Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ακόμη απόφαση που αφορά στην διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, οι οποίοι, δυστυχώς, παραμένουν διχασμένοι, ελήφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα απορρίφθηκε η αίτηση που είχε καταθέσει η Αυτοδιαχείριση προκειμένου να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προέβλεπε τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την προσωρινή ΕΥΕΔ στο νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ. Αυτή ήταν η δεύτερη θετική απόφαση για την ΕΔΕΜ καθώς είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος της Αυτοδιαχείρισης για ακύρωση της άδειας λειτουργίας της.

Διαβάστε ακόμη: Πανεπιστημιακή αστυνομία: Συνταγματικός ο νόμος σύμφωνα με το ΣτΕ

Η ανακοίνωση της Αυτοδιαχείρισης για το θέμα αυτό είναι τουλάχιστον παραπλανητική και δημιουργεί απορία για ποιον λόγο επιχαίρει: οι δικαιούχοι της Αυτοδιαχείρισης που ήταν παλαιότερα δικαιούχοι της ΕΥΕΔ πάντοτε είχαν πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα από όλες τις πηγές! Σε συνέχεια της προηγούμενης ετυμηγορίας, με την οποία το ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης κατά της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ κρίνοντας ότι, με βάση τον αριθμό των μελών της και το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριό της, η ΕΔΕΜ είναι ένας απόλυτα βιώσιμος Οργανισμός (βλ. περισσότερα εδώ), η πρόσφατη απόφασή του είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τα πνευματικά δικαιώματα για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν σήμερα είναι μέλη της ΕΔΕΜ ή της Αυτοδιαχείρισης.

Η ΕΔΕΜ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει και να διεκδικεί αξιώσεις προς όφελος των δημιουργών και της μουσικής δημιουργίας από την εποχή της ΑΕΠΙ, στη βάση της ΚΥΑ, η οποία παραμένει σε πλήρη ισχύ.

Είναι λυπηρό, με επιλογή και ευθύνη της Αυτοδιαχείρισης, να έχει χαθεί ένα τόσο μεγάλο και τόσο κρίσιμο χρονικό διάστημα σε ατελέσφορες για την ίδια δικαστικές διαμάχες, που συνεπάγονται μόνο περαιτέρω προβλήματα για τα μέλη τόσο της ΕΔΕΜ όσο βέβαια και της Αυτοδιαχείρισης.

Η πανηγυρική δικαίωση από πλευράς του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου οπλίζει την Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πίστη ότι ο θεσμικά άρτιος δρόμος που επέλεξε από συστάσεώς της, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, είναι η μόνη οδός που μπορεί να προστατεύσει και να εξασφαλίσει τα συμφέροντα όλων των δημιουργών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA