Culture

Οι 10 πιο γνωστοί ήρωες που γέννησε η φαντασία του Σταν Λι

Το πλούσιο έργου του δημιουργού που έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια.

Τι κοινό έχουν ο Captain America, ο Wolverine και ο Punisher; Είναι από τους λίγους γνωστούς ήρωες της Marvel Comics που ΔΕΝ δημιούργησε ο Σταν Λι, ο βασικότερος, ίσως, θεμελιωτής των σύγχρονων κόμικς, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα στα 95 του χρόνια.

Με τη δημιουργία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel πριν από 10 χρόνια, η επιρροή του Σταν Λι ξέφυγε από το κοινό των κόμικς και απλώθηκε σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της ποπ κουλτούρας, με τους ήρωες που γέννησε η φαντασία του να κινούν πλέον μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας θυμηθούμε στη συνέχεια τους 10 πιο δημοφιλείς υπερήρωες που φέρουν την υπογραφή του.

10
Spider-Man

Ο Spider-Man είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος υπερήρωας της Marvel. Με τα κόμικς, τις ταινίες, τα καρτούν, τα video games, τα ρούχα και τα κάθε είδους παιχνίδια που πουλάει, φέρνει στην εταιρεία πάνω από 1 δισ. δολάρια το χρόνο. Από το ντεμπούτο του το 1962 στο τεύχος 15 της σειράς «Amazing Fantasy», είχε μεγάλη απήχηση στους εφήβους, γιατί ήταν ένας από αυτούς. Μαθητής λυκείου που αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα με εκείνους όταν δεν φορούσε τη στολή του.

Ο Σταν Λι, που τον δημιούργησε εξ ημισείας με τον κομίστα Στιβ Ντίτκο (με συνεισφορές και από τον Τζακ Κίρμπι), εμπνεύστηκε το όνομα του ήρωα από το pulp αστυνομικό περιοδικό «The Spider», αλλά και από μία αράχνη που είδε να σκαρφαλώνει στον τοίχο του. Βέβαια, στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: « έχω πει την ιστορία με την αράχνη τόσες πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, που δεν είμαι πια σίγουρος αν είναι αλήθεια...».

Προηγούμενο
Επόμενο
9
X-Men

Οι X-Men είναι η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη ομάδα υπερηρώων στον κόσμο. Έχοντας ήδη στο βιογραφικό του χαρακτήρες όπως ο Spider-Man, ο Hulk και οι Fantastic Four, ο Λι ήθελε να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, χωρίς όμως να πρέπει να εξηγήσει πώς απέκτησε τις δυνάμεις του κάθε ένα από τα μέλη της. Γι' αυτό και αποφάσισε ότι θα είναι μεταλλαγμένοι, που απλά γεννήθηκαν έτσι. Η αρχική ομάδα ξεκίνησε το 1963 μόνο με τους Professor X, Cyclops, Jean Grey, Beast, Angel και Iceman, αλλά σύντομα απέκτησε πολλές δεκάδες μελών μοιρασμένων σε υπο-ομάδες. Ένας από τους πιο δημοφιλείς X-Men, ο Wolverine, μπήκε στην παρέα το 1974 και δεν ήταν δημιούργημα του Σταν Λι.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Iron Man

Μέχρι να τον υποδυθεί με το χαλαρό και κουλ στυλ του ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στη μεγάλη οθόνη, ξεκινώντας το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel με την ταινία του 2008, ο Iron Man ήταν ένας από τους πιο «σοβαρούς» ήρωες της εταιρείας. Ο Σταν Λι τον δημιούργησε το 1963 θέλοντας να εξερευνήσει πτυχές του Ψυχρού Πολέμου, όπως τον ρόλο της αμερικανικής τεχνολογίας και των επιχειρήσεων στον αγώνα εναντίον του κομμουνισμού. Έκτοτε ο Iron Man εκσυγχρονίστηκε, αντιμετωπίζοντας τη διεθνή τρομοκρατία και το εταιρικό έγκλημα. «Πίστεψα πως θα είχε πλάκα να πάρεις έναν τύπο χαρακτήρα που κανείς δεν θα συμπαθούσε, και να τους βάλεις να τον καταπιούν με το ζόρι, να τους κάνεις να τον αγαπήσουν», έχει δηλώσει ο Σταν Λι για τον Τόνι Σταρκ / Iron Man.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Thor

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία του Hulk ο Σταν Λι έψαχνε τρόπο να δημιουργήσει έναν ακόμη δυνατότερο ήρωα. Και αποφάσισε ότι η μόνη λύση ήταν ο ήρωας αυτός να είναι θεός. Επειδή θεώρησε ότι οι αναγνώστες γνώριζαν τους περισσότερους θεούς της ελληνικής και της ρωμαϊκής μυθολογίας, στράφηκε για έμπνευση στη σκανδιναβική. Και βρήκε αυτό που έψαχνε στο πρόσωπο του Thor, θεού του κεραυνού. «Φανταζόμουν όλους αυτούς τους θεούς σαν Βίκινγκ, με γενειάδες, κράνη με κέρατα και βαριά όπλα», έχει δηλώσει. Το μαγικό σφυρί Mjolnir επιτρέπει στον Thor να πετάει, να ελέγχει τον καιρό και, φυσικά, να τσακίζει τους αντιπάλους του. O Thor των Σταν Λι, Τζακ Κίρμπι και Λάρι Λίμπερ έκανε το ντεμπούτο του το 1962 στο τεύχος 83 του περιοδικού «Journey into Mystery».

Προηγούμενο
Επόμενο
6
The Hulk

Ο Σταν Λι και ο Τζακ Κίρμπι δημιούργησαν τον Hulk για τη δική του σειρά κόμικς, «The Incredible Hulk» το 1962, η οποία ακυρώθηκε μετά από μόλις έξι τεύχη. Όμως ο Λι αγαπούσε τόσο πολύ τον ήρωα που τον έβαζε να εμφανίζεται στη σειρά «Tales to Astonish», μέχρι που στο τεύχος 102 ο τίτλος άλλαξε και έγινε «The Incredible Hulk». Έμπνευση για τον Hulk ήταν δύο κλασικοί ήρωες της λογοτεχνίας του Φανταστικού, ο Φράνκενσταϊν και ο Δρ. Τζέκιλ / κ. Χάιντ. Στα πρώτα τεύχη ο Hulk ήταν γκρίζος γιατί ο Λι δεν ήθελε να τον συνδέσει με συγκεκριμένη εθνότητα. Στη συνέχεια πέρασε από διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, ενώ για ένα διάστημα υπήρξε και κόκκινος.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Black Panther

Ο Black Panther ήταν ο πρώτος μαύρος υπερήρωας στα κόμικς, καθώς προηγήθηκε τόσο των Falcon (1969), Λουκ Κέιτζ (1972) και Blade (1973) της Marvel, όσο και των Τζον Στούαρτ/Green Lantern (1971), Tyroc (1976) και Black Lightning (1977) της DC. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν τον Ιούλιο του 1966 στο  «Fantastic Four No. 52», και το όνομά του δεν έχει σχέση με το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων (Black Panther Party), το οποίο ιδρύθηκε τρεις μήνες μετά, τον Οκτώβριο. Ο Σταν Λι, που τον συνδημιούργησε με τον Τζακ Κίρμπι, έχει πει ότι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα από έναν ήρωα pulp περιπετειών της εποχής, που χρησιμοποιούσε έναν μαύρο πάνθηρα ως βοηθό. Για πολλά χρόνια ο Black Panther φιλοξενούταν στις περιπέτειες άλλων ηρώων – Fantastic Four, Captain America, Daredevil, Avengers – μέχρι να αποκτήσει τη δική του σειρά («Jungle Action» Νο.5, 1973).

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Fantastic Four

Εντάξει, δεν είναι ένας ήρωας, αλλά κάπως έπρεπε να χωρέσουν σε αυτό το Top-10 μαζί με τους X-Men που είναι... πολλές δεκάδες! Μπορεί η αποτυχία τους στην οθόνη (δεν καταφέρνουν να σταυρώσουν μια ταινία της προκοπής) να δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι από τους πιο δημοφιλείς ήρωες, αλλά οι Fantastic Four από το 1961 μέχρι τη... συνταξιοδότησή τους το 2015 (τότε τελείωσε η δική τους σειρά κόμικς, αλλά συνεχίζουν εμφανίσεις σε άλλες σειρές) πραγματικά έκαναν πάταγο! Ήταν προϊόν της πρώτης συνεργασίας του Σταν Λι με τον Τζακ Κίρμπι και έφερε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ρεαλισμού στα κόμικς της εποχής. Οι τέσσερις αστροναύτες που απέκτησαν υπερδυνάμεις όταν εκτέθηκαν σε κοσμική ακτινοβολία κατά τη διάρκεια αποστολής στο διάστημα δεν ήταν τα κλασικά αρχέτυπα υπερηρώων. Έχουν ελαττώματα, τσακώνονται μεταξύ τους, κάνουν λάθη, είναι μια δυσλειτουργική αλλά αγαπημένη οικογένεια. Χάρη σε εκείνους η Marvel άρχισε να γίνεται το μεγαθήριο που είναι σήμερα.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Daredevil

Ο Σταν Λι δημιούργησε τον «άνθρωπο δίχως φόβο» με τον κομίστα Μπιλ Έβερετ το 1963 και έγραφε τις περιπέτειές του για 50 τεύχη της σειράς «Daredevil», μέχρι που παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ρόι Τόμας. Ήταν ο πρώτος ΑμεΑ ήρωας (alter ego του τυφλού δικηγόρου Ματ Μέρντοκ) που απέκτησε δική του σειρά κόμικς και έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής. Πριν αφήσει τον Daredevil, ο Λι είχε προλάβει να δημιουργήσει και τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Kingpin, έναν από τους πιο δημοφιλής «κακούς» της Marvel. Μετά από μια ταινία με τον Μπεν Άφλεκ που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, ο Daredevil δικαιώθηκε επί της οθόνης με την ομώνυμη σειρά του Netflix που βρίσκεται στην τρίτη σεζόν της.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Black Widow

Τη Νατάσα Ρόμανοφ τη γνωρίσαμε ως ρωσίδα κατάσκοπο, αντίπαλο του Iron-Man. Έτσι τη φαντάστηκαν οι Σταν Λι, Ντον Ρίκο και Ντον Χεκ το 1964 στη σειρά κόμικς «Tales of Suspense» (τεύχος 52). Αργότερα αυτομόλησε στις ΗΠΑ, έγινε πράκτορας για την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α και μέλος των Εκδικητών. Όσο ήταν ακόμη στην πλευρά των «κακών» είχε στρατολογήσει τον Hawkeye, επίσης δημιούργημα του Σταν Λι. Το κόκκινο μαλλί και την εφαρμοστή στολή που γνωρίζουμε από τις ταινίες με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον τα καθιέρωσε το 1970, στο 86ο τεύχος του «The Amazing Spider-Man». Έχει συνδεθεί ρομαντικά με τους Hawkeye, Captain America, Winter Soldier και Daredevil (στις τελευταίες ταινίες και με τον Μπρους Μπάνερ / Hulk).

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Ant-Man

Ο Σταν Λι δημιούργησε τον Ant-Man μαζί με τον μικρό του αδερφό Λάρι Λίμπερ και τον κομίστα Τζακ Κίρμπι το 1962 για το 27ο τεύχος της σειράς κόμικς «Tales to Astonish». Ο ήρωας παίρνει τις δυνάμεις του από τη στολή που φοράει και η οποία έχει περάσει από διαφορετικούς χαρακτήρες όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνος του Σταν Λι ήταν ο Χανκ Πιμ, εφευρέτης της στολής και της τεχνολογίας που επιτρέπει στον χρήστη της να μεταβάλλει το μέγεθός του. Στα κόμικς υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Εκδικητών, αν και αργήσαμε να τον δούμε στις αντίστοιχες ταινίες. Στον κινηματογράφο ο Χανκ Πιμ (Μάικλ Ντάγκλας) δεν φοράει πια τη στολή, η οποία έχει περάσει στον Σκοτ Λανγκ (Πολ Ραντ).

Προηγούμενο