Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μελέτη - βόμβα εκτιμά ότι ο Ερντογάν «έστησε» το εναντίον του πραξικόπημα

Πραξικόπημα - «οπερέτα» χαρακτηρίσει σουηδικό Κέντρο Μελετών εκείνο της 15ης του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Η απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πραξικόπημα –«οπερέτα», που ενορχηστρώθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους ανθρώπους του, ώστε να δώσει την αφορμή για μαζικές διώξεις όσων στέκονταν κριτικά απέναντι στην διακυβέρνηση του από ένα κράτος έκτακτης ανάγκης.

Αυτή είναι η εκτίμηση της έρευνας με τίτλο «15 Ιουλίου: Το πραξικόπημα του Ερντογάν» από το Κέντρο της Στοκχόλμης για την Ελευθερίας (SCF). Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε καταγγελίες, καταθέσεις σε δικαστήρια, ιδιωτικές συνομιλίες, εκθέσεις στρατιωτικών ειδικών και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από ερευνητές. Το Κέντρο δεν μπορεί μάλιστα να χαρακτηρίσει την ενέργεια «πραξικόπημα» καθώς υποστηρίζει ότι η στρατιωτική κινητοποίηση ήταν ασυνήθιστα χαμηλή, αφορούσε ελάχιστες πόλεις, ήταν ελλιπώς οργανωμένη, αγνόησε πάγιες πρακτικές, παραδόσεις και κανόνες του τουρκικού στρατού.

«Υπήρχε μια σειρά από σκηνοθετημένες επιχειρήσεις που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια της αυταρχικής διακυβέρνησης Ερντογάν και αυτή ήταν σίγουρα η πιο αιματηρή» δηλώνει ο πρόεδρος του Κέντρου. «Η φήμη ενός πραξικοπήματος υπήρχε στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν φαίνεται ότι την αξιοποίησε έστησε το δικό του show και έριξε στο καναβάτσο την αντιπολίτευση»

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο Ερντογάν εξασφάλισε μια αυτοκρατορική προεδρία, εξασφάλισε τα κέρδη του, εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση, ενώ ετοιμάζεται ακόμα και εισβολή στη Συρία, για την οποία καιρό τώρα «ψαχνόταν». Δεν είναι τελικά τυχαίο που αποκάλεσε άμεσα την απόπειρα πραξικοπήματος «ένα δώρο από τον θεό».

Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας στις 191 σελίδες της:

- Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των πραγματικών γεγονότων και των σεναρίων που διέσπειρε το καθεστώς Ερντογάν, μέσω προπαγάνδας, πιέσεων, απειλών, ακόμα και βασανιστηρίων. Οι μαρτυρίες από κατηγορούμενους και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα ενισχύουν την άποψη πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο. Μεταξύ άλλων:

- Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ, οι χιλιάδες συλλήψεις και οι διώξεις.

– Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι γνώριζε για το πραξικόπημα, αλλά δεν ειδοποίησε ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον πρόεδρο αλλά παραμένει ακόμα στη θέση του.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.

– Το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία επί μέρες πριν το πραξικόπημα, ακόμα και την ημέρα εκδήλωσής του, η επίσκεψή του στο γενικό επιτελείο αν και υπήρχαν φήμες ότι θα συλλαμβάνονταν και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί ούτε δικαιολογηθεί ακόμα.

– Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. Ο Ακάρ όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο.

- Είναι πολύ ασυνήθιστο το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μετείχε ακόμα και σε γαμήλιες τελετές την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα. – Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο πραξικόπημα συμμετείχαν 8.651 στρατιωτικοί, δηλαδή ποσοστό 1,5% των τουρκικών δυνάμεων. Από αυτούς δε οι 1.761 ήταν κληρωτοί στρατιώτες, οι 1.214 ήταν μαθητές στρατιωτικών σχολών και οι 5.761 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Παρόλα αυτά διώχθηκαν 168 ανώτατοι αξιωματικοί που όλοι μαζί είχαν υπό τον έλεγχό τους 200.000 άνδρες.

– Το γεγονός ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε μόνο από το ένα ρεύμα, ότι επλήγησαν στόχοι άσχετοι με τους στόχους των πραξικοπηματιών, ότι δεν ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί, ότι σκοτώθηκαν πολίτες, ότι επιχειρήθηκε κατάληψη στρατηγικών σημείων με μια χούφτα μόνο στρατιωτών δεν μπορούν να εξηγηθούν. Οι δε ομάδες που υποτίθεται καταδίωκαν τον Ερντογάν πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πολλές ώρες μετά τη διαφυγή του από εκεί. Όλα αυτά δεν βγάζουν νόημα. – Ακόμα και μετά από έναν χρόνο από το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής του κινήματος Γκιουλέν στο πραξικόπημα. Κατασκευασμένα μόνο στοιχεία και μαρτυρίες που ελήφθησαν μετά από βασανιστήρια παρουσιάστηκαν.

– Τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για το πραξικόπημα κινητοποιήθηκαν με άλλες δικαιολογίες ενώ οι μετέχοντες αξιωματικοί προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους και ιδεολογίες. – Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν. – Ακόμα οι βαλλιστικές έρευνες των όπλων με τα οποία σκοτώθηκαν πολίτες παραμένουν σκοτεινές. Είναι γνωστό ότι στις συγκρούσεις μετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία μοίρασε όπλα σε πολίτες.

– Στην Τουρκία πλέον δεν υπάρχει Κράτος Δικαίου. Είναι μια χώρα που κυβερνάται με διατάγματα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η δικαστική εξουσία ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου ή της έκφραση, μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή και το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί κανονικά.

– Πάνω από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί έχουν χάσει τη δουλειά τους χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, το διπλωματικό σώμα, τη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο και 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη και καταδίκη που θωρούνται οπαδοί του Γκιουλέν.
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.