Culture

Τα 10 ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Βιβλιοπωλεία-διαμάντια που αξίζει να επισκεφτεί κανείς και μόνο για την εμπειρία.

Υπάρχουν ορισμένα βιβλιοπωλεία που η αρχιτεκτονική, η ατμόσφαιρα και η αισθητική τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα καλύτερα μουσεία ή βιβλιοθήκες του κόσμου, κλέβοντας επάξια τη δόξα από τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που βρίσκονται στις προθήκες τους.

Από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Σαντορίνη και από παμπάλαιες επιβλητικές εκκλησίες και ιστορικά κτίρια μέχρι πυρηνικά καταφύγια και μοναδικές τοποθεσίες, τα βιβλιοπωλεία που βρίσκονται στη λίστα μας καταφέρνουν να μετατρέψουν την αναζήτηση ενός βιβλίου σε μοναδική εμπειρία που καθημερινά βιώνουν χιλιάδες φιλαναγνώστες και μη από κάθε σημείο του πλανήτη. 

Αν είστε λάτρεις των βιβλίων τότε το ταξίδι που ακολουθεί θα σας συναρπάσει. 

10
Livraria Lello, Πορτογαλία

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία της Πορτογαλίας και από τα πιο εντυπωσιακά παγκοσμίως.

Διαθέτοντας μια εντυπωσιακή πρόσοψη το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1906 από τα αδέρφια Jose και Antonio Lello. Η ιδέα ανήκει στον Jose ο οποίος ήταν λάτρης της μουσικής και των βιβλίων.

Η κατακόκκινη στριφογυριστή σκάλα, δεσπόζει στο χώρο, ενώ το βλέμμα του επισκέπτη αιχμαλωτίζουν ακόμα τα βιτρό παράθυρα, τα περίπλοκα ξύλινα γλυπτά, οι artc deco λεπτομέρειες, τα περίτεχνα μοτίβα και φυσικά τα χιλιάδες βιβλία.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Librairie Avant-Garde, Κίνα

Είναι χτισμένο σε έναν πρώην χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που ανήκε στην κινεζική κυβέρνηση και παράλληλα λειτουργούσε και ως πυρηνικό καταφύγιο.

Το Librairie Avant-Garde βρίσκεται στην πόλη Ναντζίνγκ και έχει χαρακτηριστεί ως το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο της χώρας και ένα από τα μέρη που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθεί κανείς όταν βρεθεί εκεί.

Η αναζήτηση ενός βιβλίου στον 4.000 τ.μ. χώρο του αποτελεί μοναδική εμπειρία και απαιτεί χρόνο και αντοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να βρουν το δρόμο τους οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις κίτρινες ρίγες που υπάρχουν στο έδαφος. 

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Liberia Acqua Alta, Ιταλία

Ακόμα ένα μικρό βιβλιοπωλείο που όμως και αυτό αποτελεί τουριστική ατραξιόν με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός από τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Θα το βρείτε -ενίοτε και πλημμυρισμένο- πίσω από την πλατεία του Σαν Μάρκο στη Βενετία και μαζί με αυτό θα βρείτε χιλιάδες τίτλους βιβλίων να στοιβάζονται σε ράφια στους πέτρινους τοίχου του, στη σκάλα, μέσα σε γόνδολες, μπανιέρες, τραπέζια ακόμα και στο πάτωμα. 

Το βιβλιοπωλείο σχεδόν πάντα φιγουράρει σε σχετικές λίστες βιβλιοπωλείων ανά τον κόσμο και σε τουριστικούς οδηγούς καθώς είναι μοναδικό στην κατηγορία του. 

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Ατλαντίς, Ελλάδα

Μένουμε Ελλάδα για να πάμε μέχρι την Οία της Σαντορίνης και το μικρό αλλά μοναδικό βιβλιοπωλείο Ατλαντίς που έχει γίνει διάσημο στα πέρατα του κόσμου μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων ενημέρωσης.

Ο Guardian το έχει ανακηρύξει ως το ομορφότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου, ενώ δεν λείπει από καμία σχετική λίστα και όχι άδικα καθώς κρέμεται από ένα βράχο έχοντας θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. 

Το βιβλιοπωλείο αποτελείται από υλικά και πράγματα που βρέθηκαν στο νησί και φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια λειτουργίας, αφού άνοιξε για πρώτη φορά του τις πόρτες του στην αύρα του Αιγαίου και τους επισκέπτες την άνοιξη του 2004.

Ράφια με βιβλία υπάρχουν ακόμα και στον εξωτερικό χώρο του βιβλιοπωλείου ενώ οι επισκέπτες μπορούν να κάτσουν στα παραδοσιακά τραπεζοκαθίσματα και να ταξιδέψει το βλέμμα τους από τις σελίδες του βιβλίου τους στο γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Waanders In de Broeren, Ολλανδία

Επιστρέφουμε στην Ολλανδία και συγκεκριμένα την πόλη Ζβόλε για να επισκεφθούμε το βιβλιοπωλείο Waanders In de Broeren.

Το μοναδικό αυτό τριώροφο βιβλιοπωλείο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων άνοιξε τις πόρτες του το 2013 και στεγάζεται επίσης σε μια παλιά δομινικανή κκλησία του 15ου αιώνα αποτελώντας ακόμα έναν ναό του βιβλίου για χιλιάδες πιστούς αναγνώστες.

Τα πελώρια βιτρό παράθυρα, οι κίονες, οι τοιχογραφίες στην αψιδωτή οροφή είναι μόνο μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μετατρέπουν την επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο σε μοναδική εμπειρία. Στο φωτεινό χώρο παραμένει και το αυθεντικό εκκλησιαστικό όργανο του τότε ναού.

Το βιβλιοπωλείο φιλοξενεί πολλές παράλληλες εκδηλώσεις για τους επισκέπτες-φιλαναγνώστες που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο και τους δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσουν το χώρο και να χαθούν στις σελίδες των βιβλίων που θα επιλέξουν πίνοντας τον καφέ τους στο καφέ-μπαρ που λειτουργεί στο κτίριο.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
El Ateneo Grand Splendid, Αργεντινή

Ο Guardian το έχει ανακηρύξει ως το δεύτερο καλύτερο βιβλιοπωλείο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο λόγος για το μοναδικό El Ateneo Grand Splendid στη Recoleta, μια γειτονιά του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. 

Το επιβλητικό κτίριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Perro και Torres Armengol και ξεκίνησε να λειτουργεί ως θέατρο το 1919. 

Ως βιβλιοπωλείο έκανε την εμφάνισή του το 2000 διατηρώντας κάθε αυθεντική αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, τα θεωρεία, ακόμα και τον τρούλο.

Σημειώνεται ότι στην πρώην θεατρική σκηνή με την αυλαία λειτουργεί ένα μεγάλο καφέ-μπαρ που ετοιμάζει το καφέ των αναγνωστών, στο υπόγειο είναι το τμήμα του παιδικού βιβλίου ενώ στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες και εκθέσεις. Σήμερα αριθμεί περίπου 120.000 τίτλους βιβλίων.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Boekhandel Dominicanen, Ολλανδία

Η αναζήτηση βιβλίων γίνεται με θρησκευτική ευλάβεια στο βιβλιοπωλείο Boekhandel Dominicanen του Μάαστριχ.

Ο «ναός των βιβλιοπωλείων» αποτελεί τόπο προσκυνήματος για εκατοντάδες φιλαναγνώστες καθημερινά. 

Η δομινικανή εκκλησία του 13ου αιώνα (!) που έπαψε να λειτουργεί με εντολή τον Ναπολέοντα τον 18ο αιώνα είχε αφεθεί στη μοίρα της μέχρι που το 2006 μετατράπηκε σε αυτό το μοναδικό βιβλιοπωλείο. 

Το κατάστημα διαθέτει χιλιάδες τίτλους βιβλίων για όλες τις ηλικίες και διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα του ναού έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις. 

Τα τελευταία χρόνια βέβαια παλεύει να αποφύγει το λουκέτο και οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα για να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι ομαλά.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Waterstone's Bradford Wool Exchange, Ηνωμένο Βασίλειο

Μπαίνοντας στο επιβλητικό κτίριο του Μπράντφορντ, όπου στεγάζεται ένα από τα πιο φημισμένα βιβλιοπωλεία της γνωστής αλυσίδας στη χώρα, δεν ξέρεις αν πρέπει να πρωτοθαυμάσεις την αρχιτεκτονική του χώρου ή το μοναδικό θησαυρό βιβλίων που αποκαλύπτεται μπροστά σου. 

Ομολογουμένως, το ίδιο ακριβώς θα νιώσει ο επισκέπτης και για αρκετά ακόμα βιβλιοπωλεία που περιέχονται στη λίστα μας.

Το βιβλιοπωλείο στεγάζεται σε κτίριο βικτοριανού γοτθικού ρυθμού του 19ου αιώνα. Οι επιβλητικοί κίονες που ορθώνονται έως την αψιδωτή οροφή, τα λουστραρισμένα ξύλινα δοκάρια, τα βιτρό και αρκετά ακόμα αυθεντικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του κτιρίου κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. 

Αν βρεθείτε σε αυτό, ανεβείτε στον ημιώροφο για να απολαύσετε από ψηλά το χώρο και τα γεμάτα με βιβλία ράφια, πίνοντας τον καφέ σας.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Shakespeare & Company, Γαλλία

«Δημιούργησα αυτό το βιβλιοπωλείο όπως θα έγραφε κάποιος ένα μυθιστόρημα, έφτιαξα κάθε δωμάτιο σαν να έφτιαχνα ένα κεφάλαιο και θέλω οι επισκέπτες να ανοίγουν την πόρτα του με τον τρόπο που ανοίγουν το βιβλίο που τους οδηγεί στο μαγικό κόσμο της φαντασίας τους». Αυτά ήταν τα λόγια του Αμερικανού George Whitman, του ανθρώπου που έφτιαξε το βιβλιοπωλείο Shakespeare and Company στο Παρίσι. 

Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του το 1951 και βρίσκεται στη σκιά της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ήταν το μοναστήρι «La Maison du Mustier» του 17ου αιώνα ως μοναστήρι. 

Όπως προδίδει ο τίτλος του περιλαμβάνει βρετανικές εκδόσεις και αποτελεί τόπο συνάντησης αγγλόφωνων συγγραφέων και αναγνωστών. Το αρχικό του όνομα ήταν Le Mistral αλλά ο Whitman το άλλαξε τον Απρίλιο του 1964, στην επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Επίσης, το όνομα είναι ένας φόρος τιμής στη Sylvia Beach τη γυναίκα που ίδρυσε την αυθεντική Shakespeare and Company το 1919. 

Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, συγγραφείς, καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος είχαν τη δυνατότητα να κοιμηθούν μέσα στο βιβλιοπωλείο, ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν παραχωμένα κρεβάτια ανάμεσα στα ράφια που δίνουν ακόμα τη δυνατότητα σους επισκέπτες να διανυκτερεύσουν σε αυτό. Υπολογίζεται ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και μέχρι σήμερα μέσα στο βιβλιο πωλείο έχουν κοιμηθεί πάνω από 30.000 επισκέπτες.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Cafebreria El Pendulo, Μεξικό

Ένα βιβλιοπωλείο-κήπος σε μια από τις πιο όμορφες και τρέντι γειτονιές της πρωτεύουσας του Μεξικού.

Το βιβλιοπωλείο στεγάζεται σε οίκημα του 1940 διατηρώντας μάλιστα τα σκαλοπάτια και τα αψιδωτά παράθυρα, ενώ τα δέντρα που υπάρχουν στο εσωτερικό δίνουν νότα χαλάρωσης και ηρεμίας. Πολλοί το παρομοιάζουν με τη βιβλιοθήκη του Hogwarts  από τις ταινίες Χάρι Πότερ. 

Το βιβλιοπωλείο φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων, live μουσική από την Πέμπτη έως το Σάββατο, μουσικά πρωινά το Σαββατοκύριακο, ενώ σε πρώτο και δεύτερο όροφο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το βιβλίο τους πίνοντας καφέ ή ποτό αντίστοιχα.

Προηγούμενο