να διασκεδάζετε τον αναγνώστη με τα κείμενά σας;

Δεν έχω κάποια πρόθεση σε σχέση με τα συναισθήματα των αναγνωστών. Και τα δύο που αναφέρετε είναι επιθυμητά στη διαδικασία της ανάγνωσης. Στα βιβλία μου υπάρχει το στοιχείο του χιούμορ, αλλά είναι κάτι που έχει σχέση με μένα, δεν μπορούσε να λείπει, όμως ο πυρήνας του βιβλίου είναι η αρχική μου προδιάθεση να πω κάτι για τον κόσμο, για όλους εμάς.

Πόσο σημαντικά είναι για σας τα λογοτεχνικά βραβεία που έχετε λάβει; Τα επιδιώκετε;

Δεν μπορείς να επιδιώκεις ένα βραβείο, με την έννοια του σκοπού. Στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες, τα λογοτεχνικά βραβεία είναι πολύ λίγα, ποτέ λοιπόν δεν μπορείς να περιμένεις κάτι τέτοιο. Και βέβαια είμαι ευγνώμων και είναι τιμητικό για μένα να έχω βραβευτεί, όμως αυτό έρχεται αθόρυβα και ως συνέπεια της δουλειάς σου.

Διαβάζοντας τα βιβλία σας παρατηρώ ότι οι περισσότεροι ήρωες σας είναι μοναχικοί. Γιατί; Εσείς είστε;

Μάλλον είμαι. Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου, αλλά εν δυνάμει είμαι και πολύ κοινωνικός, αισθάνομαι καλά ανάμεσα σε ανθρώπους. Η μοναχικότητα όταν είναι συνειδητή είναι μια καλή συνθήκη, το πρόβλημα ξεκινάει όταν κανείς είναι μόνος επειδή δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, εκεί κρύβεται ο ψυχικός πόνος, η κατάθλιψη και μια ζωή που δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα.

Ποιος ήρωας σας θα θέλατε να είναι εν ζωή;

Όλοι οι ήρωες μου είναι εν ζωή με έναν παράδοξο τρόπο, μιας και τους έχω εμπνευστεί από την καθημερινή μου παρατήρηση, δεν είναι τίποτα άλλο από ανθρώπινες φιγούρες που συναντάμε καθημερινά, άνθρωποι εμμονικοί, αθώοι ή λιγότερο αθώοι, άνθρωποι που διψάνε για ευτυχία.

Πιστεύετε ότι το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας θα αυξηθεί ή θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια της κρίσης;

Οι αναγνώστες στην Ελλάδα, δεν ήταν δυστυχώς ποτέ και τόσοι πολλοί. Θέλω να ελπίζω ότι θα αυξηθούν, αλλά αυτό εξαρτάται και από τους επίσημους φορείς, πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας και της ανάπτυξης της διαδικασίας της ανάγνωσης των παιδιών, των μελλοντικών αναγνωστών μας. Γνωρίζω κόσμο που δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο στη ζωή του, αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει στην ουσία.

Τί σας πληγώνει στον… πολιτισμό της χώρας μας;

Αυτό ακριβώς που αναφέρω παραπάνω, ότι επικρατεί ένα χάος, οι προσπάθειες δεν είναι πολύ οργανωμένες, το Βιβλίο δεν βοηθιέται όπως πρέπει, λείπει η οργάνωση. Ευτυχώς, βέβαια, που υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν ό, τι μπορούν για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Έχετε ήδη την ιδέα του επόμενου βιβλίου σας ή βρίσκεστε σε φάση αναζήτησης;

Αυτή την εποχή γράφω κάτι για το θέατρο, εκεί είναι η προσοχή μου, υπάρχει και η σκέψη για ένα καινούριο βιβλίο, όμως είναι νωρίς ακόμα…

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ