CULTURE
04/02/2018 09:07

Γιάννης Βούρος: «Θα ήθελα να κάτσω σπίτι μου, αλλά τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν»

Πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις «Ελλαδογραφία» και «Φιλουμένα», καθώς και στην ταινία «1968»

Γιάννης Βούρος: «Θα ήθελα να κάτσω σπίτι μου, αλλά τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν»
Γιάννης Βούρος: «Θα ήθελα να κάτσω σπίτι μου, αλλά τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν»
Ανάγνωση:

40 χρόνια στο χώρο του θεάτρου, περισσότερα από 20 σε εκείνον της τηλεόρασης. Πολλές ευτυχισμένες στιγμές, επαγγελματικές επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες, σκαμπανεβάσματα, που γεμίζουν τις σελίδες της δικής του πορείας. Ο Γιάννης Βούρος μετρά όλα τα παραπάνω, συνεχίζοντας –ακόμα και σήμερα- να «χτίζει», με βαθιά αγάπη στην τέχνη της υποκριτικής, το δικό του δημιούργημα.

Συμμετέχετε στην ταινία «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, ένα έργο που μιλά για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικής ομάδας, της ΑΕΚ. Πώς ήταν η εμπειρία;
Είχαμε μία διάθεση να συνεργαστούμε με τον Τάσο, ήμουν γοητευμένος από τις δουλειές του. Όταν μου έγινε η πρόταση, δεν ρώτησα τίποτα, ούτε οικονομικά, ούτε τίποτα άλλο. Είπα αμέσως «ναι», ήταν και το δέλεαρ της ΑΕΚ φυσικά μέσα. Η εμπειρία μου ήταν μοναδική. Αισθητική στην προσέγγιση, γυρίσματα εξαιρετικά οργανωμένα.

Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στη Νέα Σμύρνη από μερίδα οργανωμένων του Πανιωνίου;
Η ταινία δεν είναι οπαδική, βγάζει τη φίλαθλη Ελλάδα, την ίδια στιγμή που αγκαλιάζει όλη εκείνη την εποχή. Θεωρώ βλακώδη αυτή την αντίδραση, πρόκειται για ανεγκέφαλους, που δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη και τον αθλητισμό.

Πιστεύετε ότι ο φανατισμός είναι ένα μικρόβιο της ελληνικής κοινωνίας;
Σαφέστατα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, στην πολιτική, στην αθλητική, καλλιτεχνική κοινωνία, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Φέτος, βρίσκεστε με διπλό ρόλο, εκείνο του κειμενογράφου και του ηθοποιού, στην παράσταση «Ελλαδογραφία». Τι πραγματεύεται το έργο;
Τη Δευτέρα κάνουμε πρεμιέρα στο θέατρο Αλκμήνη και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος. Το έργο αποτυπώνει την πορεία του ελληνισμού, είναι η αφύπνιση ενός ήρωα που ακούει εμβατήρια και αρχίζει το δικό του μονόλογο.

Πρόκειται για ένα μονόλογο. Αισθανόσασταν έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα;
Ποτέ δεν αισθάνομαι έτοιμος, μετά από 39 χρόνια στο θέατρο, έχω πάντα αμφιβολίες, αγωνίες, ερωτηματικά, προσπαθώ όμως να κάνω ένα βήμα πιο πέρα. Νιώθω δέος όταν βγαίνω στη σκηνή, εμπεριέχει ευθύνη όλο αυτό απέναντι στον κόσμο.

Το έργο θα ταξιδέψει και στην Αυστραλία;
Ναι, θα βρεθούμε και στην Αυστραλία, στους Έλληνες της ομογένειας. Αυτό προέκυψε καθώς, ως διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, είχα ξεκινήσει συνεργασία με την ομογένεια. Διατήρησα τις επαφές, οπότε κατάφερα να κάνω και αυτό τα βήμα.

Παράλληλα, πρωταγωνιστείτε και στην παράσταση «Φιλουμένα» με την Ελένη Ράντου...
Είναι μία εξαιρετική παράσταση, η Ελένη μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δουλειές. Εκτιμούσα τη θέση της και η συνεργασία είναι ευχής έργον. Είμαι πολύ τυχερός.

Μιλώντας για έργα με κοινωνικό περιεχόμενο, θεωρείται ότι η Ελλάδα βιώνει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της;
Θα έλεγα ότι γράφεται μία μαύρη σελίδα, αλλά θα αρκεστώ στο ότι η Ελλάδα βιώνει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ζούμε στα απόνερα κακών συμμαχιών, ενεργειών, αποφάσεων. Η ιστορία, όμως, κύκλους κάνει και η Ελλάδα βρίσκει πάντα τη δύναμη και σηκώνεται.

Λόγω της κρίσης, σας φοβίζουν τα «σκαμπανεβάσματα στη δουλειά»;
Ναι, είναι σημείο των καιρών, δεν υπάρχουν σταθερές, δεν μπορείς να υπολογίσεις έσοδα και έξοδα. Φέτος, είναι μια εξαιρετική χρονιά για εμένα, για παράδειγμα, του χρόνου ο θεός ξέρει.

Έχετε σκεφτεί να αποσυρθείτε από το χώρο;
Θα ήθελα να κάτσω σπίτι μου, αλλά δεν γίνεται, τα οικονομικά, ειδικά χωρίς τηλεόραση, μας βοηθούν απλά να επιβιώνουμε. Πολύ θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα των επιλογών και να λέω «αυτό δεν θα το κάνω».

Τηλεοπτικά, πώς βλέπετε την κατάσταση;
Κινούμενη άμμος, δεν ξέρει κανείς τι θα προκύψει, πώς θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο.

Ξεχωρίζετε κάποια σειρά;
Έβλεπα κάποιες σειρές, όπως το «Τατουάζ», είναι μια καλή δουλειά με προσοχή στις λεπτομέρειες.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ