Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νέα γκάφα Τραμπ: Επικαλείται αστικό μύθο που δεν... υπάρχει για την τιμωρία των τζιχαντιστών

Έναν ανυπόστατο θρύλο επικαλέστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Αρχικά, με μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε απερίφραστα την πολύνεκρη επίθεση.

Λίγο αργότερα, όμως, παρότρυνε τον κόσμο να μελετήσει το δήθεν παράδειγμα του αμερικανού στρατηγού Τζον Πέρσινγκ, ο οποίος – σύμφωνα με αστικό μύθο – χρησιμοποιούσε σφαίρες καλυμμένες με αίμα χοίρου όταν εκτελούσε μουσουλμάνους αντάρτες στις Φιλιππίνες, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, έως τώρα δεν υπάρχουν αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Πέρσινγκ χρησιμοποιούσε αίμα γουρουνιού, ούτε ότι ο στρατηγός ενέκρινε τέτοιες πρακτικές.

«Μελετήστε τι έκανε ο στρατηγός Πέρσινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών στους τρομοκράτες όταν τους έπιαναν», έγραψε ο Τραμπ και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρχε ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία για 35 χρόνια».

Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί τον ίδιο ανυπόστατο αστικό μύθο και κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το 2016, όταν αφηγήθηκε ότι ο Πέρσινγκ διέταξε την εκτέλεση 49 κρατούμενων τρομοκρατών με σφαίρες βουτηγμένες σε αίμα γουρουνιού και άφησε μόνο έναν να ζήσει, ώστε να διαδώσει την ιστορία. Τότε είχε πει ότι η ισλαμική τρομοκρατία αποτράπηκε για 25 χρόνια.

Επιπλέον, ο πόλεμος των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες είναι ο μοναδικός ανοιχτά αποικιοκρατικός πόλεμος στην ιστορία της χώρας και κατά κανόνα δεν θεωρείται κεφάλαιο τιμής από αμερικανούς ιστορικούς.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet