Culture
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νίκος Κουρής: «Δεν ήθελα να γίνω γνωστός, αγαπάω απλά αυτό που κάνω»

Αποκαλυπτικός ο πρωταγωνιστής της παράστασης «Αμφιβολία».

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγάλα ταλέντα της γενιάς του και έχει καταφέρει να γράψει τις δικές του σελίδες, με τις ερμηνείες του, στην ιστορία του θεάτρου. Κάτι που κάνει και φέτος, με το ρόλο του στο θεατρικό έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλει «Αμφιβολία», που ανεβαίνει στο θέατρο Ροές. 

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο, έγινε γνωστό από τη μεγάλη οθόνη και μετρά 44 υποψηφιότητες για βραβεία. Αυτή η μεγάλη επιτυχία ήταν ένα βαρύ φορτίο; 
Όχι, καθόλου, το θέατρο είναι μια διαφορετική διαδικασία. Αν ήταν ταινία, θα είχα πολλές αναστολές, ίσως δεν θα το έκανα κιόλας. 

Ποια μηνύματα έχουν αντίκρισμα στη δική μας κοινωνία; 
Δεν πιστεύω πολύ στα μηνύματα και τα ηθικά διδάγματα, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το έργο ανοίγει μια περιοχή αμφιβολίας σε όλες τις βεβαιότητες που έχουμε. Θέτει ερωτήματα του τύπου «ποια είναι τα όρια της αγάπης;». Επίσης, εξηγεί το πώς μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεξηγήσεις σε κοινότητες. Δίνει βάθος στο πόσο παρεξηγείται η αγάπη, πώς βλέπει ο καθένας το ίδιο γεγονός από τη δική του πλευρά, πώς το ερμηνεύει. 

Ένα από τα βασικότερα μηνύματα είναι ότι στην ελληνική κοινωνία συχνά κρίνουμε, κατακρίνουμε, βγάζουμε ετυμηγορίες χωρίς επιχειρήματα και στοιχεία;
Ακριβώς, αλλά δυστυχώς πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την παρεξήγηση. Είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. 

Αρκετές φορές, όμως, στην Ελλάδα, γίνεται δημόσιος διάλογος για τη θρησκεία, γι΄αυτό που αποκαλούμε εκκλησία. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Πιστεύω στην ελευθερία του πνεύματος, των ανθρώπων, δεν πιστεύω στην καλή ηθική, στα δόγματα. Τα πράγματα πρέπει να κρίνονται κατά περίσταση. Συνεπώς, δεν είμαι σύμφωνος με συγκεκριμένες στάσεις σε όλα τα θέματα. Πρέπει κάθε φορά να εξετάζεται η εκάστοτε περίσταση και μετά να υπάρχει «ετυμηγορία». 

Ο Νίκος Κουρής με τη Ρούλα Πατεράκη

Υποδύεστε τον ιερέα Μπρένταν Φλυν. Σας δυσκόλεψε ο ρόλος; 
Το δύσκολο στο ρόλο αυτό είναι ότι δεν έχει νόημα κάποιος να αποφασίσει αν αυτός ο άνθρωπος έχει κάνει τα πράγματα που τον κατηγορούν. Ούτε εγώ ξέρω, ακόμα και τώρα, αν είναι ένοχος ή όχι. Ο Φλυν είναι ένας άνθρωπος της εκκλησίας, με βαθιά αγάπη για αυτό που κάνει, πορεύεται με αγάπη και με το πνεύμα της φιλανθρωπίας. Το δύσκολο, λοιπόν, είναι ότι όποιος φεύγει, θέλω να μένει στην αμφιβολία. 

Σας γεμίζει με χαρά το ότι είστε ένας από τους ηθοποιούς που έχουν γίνει γνωστοί από το θέατρο; Στην Ελλάδα είναι σπάνιο φαινόμενο… 
Η νέα γενιά έγινε γνωστή από τη τηλεόραση και μετά από το θέατρο, λόγω συγκυριών. Η δική μου γενιά ξεκίνησε από το θέατρο και έπειτα έκανε τηλεόραση. Όντως, θα παραδεχτώ ότι η πορεία μου είναι θεατρική, έχει χαρακτηριστεί από το θέατρο. Το θέατρο το αγαπώ και νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα έχω καταφέρει σε αυτό. Είναι επιλογή μου, βέβαια, εγώ αποφάσισα το θέατρο να είναι η ζωή μου. Όσον αφορά στο γνωστός! Δεν ήθελα να γίνω γνωστός, αγαπάω αυτό που κάνω και όταν έχει απήχηση είναι χαρά. 

Στη μεγάλη πορεία σας, οι τηλεοπτικές σας δουλειές είναι ελάχιστες. Πρόκειται για μία προσωπική επιλογή;
Σαφώς, προσπαθώ να κάνω προσεκτικά πράγματα στην τηλεόραση. Δεν κάνω πράγματα που δεν μου αρέσουν. Επίσης, ένας ηθοποιός πρέπει να βάζει προτεραιότητες. Κάνει δουλειές για να βγάζει χρήματα, τον ενδιαφέρουν δηλαδή τα χρήματα; Ή κάνει δουλειές για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και ευελπιστεί να βγάλει χρήματα; Υπάρχει μεγάλη διαφορά κι εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. 

Νίκος Κουρής: «Δεν ήθελα να γίνω γνωστός, αγαπάω απλά αυτό που κάνω»
Νίκος Κουρής: «Δεν ήθελα να γίνω γνωστός, αγαπάω απλά αυτό που κάνω»
Νίκος Κουρής: «Δεν ήθελα να γίνω γνωστός, αγαπάω απλά αυτό που κάνω»
Νίκος Κουρής: «Δεν ήθελα να γίνω γνωστός, αγαπάω απλά αυτό που κάνω»

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.