Με ανησυχία αλλά και κάποιες κρυφές ελπίδες παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις προειδοποιητικές βολές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που προοιωνίζουν έναν αναπάντεχο οικονομικό «πόλεμο» που απειλεί να διαταράξει τους παραδοσιακούς δεσμούς αίματος που οικοδομήθηκαν μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Την ώρα που η ευρωπαϊκή επικυρίαρχος Γερμανία των Μέρκελ και Σόϊμπλε  έχει πάρει θέση μάχης απέναντι στον απρόβλεπτα επικίνδυνο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας πλέον όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ για την επερχόμενη αυτή σύγκρουση, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις ποντάροντας σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή συστράτευση δυνάμεων όπου κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν θέλει ανοιχτές πληγές στα μετόπισθεν.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα «ακόμα και αυτός ο σκληρός γερμανικός παράγοντας θα πρέπει να συνυπολογίσει την εσωτερική αιμορραγία που θα συνοδεύσει ένα ελληνικό ατύχημα» υπονοώντας τον αντίκτυπο που θα είχε η διόγκωση της κρίσης στο εσωτερικό της ΕΕ σε ένα περιβάλλον εμπορικού και νομισματικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. 

Για την ελληνική πλευρά, σημαντικό στοιχείο των νέων ισορροπιών που αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται εν όψη της Συνόδου Κορυφής, σημαντική θεωρείται η παρέμβαση της Γαλλίας που εξακολουθεί κατέχει σημαντικό ρόλο στον παραδοσιακό άξονα με το Βερολίνο ώστε να καμφθούν οι θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς την αντιμετώπιση της Αθήνας. Την ώρα που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Γερμανία ότι χρησιμοποιεί ένα «κατάφωρα υποτιμημένο» ευρώ για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Βερολίνο αναγκάζεται να καλεί σε κοινή συστράτευση τους εταίρους του, «δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί διασπαστικά και τιμωρητικά προς την Ελλάδα και γενικότερα τις χώρες του Νότου» συμπληρώνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Και όλα αυτά στο παρασκήνιο ενός ανοιχτού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ΕΕ και του ευρώ και με τους εθνικιστές φίλους του Τραμπ να βρίσκονται σε θέση μάχης στο εσωτερικό της Ευρώπης.