Με κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό, που έχουν συνάψει ΕΕ-Τουρκία, απείλησε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον απόηχο της σύγκρουσης της Άγκυρας με Χάγη και Βερολίνο.

«Στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις στο άξονα Τουρκίας - ΕΕ, η κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι πιθανή» προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε ότι η ΕΕ μας έχει θέσει σε καθεστώς αναμονής. Η υπομονή μας δεν είναι δίχως όρια» σημείωσε επίσης ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Γιενί Σαφάκ και όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε «σε περίπτωση που δεν έρθει η κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, θα πραγματοποιήσουμε τα σχετικά βήματα για τη συμφωνία της μετανάστευσης».

«Η συμφωνία προέβλεπε τα εξής: Μετανάστευση, επανεισδοχή και κατάργηση θεώρησης. Εμείς εφαρμόσαμε τις ρήτρες της συμφωνίας για την μετανάστευση. Τηρήσαμε τις πρόνοιες της. Η Ευρώπη να μην μας κρατά σε αναμονή στο ζήτημα των θεωρήσεων. Διαφορετικά θα πράξουμε ό,τι πρέπει να γίνει» πρόσθεσε.

«Αποκρουστική παραποίηση της ιστορίας» χαρακτήρισε νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την Ολλανδία με τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο BBC, o κ. Ρούτε μίλησε και για «υστερίες του Τούρκου προέδρου».