Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μέρκελ: Έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το SPD

Επίσημη πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο SPD.

Νέα προσπάθεια σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης γίνεται τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία,  έπειτα από την «στροφή» της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών, που μετά το αρχικό κατηγορηματικό «όχι» στον μεγάλο συνασπισμό εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν τουλάχιστον στον διάλογο. Έτσι, η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα, Δευτέρα, επίσημη πρόσκληση για διερευνητικές συνομιλίες, τονίζοντας τη σημασία του σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

«Από την αρχή, ως Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λέγαμε ότι θέλουμε να αναλάβουμε κυβερνητική ευθύνη. Τα προβλήματα των ανθρώπων μπορούν να λυθούν καλύτερα με μία σταθερή κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το SPD και, όπως και με τις συνομιλίες για τη "Τζαμάικα", θα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες με μεγάλη σοβαρότητα, με προσήλωση, έντιμα και ταυτόχρονα έτοιμοι για συμβιβασμούς» δήλωσε η κ. Μέρκελ και επισήμανε ότι «ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης μετά από ομοσπονδιακές εκλογές είναι μία αξία από μόνος του». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «και για άλλα κόμματα να αποτελεί προτεραιότητα η ευημερία των ανθρώπων» ενώ σημείωσε ότι «μία κυβέρνηση, η οποία είναι σε θέση να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη για την οικονομία και την αναμένουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
 
Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα από το SPD σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική από ό,τι από το FDP, η καγκελάριος περιορίστηκε να δηλώσει ότι γνωρίζει καλά τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών και ότι διακρίνει δυνατότητες συμβιβασμού.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ συνεδρίασε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο για την αποτίμηση της κατάστασης και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. 

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η κοινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών την ερχόμενη Πέμπτη μετά από πρόκληση του ομοσπονδιακού προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.