Culture
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο Στέφανος Ξενάκης «πακετάρισε» περίτεχνα ένα βιβλίο που μοιράζεται. Και που τους τελευταίους μήνες διδάσκεται και στα σχολεία.

Ο Στέφανος Ξενάκης «πακετάρισε» περίτεχνα ένα βιβλίο που μοιράζεται. Και που τους τελευταίους μήνες διδάσκεται και στα σχολεία.

Για εκείνους που πιστεύουν στα δώρα και σε όσους βλέπουν τη ζωή σαν ένα από αυτά. Το Δώρο του Στέφανου Ξενάκη στους αναγνώστες του είναι ένα δυνατό ταρακούνημα από αυτά που πιάνουμε τον άλλο από τους δύο ώμους και τον πηγαινοφέρνουμε μπρος πίσω φωνάζοντάς του δυνατά: «σύνελθε». Σύνελθε γιατί η ζωή είναι μικρή όχι μόνο στην ατάκα αλλά και στην πραγματικότητα. Σύνελθε γιατί ενώ νομίζεις ότι δεν έχεις τίποτα, μπορεί να τα έχεις όλα ή με τις κατάλληλες εσωτερικές διεργασίες, να μπορείς να τα αποκτήσεις όλα. Σύνελθε γιατί τα καλά δώρα μας τα κάνουν μόνο μία φορά. 

Σύμφωνα με το συγγραφέα του: «Πολλοί συνάνθρωποί μας δε ζουν τη ζωή που θέλουν. Για την ακρίβεια δεν ξέρουν ποιά ζωή θέλουν. Η ειρωνεία είναι ότι έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν, αλλά δεν τους έχει μιλήσει κανείς για τις δεξιότητες που χρειάζονται. Κι αυτές οι δεξιότητες απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό σύστημα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου. Γι' αυτό και πρόσφατα, ξεκινήσαμε σε αρκετά σχολεία της χώρας ένα μάθημα Αξιών και Αυτογνωσίας που δημιουργήσαμε. Για να μάθει στα παιδιά τα βασικά της Ζωής, αυτά που θα ευχόμασταν να μας είχε μάθει κάποιος όταν ήμασταν μικρά. Φιλοδοξούμε το μάθημα αυτό να μπει σε όλα τα σχολειά της χώρας μας από την 1η κιόλας Δημοτικού. ΤΟ ΔΩΡΟ λοιπόν, είναι ένα από τα εργαλεία για να μοιραστούμε αυτά που επιθυμούμε με τους συνανθρώπους μας. Μικρούς και μεγάλους. Αφηγείται μικρές ιστορίες που κρύβουν σημαντικά μαθήματα ζωής. Ιστορίες που συχνά προσπερνάμε». Γι αυτό και ο Στέφανος Ξενάκης καταλήγει ότι το Δώρο του, «γράφτηκε για να μοιραστεί και όχι για να πουλήσει».

Σε μία εποχή που ο κόσμος γύρω μας και μαζί του και εμείς, αναζητούμε τρόπους να αλλάξουμε τον κόσμο, το διπλανό, το γείτονά, το αφεντικό, τον άνθρωπό μας (όσο οξύμωρο διαβάζεται αυτό άλλο τόσο και είναι) το Δώρο έρχεται να μας υπενθυμίσει αλλά και να μας διδάξει ότι «Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις τους άλλους είναι να αλλάξεις εσύ. Η ΓΝΩΣΗ έχει δύναμη. Η ΑΓΝΟΙΑ είναι φτώχεια και συνάμα η πηγή των περισσοτέρων κακών. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Μόνο άνθρωποι που έχουν επιλέξει να δουλέψουν με τον εαυτό τους κι άνθρωποι που για την ώρα δεν το έχουν κάνει».

«Για να πετύχεις αυτό που θες, ή για να φέρεις την αλλαγή που θέλεις, δεν έχει σημασία η ικανότητα, η ωριμότητα κι άλλες βλακείες. Σημασία έχει το πόσο πολύ το θες στη ζωή σου. Το 95% των ανθρώπων που δεν έχουν αυτό που θέλουν, δεν είναι γιατί δεν είχαν τις δυνατότητες. Είναι γιατί κάποια στιγμή τα παράτησαν».

Ανεξάρτητα από το λόγο και τον τρόπο που το Δώρο κατέληξε στα χέρια μας, ασχέτως αν αποτελεί το πραγματικό δώρο ενός φίλου που μας νοιάζεται ή τη δική μας κίνηση καλής θέλησης προς τον εαυτό μας, ένα από τα βασικότερα πράγματα που προσπαθεί και θέλει να μας μάθει είναι το λεγόμενο «παρακάτω». Αυτό το «παρακάτω» που τα δάκρυα δε μας αφήνουν να δούμε ή σε αυτό που οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να ελπίζουμε. Αυτό το «παρακάτω» που όμως υπάρχει. Και θα υπάρχει. 

«Στραπάτσα και στραβές θα έχουμε μέχρι την τελευταία μας μέρα. Η ζωή δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει αλλά τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει. Είναι επιλογή να δουλέψεις πάνω στα "παθήματά" και να τα χρησιμοποιήσεις σαν σκαλιά για να ανέβεις. Ο αγρότης έσκαβε με την αξίνα και κάποια στιγμή έπεσε πάνω σ' ένα εμπόδιο κι έσπασε η αξίνα. Στην αρχή σιχτίρισε, αλλά μετά έψαξε και βρήκε ένα κουτί. Μέσα είχε τον θησαυρό. Έτσι είναι κι η ζώη. Τα δώρα δεν στα στέλνει σε βελούδινα κουτάκια, αλλά μέσα σε αγκάθια. Γι' αυτό τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα σκουπίδια».

Το Δώρο και το «ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ»

Μερικές ενέργειες όπως αυτή, είναι καλό να περιγράφονται και να επεξηγούνται από τους εμπνευστές τους, τιμής ένεκεν στο μεγαλείο της σκέψης τους γι αυτό για το «ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ» θα μας το παρουσιάσει ο Στέφανος Ξενάκης: «Δεν είναι παραπάνω από τρεις μήνες που περισσότερα από 70 σχολεία της χώρας μας άρχισαν να διδάσκουν ήδη το νέο μάθημα αυτογνωσίας που έχουμε δημιουργήσει. Λέγεται ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ και πραγματοποιείται με τις καλύτερες ιστορίες που βρίσκουμε στη χώρα μας και στο εξωτερικό και μπόλικο παιχνίδι. Για να μάθουν τα παιδιά μας από νωρίς να ορίζουν τη ζωή τους. Να τολμήσουν να κάνουν τα δικά τους λάθη, να μιλήσουν με τη δική τους φωνή. Να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ζωή. Έχουμε καταλήξει ότι είναι 13 οι συνήθειες που θα σου φέρουν τη ζωή που θες. Αν φυσικά τις εφαρμόσεις. Η ζωή έχει κανόνες και τα περί του αντιθέτου είναι δικαιολογίες για να μη μετακινηθούμε. Ήδη τα πρώτα Δημοτικά σχολεία της ελληνικής περιφέρειας που εφαρμόζουν το σύστημά μας έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Αντί για το αναμενόμενο «κάνε ένα Δώρο στον εαυτό σου» ίσως θα είχε περισσότερη σημασία να κλείσουμε με το δεδομένο ότι ο εαυτός μας είναι ο μοναδικός που έχουμε. Είναι κρίμα να τον αφήσουμε ακατέργαστο προσπαθώντας να δούμε, αντιγράψουμε, ζηλέψουμε, αλλάξουμε τους άλλους, περιστασιακά.

Το Δώρο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Key Books.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.