Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σειρήνες πυρηνικής επίθεσης από τη Β. Κορέα ήχησαν στη Χαβάη

Η Χαβάη έθεσε σε λειτουργία ένα σύστημα προειδοποίησης για την εκτόξευση πυραύλων.

Η Χαβάη έθεσε σε λειτουργία ένα σύστημα προειδοποίησης για την εκτόξευση πυραύλων εν μέσω φόβων για επίθεση από τη Βόρεια Κορέα. Οι σειρήνες δεν έχουν δοκιμαστεί από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά επαναχρησιμοποιήθηκαν καθώς το αμερικανικό κράτος έχει θορυβηθεί από την επίμονη και συνεχόμενη ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, το σύστημα προειδοποίησης για πυρηνική επίθεση θα χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους κατοίκους για επερχόμενο τυφώνα ή τσουνάμι.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας πύραυλος από τη Β. Κορέα θα φτάσει σε περίπου 20 λεπτά στη Χαβάη, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να αντιδράσουν.

Η Χαβάη προστατεύεται από αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα, αλλά οι ηγέτες του κράτους λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις. Έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διδάσκει στους κατοίκους πώς να ανταποκριθούν σε ένα χτύπημα από τη Β. Κορέα ενώ τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ανακοινώσεις συμβουλεύουν τους 1,4 εκατ. κατοίκους της Χαβάης για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επίθεσης.

Οι τοπικές Αρχές συνιστούν στους πολίτες να καταστρώσουν ένα σχέδιο για το πού θα βρουν καταφύγιο αν οι σειρήνες ηχήσουν, προειδοποιώντας για επικείμενο χτύπημα. Επίσης να κρυφτούν σε ασφαλές καταφύγιο έχοντας φαγητό και νερό για τουλάχιστον 48 ώρες και ιδανικά για δύο εβδομάδες.

Αν και μια πυρηνική επίθεση είναι μάλλον απίθανη, λέει ο Βερν Μιγιάγκι, πρώην Στρατηγός που τώρα είναι διαχειριστής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών της Χαβάης, το κράτος ήταν «πιθανός στόχος επειδή είμαστε πιο κοντά στη Βόρεια Κορέα από τις υπόλοιπες Πολιτείες». Και πρόσθεσε μιλώντας στο NBC: «Βλέπουμε στις ειδήσεις για τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Οι άνθρωποι της Χαβάης πρέπει να γνωρίζουν τι κάνουμε για να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο».

 

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.