«Ακροδεξιοί όλου του κόσμου ενωθείτε». Αυτό είναι το «σύνθημα» που έχει σφυρηλατήσει τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών ακροδεξιών με στόχο την κυριαρχία σε όλο και περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Βλέποντας τα πράγματα καθαρά από την πλευρά των γεγονότων, ο δρόμος προς την εξουσία είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Ολλανδό ακροδεξιό ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας, Γκέερτ Βίλντερς. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ, η Μαρίν Λεπέν επελαύνει και συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες όχι μόνο να είναι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά να είναι και πρώτη, ενώ ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει με αποκορύφωμα το BREXIT.

Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το... κλίμα για την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά χρειάζονται και ισχυρές τσέπες.  Ακόμα όμως κι αν δεν τις διαθέτεις εσύ, μπορεί να τις διαθέτει κάποιος άλλος για σένα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Βίλντερς ο οποίος εδώ και χρόνια λαμβάνει παχυλές δωρεές εξ Αμερικής.

Μπορεί οι νόμοι της Ολλανδίας να είναι πολύ αυστηροί όσον αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων ωστόσο τα «παραθυράκια» υπάρχουν προκειμένου να εισρέουν για.... το καλό του κόμματος μεγάλα ποσά. 

Αυτήν την στιγμή οι δωρεές έως 4.500 ευρώ ετησίως δεν χρειάζεται να κατατίθενται δημοσίως ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι ξένοι χρηματοδότες, παρά το γεγονός πως έχει προσκομισθεί προς ψήφιση στην Βουλή νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό τους. Πώς λοιπόν ο Βίλντερς απολαμβάνει τα ευρώ των Αμερικανών; 

Μόνο το 2015 το κόμμα το Κόμμα της Ελευθερίας, έλαβε 120.000 δολάρια από το «David Horowitz Freedom Center» του Ντέιβιντ Χόροβιτς, ενός Αμερικανού ακτιβιστή με ακραίες θέσεις ενάντια στο Ισλάμ.

Όπως σημειώνουν οι New York Times, φέτος, ο μεγαλύτερος χορηγός στο πολιτικό σύστημα της Ολλανδίας, ήταν η «Metterwoon Vastgoed», εταιρεία μεσιτών με επικεφαλής τον Κρις Θάνεσεν, ένας επιχειρηματίας από την Χάγη. Η εταιρεία έδωσε 158.000 δολάρια στην 50PLUS, ένα μικρό κόμμα που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα ηλικιωμένων ψηφοφόρων. Παράλληλα πέρσι το ποσό προς το ίδιο κόμμα έφτασε τα 106.000 δολάρια. 

Για να επανέλθουμε στον Βίλντερς όμως, το ύποπτο της υπόθεσης είναι πως παρά την γενικευμένη πρακτική ένταξης μελών στα κόμματα, ο Βίλντερς είναι το μοναδικό μέλος του Κόμματος της Ελευθερίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε εσωτερική διαρροή για τα οικονομικά του κόμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ο Βίλντερς φαίνεται να έχει λάβει 25.000 δολάρια πέρσι από το ίδρυμα «David Horowitz Freedom Center» 25.000 δολάρια, ενώ μόνο τον Νοέμβριο το Κόμμα της Ελευθερίας, έλαβε 7.400 ευρώ από την FOL Inc, μία εταιρεία από την Αμερική με έδρα το Μπάφαλο.

Ενώ ο Βίλντερς έχει δηλώσει μόνο τρεις χορηγούς στην τελευταία επίσημη καταχώρηση με τους δύο είναι Αμερικανοί, προκαλεί εντύπωση η πτώση των ποσών που λαμβάνει το κόμμα την τελευταία χρονιά, ειδικά μετά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Την ίδια ώρα ο Βίλντερς συνεχίζει την ακροδεξιά ρητορική του με στόχο την αναμόχλευση των συντηρητικών συναισθημάτων του επιτιθέμενος αυτήν την φορά στην Τουρκία, καλώς την χώρα του να χαρακτηρίσει τους Τούρκους αξιωματούχους ως «persona non grata» μέχρι και την διενέργεια του τουρκικού δημοψηφίσματος.