Σε μια μικρή αναδρομή στην Ιστορία, βλέπει κανείς ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον δεν εμπιστεύτηκε τη CIA στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος δεν άκουσε τη γνώμη της CIA σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν στήριξε όσο έπρεπε το έργο της NSA (υπηρεσία πληροφοριών) μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Κανένας όμως Αμερικανός πρόεδρος μέχρι τώρα δεν έχει συγκρίνει τις κινήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με αυτές της ναζιστικής Γερμανίας, χαρακτηρισμό που φρόντισε να προσδώσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο «εμφύλιος πόλεμος», όπως αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος, μεταξύ του Τραμπ και των μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε μετά τη διαρροή του φακέλου που φέρεται να κατέχουν οι Ρώσοι και περιέχει «επιβαρυντικό υλικό» για τον νεοκλεγέντα πρόεδρο, αναφορικά με την επιχειρηματική δράση του και την προσωπική ζωή του, και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, κατά την προχθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατηγόρησε ευθέως πλην σαφώς τη CIA «που επέτρεψε να διαρρεύσουν αυτές οι ψευδείς ειδήσεις», υποστηρίζοντας πως «πίσω από αυτό μπορεί να είναι η Ρωσία ή μπορεί να είναι κάποιος άλλος». Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, τηλεφώνησε στον πρόεδρο να του ξεκαθαρίσει πως τα έγγραφα δεν προέρχονται από την κοινότητα πληροφοριών», ωστόσο η ζημιά στο ηθικό της κοινότητας φαίνεται πως έχει ήδη γίνει.

Στο πλαίσιο της συζήτησης περί υποκλοπών και της πιθανής εμπλοκής Ρώσων χάκερ στις αμερικανικές εκλογές, ο Τραμπ συναντήθηκε χθες με ανώτατους αξιωματούχους για να συζητήσουν για τις προκλήσεις της διαδικτυακής ασφάλειας.

Η Λεπέν στον Πύργο του

Χθες, στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, όπου διαμένει ο πρόεδρος και πραγματοποιεί τα ραντεβού του, βρέθηκε η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο Μαρίν Λεπέν, η οποία απαθανατίστηκε να πίνει καφέ με τρεις άγνωστους άντρες. Εκπρόσωπος της Λεπέν αρνήθηκε να πει αν βρέθηκε εκεί για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο σύμφωνα με συνεργάτη του Τραμπ δεν είναι προγραμματισμένη συνάντησή τους.

Το καταπίστευμα και η Ιβάνκα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν ακόμη ορκιστεί πρόεδρος, έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό ανοιχτά ζητήματα, όπως το πώς θα αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η δικηγόρος του ξεκαθάρισε πως η διαχείριση του «Οργανισμού Τραμπ» θα μεταβιβαστεί σε ένα καταπίστευμα, το οποίο θα ελέγχεται από τους δύο γιους τους, Ντον και Ερικ. Ο διευθυντής του Γραφείου Κυβερνητικής Δεοντολογίας των ΗΠΑ Γουόλτερ Σάουμπ δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο δεν πληροί τους όρους. Ο Σάουμπ κατέληξε πως η μόνη λύση είναι η απομάκρυνση του Τραμπ από όλες τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ ανακοίνωσε πως έλαβε επίσημη άδεια απουσίας από τον Οργανισμό και από τη σειρά ρούχων και αξεσουάρ ώστε να ασχοληθεί με την οικογένειά της και με την προσαρμογή στη ζωή στην Ουάσιγκτον. Πάντως, πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι με την κίνησή της δείχνει να σχεδιάζει να εμπλακεί στη διακυβέρνηση, στο πλευρό του πατέρα της.