Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Πολωνία

Στις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αμυντική δέσμευση για την αντιμετώπιση απειλών από την Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί στην Βαρσοβία, με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, από την Ανατολική Ευρώπη.

Στις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην αμυντική δέσμευση για την αντιμετώπιση απειλών από την Ρωσία.

Η επιφυλακτική στάση του Τραμπ έναντι του «Άρθρου 5», του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δόγματος συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, κατά την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Μάιο, είχε προκαλέσει κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην διάρκεια του ταξιδιού του προς την διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G20 στην Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει μέρος σε διάσκεψη με την συμμετοχή των ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλτικής, αλλά και των Βαλκανίων. Την διάσκεψη οργανώνουν η Πολωνία και η Κροατία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του περιφερειακού εμπορίου, αλλά και των υποδομών.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ θ' αξιοποιήσει τη στάση που θα πραγματοποιήσει στην Πολωνία, προκειμένου να δώσει έμφαση στην δέσμευσή του έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ως «ξεπερασμένο». Παράλληλα, θα προσπαθήσει ν' αποκαταστήσει τις σχέσεις, μετά το τεταμένο κλίμα της νατοϊκής συνόδου, τον Μάιο.

Από την πλευρά της, η συντηρητική -με ουσιαστικές τάσεις ευρωσκεπτικισμού- κυβέρνηση της Πολωνίας, συμφωνεί σε πολλά θέματα με τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ αυτών, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, αλλά και τα ορυχεία άνθρακα. Έτσι, προσδίδει στην επίσκεψη Τραμπ χαρακτήρα αναγνώρισης του ηγετικού ρόλου της, στην Κεντρική Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης θα παρακολουθήσουν με προσοχή την ομιλία του Τραμπ στην κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας για το ενδεχόμενο ενθάρρυνσης της στάσης που τηρεί η πολωνική κυβέρνηση. Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμβάθυνσης του ρήγματος μεταξύ Ανατολής και Δύσης εντός της ΕΕ, ενώ δεν είναι λόγοι οι διπλωμάτες που βλέπουν την σημερινή περιφερειακή διάσκεψη στην Πολωνία ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής της, εκτός των δομών της ΕΕ.

Σε ενεργειακό επίπεδο, η Πολωνία θέλει ν' αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από αμερικανικές εταιρίες, προκειμένου ν' αντισταθμίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στην κεντροευρωπαϊκή περιοχή. “Είμαστε απλά μια σημαντική χώρα σε αυτή την γωνιά του κόσμου. Είμαστε μεταξύ των μεγαλυτέρων χωρών στην Ευρώπη και είμαστε ο ηγέτης της Κεντρικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος Τραμπ το κατανοεί αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρζέι Ντούντα.

Όπως κι άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά στην συνοριακή γραμμή με την Ρωσία, η Πολωνία επιθυμεί ν' ακούσει την δέσμευση του Τραμπ για την τήρηση του δόγματος συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την συλλογική αντίδραση των κρατών-μελών στην περίπτωση, που κάποια άλλη χώρα-μέλος δεχτεί επίθεση.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.