Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γαλλία: Οι μυστικές υπηρεσίες ψάχνουν νέους πράκτορες

Όχι τύπου Τζέιμς Μποντ αλλά εξειδικευμένους στους Η/Υ και τις ξένες γλώσσες!

Οι γαλλικές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών προχωρούν στη στρατολόγηση νέων πρακτόρων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των Ισλαμιστών μαχητών και των εγκληματιών του κυβερνοχώρου.

Την κορυφή της λίστας με τις κενές θέσεις στη γαλλική DGSE, που είναι αντίστοιχη με την αμερικανική CIA ή τη βρετανική MI6, βρίσκονται αυτές για νέους γκουρού της πληροφορικής και για γλωσσομαθείς, που μιλούν άπταιστα ρωσικά, κινέζικα ή φαρσί, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο Ιράν και το Αφγανιστάν.

«Μας ενδιαφέρει κάθε είδους βιογραφικό που σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, από κρυπτομαθηματικούς έως σούπερ σπασίκλες», δήλωσε ο Σαρλ Μορό, επικεφαλής της διοίκησης της DGSE, στο Reuters κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στο βορειοανατολικό Παρίσι.

Αν και η δημοσιότητα κάθε άλλο παρά προτεραιότητα αποτελεί για την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών, ο επικεφαλής της δήλωσε ότι οι πιεστικές ανάγκες για στρατολόγηση αλλάζουν τα πράγματα.

Η εύρεση προσωπικού για τις μυστικές υπηρεσίες δεν είναι πλέον η παρασκηνιακή υπόθεση που ήταν κάποτε, αλλά μια διαδικασία όπου οι στρατολόγοι αναζητούν ταλέντα όπως και σε άλλους τομείς, δήλωσε ο Μορό.

«Δεν μπορούμε πια να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να τους περιμένουμε να έρθουν, είναι μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά», δήλωσε.

Μια δυσκολία είναι να βρεθούν άνθρωποι με εξειδίκευση στις γλώσσες, ιδιαίτερα στα ρωσικά και τα κινέζικα, τις γλώσσες δύο χωρών των οποίων ο ολοένα και πιο αναβαθμισμένος ρόλος έχει κλονίσει την παλιά παγκόσμια τάξη όπου κυριαρχούσε η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.

Πέρα από αυτό, η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο εξωτερικό, κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και επίσης στο βόρειο Μάλι, απαιτεί ιδιαίτερες γλωσσικές ικανότητες.

«Δεν ήταν εύκολο με τα αραβικά και τα φαρσί, αλλά είναι μια εντελώς άλλη ιστορία με διαλέκτους όπως τα ταματσέκ (που μιλά η φυλή Τουαρέγκ στο Μάλι και άλλα τμήματα της Αφρικής)», δήλωσε ο Μορό.

Στόχος της DGSE είναι να στρατολογεί 500-600 νεοσύλλεκτους το χρόνο για να ανεβάσει τον αριθμό τους έως τις 7.100 έως το 2019, αλλά οι δεξιότητες που απαιτούνται από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με τον γνωστό κατάσκοπο της βρετανικής λογοτεχνίας, τον Τζέιμς Μποντ!


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.