Παλιότερα ο δρόμος στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Μοναστηράκι, ήταν φημισμένος για τα ραφτάδικά του. Πλέον, αν θέλεις κάτι "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα σου, ζήτα ένα cocktail.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Φωτό: Στέφανος Ελευθερίου

 

"Tailor made" θα πει σε ελεύθερη μετάφραση " κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα σου. Δεν υπάρχει καταλληλότερη ονομασία για το "νεογέννητο" καφεκοπτείο-cocktail bar στην πλατεία Αγίας Ειρήνης 2 στο Μοναστηράκι. Μετρά μόλις λίγες εβδομάδες ζωής, παλιότερα ο δρόμος ήταν φημισμένος για τα ραφτάδικά του.

Δεν θυμάμαι ποιος μου το "σφύριξε", πάντως ένα πρωί κατηφόρισα στο κέντρο για μια πρώτη "αυτοψία" του μαγαζιού. Στρίβοντας από την Αιόλου στην πλατεία Αγ.Ειρήνης συνάντησα ένα μοντέρνο, εξωτερικά, χώρο σε ένα περιβάλλον που δεν σε πνίγει, με συμπαθητικές καρέκλες και τραπεζάκια πάνω στον πεζόδρομο. Ο Τάσος Δεληχρήστου, συνιδιοκτήτης του "Tailor made" μαζί με την Μοίρα Γεραντωνάκη, καθισμένος στη μπάρα, με περίμενε για την ξενάγηση. Μια ξενάγηση που γρήγορα με έκανε να καταλάβω ότι κρύβεται μία ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από το μαγαζί.

Η διαφορετικότητά του ξεκινάει από το προσωπικό. Δεν υπάρχουν σερβιτόροι, όποιος δουλεύει στο "Tailor made" είναι ειδικά εκπαιδευμένος barista, ο οποίος  γνωρίζει απόλυτα το προϊόν που σερβίρει (ο κατάλογος διαθέτει κάμποσους περίεργους όρους για τον "ανειδίκευτο" εργάτη του ελεύθερου χρόνου). Μάλιστα, όταν θα έρθει σε επαφή με τον πελάτη θα μπορέσει μέσα από την συζήτηση να προτείνει τον καφέ που θα ταιριάζει στα γούστα του. Αυτό προκύπτει μέσα από την γευσιγνωσία της κάθε ποικιλίας και των αρωμάτων (σου δίνονται και καρτελάκια με το ποιά αρώματα εμπεριέχονται στον κάθε καφέ). Μία από τα ίδια και για τα cocktails, αφού ο mixologist σε ρωτάει για τις προτιμήσεις σου, έτσι ώστε το ποτό να είναι "κομμένο και ραμμένο" στα γούστα του. Όπως λέμε "tailor made".

Η μεγαλύτερη, βέβαια, προσοχή δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων. Χωρίς μεσάζοντες και διαμεσολαβητές το "Tailor made" προμηθεύεται καφέ κατευθείαν από οικογενειακές φάρμες στο Μεξικό, την Βολιβία,  την Σουμάτρα, την Κένυα και άλλες χώρες. Οι επιλογές του καφέ αλλάζουν κάθε μέρα ,προκειμένου ο πελάτης να ανακαλύπτει συνέχεια και μία καινούργια γεύση από διαφορετικά μέρη. Το πιο σημαντικό ,όμως, και αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως οτιδήποτε μπορείς να καταναλώσεις στο μαγαζί (από καφέ και τσάι) μπορείς και να το αγοράσεις. Δεν υπάρχουν μυστικά, η επαφή μπορεί να μετεξελιχθεί σε μία διεισδυτικότερη επαφή στο κόσμο των ροφημάτων.

Ο χώρος είναι πολύ stylish, υπάρχουν ραπτομηχανές στα τραπέζια, ηχεία μέσα σε παλιά ραδιόφωνα, μεγάλες μαξιλάρες για καθιστικά που συνδυάζονται αρμονικά με την lounge, jazz και 60's μουσική. Οι τοίχοι έχουν πίνακες από φελλό ενώ θα βρεις μέχρι και μία διακριτική βιβλιοθήκη, που είναι και η νοητή διαχωριστική γραμμή μεταξύ καφεκοπτείου και bar.

Το "Tailor made" μοιάζει με μπαρ βγαλμένο από νουάρ μυθιστόρημα. Όμως ένα μπαρ είναι περισσότερο οι άνθρωποί του. Φεύγοντας  ο Τάσος Δεληχρήστος μου λέει: "Το σημαντικότερο, για εμάς, είναι να είμαστε αυστηροί επαγγελματίες και ρομαντικοί ερασιτέχνες. Ταυτόχρονα".