Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Παραιτήθηκε επισήμως ο Ματέο Ρέντσι

Την παραίτησή του, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Κυριακή, όταν και είδε την πρότασή του για τις συντραγματικές αλλαγές να απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ιταλών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, υπέβαλε σήμερα ο Ματέο Ρέντσι.

Την παραίτησή του, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Κυριακή, όταν και είδε την πρότασή του για τις συντραγματικές αλλαγές να απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ιταλών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, υπέβαλε σήμερα ο Ματέο Ρέντσι.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, καθυστερεί την αποδοχή της παραίτησης, ζητώντας του να μείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, καθώς αύριο θα ξεκινήσει τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων να αναμένονται το Σάββατο.

Μετά τις διαβουλεύσεις ο κ. Ματαρέλα αναμένεται να ζητήσει από μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ματέρο Ρέντσι ή από πολιτικό του κόμματός του να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία», ήταν η ανάρτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο 41χρονος πρωθυπουργός αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε δύο επιλογές: είτε την πρόταση σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες με τη συναίνεση και στήριξη όλων των κομμάτων, είτε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της χώρας μοιάζει αντίθετος στην εναλλακτική των εκλογών, επισημαίνοντας πως «τεχνικά είναι ακατανόητο», παρότι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί το αγκάθι για τη διεξαγωγή τους, πρόκειται να συζητηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Μετά την επίσημη παραίτησή του και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.