«Ανησυχητική» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την πρόσφατη σύλληψη και τέταρτου Αμερικανού πολίτη από τη Βόρεια Κορέα, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι προφανές ότι είναι ανησυχητικό. Είμαστε ενήμεροι γι' αυτό και θα εργαστούμε μέσω της πρεσβείας της Σουηδίας (...), μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να ζητήσουμε την απελευθέρωση των ατόμων εκεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας, KCNA., ο Κιμ Χακ Σονγκ, ο οποίος εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγιάνγκ, τέθηκε υπό κράτηση το Σάββατο λόγω υποψίας ότι διέπραττε «εχθρικές πράξεις» εναντίον του κράτους.

Συνολικά τέσσερις Αμερικανοί βρίσκονται υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι οι κρατήσεις υπογραμμίζουν «το ρίσκο του να ταξιδέψει κανείς στη Βόρεια Κορέα» και πρόσθεσε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτείνει ιδιαίτερα την αποφυγή επίσκεψης Αμερικανών πολιτών» στη συγκεκριμένη χώρα.

Νωρίτερα χθες, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τσόε Σον Χουί, γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Βόρειας Αμερικής στο υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας, επισκέπτεται την Ευρώπη για ανεπίσημες συνομιλίες με πρώην Αμερικανούς κυβερνητικούς. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που έχει γνώση του θέματος, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα γίνουν στο Όσλο.