Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ερντογάν κατά γερμανικών ΜΜΕ: Πρέπει πρώτα να ψάξετε τον ορισμό του δικτάτορα!

Η πρώτη συνέντευξη του Ερντογάν εδώ και πέντε χρόνια σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Επίθεση στα ΜΜΕ, ιδίως στα γερμανικά, εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δισέλιδη συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, με τίτλο «Πρέπει πρώτα να ψάξετε τον ορισμό του δικτάτορα!».

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για την εικόνα του στη Γερμανία, την ταραγμένη σχέση του με την πολιτική και τα ΜΜΕ της Γερμανίας, καθώς επίσης εκφράζει την άποψή του για τη φυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Με αφορμή την πρώτη συνέντευξή του εδώ και πέντε χρόνια σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης και σε ερώτηση αν αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις με τη Γερμανία βρίσκονται σε καμπή, ο Τούρκος πρόεδρος καταλογίζει στα γερμανικά ΜΜΕ πως διεξάγουν εκστρατεία συκοφάντησης εναντίον της Τουρκίας και επισημαίνει πως «μέρος αυτής της εκστρατείας αποτελούν συνεντεύξεις με τρομοκράτες». Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα ΜΜΕ πουθενά στον κόσμο, ότι ακολουθούν ιδεολογίες ή συμφέροντα και σημείωσε: «Πηγαίνετε όπου φυσάει ο άνεμος. Και τα γερμανικά ΜΜΕ επίσης. Το γνωρίζουμε με ακρίβεια και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο».

Συνεχίζοντας σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει δηκτικά πως τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν δικτάτορα και διερωτάται: «Πώς ορίζουν τα μέσα τον όρο δικτάτορα;». Ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας απαντά ότι του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός αυτός λόγω του αριθμού των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή, για τις απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την κατασκοπεία σε βάρος Γερμανών βουλευτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν εφοδιάζεται με σημειώσεις από το βοηθό του και απαντά ότι τα στοιχεία που έχει ο δημοσιογράφος είναι λάθος, παραθέτοντας διεξοδικά κατά ομάδες αδικήματα που έχουν διαπράξει οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι, με κυριότερη αυτή της τρομοκρατικής δράσης. Ο δημοσιογράφος εστιάζει στην περίπτωση του Γιουτζέλ (ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος 140 ημέρες στην απομόνωση, με καθυστέρηση παροχής προξενικής συνδρομής) και αναφέρει ότι στην Γερμανία κανένας δημοσιογράφος δεν θα βρισκόταν στη φυλακή ούτε για λίγες ημέρες με βάση υποψίες. «Εδώ δεν είναι Γερμανία. Η Τουρκία έχει τους δικούς της νόμους και κανονισμούς. Και έχει και μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που πράττει όσα προβλέπει το σύνταγμα», απαντά ο Ερντογάν.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί έναν δημοσιογράφο που παίρνει συνεντεύξεις από εξτρεμιστές δεξιούς ή αριστερούς, τρομοκράτη, ο Τούρκος πρόεδρος είναι της γνώμης ότι έτσι ο δημοσιογράφος ουσιαστικά βοηθάει και στηρίζει τη διάδοση των ιδεών της τρομοκρατίας, πράγμα που αποτελεί αδίκημα.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.