Προσπάθεια να πείσει τους Κούρδους στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ να ψηφίσουν «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα κατέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο δημοψήφισμα, ο Τούρκος πρόεδρος θα λάβει την ευκαιρία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα τον καθιστούν στην ουσία «μονοκράτορα».

«Οι υποστηρικτές του ΡΚΚ διαρκώς διακηρύσσουν ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη. Όμως τα κενά λόγια μπορούν να φέρουν ειρήνη; Μπορεί να υπάρξει ειρήνη με εκείνους που κινούνται παντού φέροντας όπλα στα χέρια τους;», τόνισε από του βήματος ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εμείς είμαστε οι φύλακες της ειρήνης, οι φρουροί των ελευθεριών», δήλωσε ο πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδιαλεχθούμε, να συμβαδίσουμε με όποιον έχει κάτι να πει, ή διαθέτει ένα σχέδιο. Αλλά έχουμε έναν όρο. Δεν θα υπάρχουν όπλα στα χέρια τους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η χώρα έχει ανάγκη από μία στιβαρή προεδρική εξουσία, ώστε να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί που οι εύθραυστες κυβερνητικές συμμαχίες είχαν προκαλέσει στο παρελθόν. Οι επικριτές του, επικαλούμενοι τα αυταρχικά του ένστικτα, του αντιτείνουν ότι έχει προβεί σε συλλήψεις, απολύσεις, ή έθεσε σε αργία 100,000 καθηγητές, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστές και δημοσιογράφους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.