Το βρετανικό κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών προσπάθησε σήμερα να ρίξει το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στην οικονομία, βάζοντας στο στόχαστρο τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν με μια αφίσα που προειδοποιεί για μια φορολογική «βόμβα» σε περίπτωση νίκης του κόμματός του στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Το κοινοβούλιο διαλυεται επίσημα σήμερα, σηματοδοτώντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να υποστηρίζει ότι τις προκήρυξε προκειμένου να ενισχύσει την θέση της στις επικείμενες διαπραγματεύσεις του Brexit.

Η αφίσα, που δείχνει τον Κόρμπιν μπροστά από μία βόμβα με τη φράση «περισσότερο χρέος, περισσότεροι φόροι», προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι υπό την ηγεσία του επικεφαλής των Εργατικών θα έχουν να αντιμετωπίσουν «Όχι βόμβες για τον στρατό μας. Μια μεγάλη βόμβα για την οικογένειά σας».

Η αφίσα θυμίζει το πόστερ που χρησιμοποίησαν οι Συντηρητικοί στην προεκλογική εκστρατεία του 1992 όπου επίσης εμφάνιζε μια μεγάλη βόμβα με τη φράση «Η φορολογική βόμβα των Εργατικών».

Η σημερινή αφίσα δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με ένα έγγραφο, στο οποίο οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί αναλαμβάνουν δεσμεύσεις σχετικά με τις δαπάνες και τους φόρους που θα κοστίσουν τουλάχιστον 45 δισεκ. λίρες (58 δισεκ. δολάρια) έως το 2019/2020.

«Οι οικονομικές του πολιτικές είναι μια συνταγή για χάος, αστάθεια, αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Η Βρετανία πολύ απλά δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν…να εξαπολύσει οικονομικό χάος στη χώρα», ανέφερε σε προεκλογική εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Οι Εργατικοί αμφισβήτησαν το ποσό αυτό, λέγοντας ότι τα σχέδιά τους ήταν απολύτως κοστολογημένα και θα παρουσιαστούν στο προεκλογικό τους μανιφέστο.

«Σε απλή γλώσσα, ο κόσμος θα χαρακτήριζε αυτό που οι Τόρις δημοσίευσαν σήμερα ψέματα, απολύτως ψέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα οικονομίας Τζον ΜακΝτόνελ στο ραδιόφωνο του BBC. «Είναι άθλιο που οι Τόρις το έβγαλαν αυτό».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν διψήφιο προβάδισμα έναντι των Εργατικών, με τη δημοσκόπηση της Panelbase που δημοσιοποιήθηκε σήμερα να τους δίνει ποσοστό 47%, μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά και πάλι κατά 17 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς.