H ασθένεια της Χίλαρι Κλίντον άναψε φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ με τα αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την επίσημη διάγνωση των γιατρών ότι πάσχει από πνευμονία.

Την ίδια ώρα γιατροί να μιλούν για σενάρια δηλητηρίασης, ο γερμανικός Τύπος «τρέμει» στην ιδέα ότι μπορεί να βγει ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ και το Δημοκρατικό κόμμα κάθεται σε… αναμμένα κάρβουνα εξετάζοντας πιθανούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να την διαδεχτούν.

Το 44% των Αμερικανών  δεν πιστεύει πως πάσχει μόνο από πνευμονία

Η δημοσκόπηση της YouGov, για τους Times, δείχνει ότι το 46% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων δεν πιστεύουν ότι η Κλίντον ταλαιπωρείται από ήπιας μορφής πνευμονία. Αντίθετα, θεωρούν ότι ένας συνδυασμός προβλήματος στους πνεύματος, αλλεργιών και υπερβολικής ζέστης οδήγησε στη λιποθυμία της.

Από την άλλη, περίπου το 45% των 1.910 ερωτηθέντων πιστεύουν την εξήγηση που έδωσε ο γιατρός της Κλίντον για την πνευμονία. Το υπόλοιπο 9% δήλωσαν ότι δεν είναι βέβαιοι ποια είναι η εξήγηση του συμβάντος.

Οι συνεργάτες της Κλίντον παραδέχθηκαν ότι χειρίστηκαν λανθασμένα το ζήτημα, καθώς αρχικά απέδωσαν τη λιποθυμία της στη ζέστη, για να ανακοινώσουν αργότερα ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές πάσχει από πνευμονία.

Πιθανοί υποψήφιοι για να διαδεχτούν τη Χίλαρι 

Οι Δημοκρατικοί είναι πιθανό να θελήσουν να διατηρήσουν την υποστήριξη των μεγάλων χορηγών που έχουν ήδη δηλώσει... πίστη στην Κλίντον και στον Τιμ Κέιν (το υπ' αριθμόν 2 μετά τη Χίλαρι) και να δώσουν απευθείας το «κλειδί» στον δεύτερο, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει την κούρσα από εκεί που την άφησε η Κλίντον. Υπενθυμίζεται ότι ο Τιμ Κέιν επιλέχθηκε από την ίδια τη Χίλαρι Κλίντον να είναι το Νο 2, κάτι σαν δεύτερος επικεφαλής των Δημοκρατικών, στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας. 

Μάλιστα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Χίλαρι όταν ανακοίνωσε τον Κέιν για τη θέση αυτή έκανε σαφές ποιο ήταν το κριτήριο για την επιλογή της: Επέλεξε έναν άνθρωπο που θα είναι έτοιμος να γίνει πρόεδρος αν συμβεί κάτι. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος συνυποψήφιος και γι' αυτό οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά αν ο Κέιν θα μπορούσε να διατηρήσει το ισχνό προβάδισμα της Χίλαρι έναντι του αντιπάλου του για την Προεδρία. 

Οι Δημοκρατικοί μπορούν ακόμη να επιλέξουν τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όμως είπε ότι δεν θα ήθελε να κάνει εκστρατεία, αλλά δεν έχει πει ποτέ ανοιχτά και ευθέως ότι δεν θέλει να γίνει πρόεδρος. 

Ο Μπάιντεν δεν είναι ούτε Κλίντον ούτε Τραμπ και εύκολα θα μπορούσε να γίνει φαβορί για τη θέση του προέδρου. Άλλωστε, θα έχει την υποστήριξη του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει το κόμμα με μια έκκληση για υποστήριξη του σημερινού αντιπροέδρου του. Άλλοι πιθανοί διεκδικητές είναι ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν (και οι δύο προοδευτικοί με μεγάλη υποστήριξη εντός του Δημοκρατικού Κόμματος), ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, της Βιρτζίνια Τζιμ Γουέμπ και ο -επίσης από τη Βιρτζίνια- Μάρτιν Ο'Μάλεϊ. Στις ΗΠΑ, όμως, υπάρχει μια πολιτική παράδοση για αναβάθμιση των συζύγων των πολιτικών μετά από έναν απρόσμενο θάνατο. 

Ο Μπιλ Κλίντον, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Έτσι, αν κάποιος από την οικογένεια κληθεί να πάρει το χρίσμα, αυτή θα είναι η Τσέλσι Κλίντον, η 36χρονη κόρη της Χίλαρι που πληροί το ηλικιακό όριο του Συντάγματος για να γίνει πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στις περισσότερες πολιτείες έχει παρέλθει η ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιότητας από ανεξάρτητους υποψήφιους. Για την αντικατάσταση του υποψηφίου των Δημοκρατικών, εφόσον υπάρχει η ευχή του κόμματος, η αντικατάσταση θα μπορούσε να γίνει μέχρι και έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Είναι, επίσης, πιθανό, το Κογκρέσο να αναβάλει ή να μεταθέσει τις εκλογές, αλλά αυτό θα ήταν μια ακραία επιλογή, επισημαίνει στην ανάλυσή του το οικονομικό blog. 

Μέχρι και η κόρη της στην κούρσα της διαδοχής

Το οικονομικό blog Zero Hedge παραθέτει μία ανάλυση βάζοντας στο παιχνίδι και την μονάκριβη  κόρη της Χίλαρι, Τσέλσι.  

«Ο γιατρός της Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών διαγνώστηκε με πνευμονία την Παρασκευή και όλη την προηγούμενη εβδομάδα έκανε την εκστρατεία της αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό της, κάτι που οδήγησε στο "ιατρικό επεισόδιο" στην εκδήλωση μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου το πρωί της Κυριακής. Αλλά τι θα συμβεί αν το πρόβλημα της υγείας της εξελιχθεί σοβαρότερα; Βεβαίως οι Δημοκρατικοί έχουν πάντα τη δυνατότητα να συνεχίσουν την κούρσα τους με τη Χίλαρι μπροστά, αλλά σε μια εκστρατεία που θα θυμίζει το "Weekend at Bernie's" (ταινία στην οποία δύο νεαροί περιφέρουν έναν νεκρό προσποιούμενοι πως είναι ζωντανός, μέχρις ότου να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους). Τι θα συμβεί όμως αν τα πράγματα γίνουν ακόμη χειρότερα;