Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

DW: Ενισχύεται δημοσκοπικά η Μέρκελ

Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να κατέβει αυτή τη φορά στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να προδικάζει πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών. Ανεβαίνει και πάλι η δημοτικότητα της καγκελαρίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, τα δυο τρίτα των Γερμανών επικροτούν το ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ κατεβαίνουν αυτή τη φορά στον προεκλογικό αγώνα χωρίς να προδικάζουν πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Αντίθετη άποψη έχει το 30%. Την ίδια ώρα ανοδικές τάσεις συνεχίζει να παρουσιάζει η δημοτικότητα της καγκελαρίου, η οποία είχε σημειώσει καθίζηση στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015 και όσο τα προσφυγικά κύματα συνέχιζαν να καταφθάνουν στη Γερμανία.

Στο υποθετικό ερώτημα περί άμεσης εκλογής καγκελαρίου, η Άνγκελα Μέρκελ λαμβάνει το 51%, μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερη σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ενώ ο δυνητικός της αντίπαλος, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακολουθεί με 36 μονάδες διαφορά, λαμβάνοντας μόλις 15%. Η Α. Μέρκελ έχει μάλιστα την απόλυτη σχεδόν στήριξη των συντηρητικών ψηφοφόρων, αφού 9 στους 10 οπαδούς της CDU θα την ψήφιζαν. Στον αντίποδα, μόλις το 38% των υποστηρικτών του SPD θα ψήφιζε τον πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εφόσον ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας από τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν επιλέξει ακόμη τον υποψήφιο για την καγκελαρία στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Μικρές απώλειες για το ξενοφοβικό κόμμα AfD

Όσον αφορά, τέλος, την πρόθεση ψήφου, δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες διακυμάνσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Παρότι καταγράφει οριακή πτώση, η CDU παραμένει πρώτη δύναμη, λαμβάνοντας 36%, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 22%, Αριστερά και Πράσινοι με 12 και 11% αντίστοιχα και Φιλελεύθεροι με 6%.

Πτωτική δημοσκοπικά εξακολουθεί να είναι η πορεία του εθνολαϊκιστικού AfD που υποχωρεί στο 10%. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ αποδίδει την εξέλιξη στο γεγονός ότι «το προσφυγικό ζήτημα, που λειτουργούσε για το κόμμα σαν μαγνήτης για την προσέλκυση ψηφοφόρων, δεν είναι πλέον το σημαντικότερο θέμα για τους πολίτες.

πηγή: dw.com


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.