Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Όχι» στην πώληση όπλων από την ΕΕ προς τη Σαουδική Αραβία είπε το Ευρωκοινοβούλιο

Εγκρίθηκε το αίτημα των ευρωβουλευτών.

Εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αίτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία.

Το ψήφισμα για την Υεμένη εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές, ενώ ειδικά η παράγραφος για το εμπάργκο όπλων, εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.

Η εξέλιξη η οποία αφορά άμεσα την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία έχει εξελιχθεί σε ενδοκυβερνητικό «αγκάθι», το οποίο έχει προκαλέσει σειρά πολτικών αναταράξεων.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Το ψήφισμα το συνυπέγραφαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Από ελληνικής πλευράς, το ψήφισμα συνυπέγραφαν από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Νίκος Χουντής και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Παπαδημούλης: Να ακούσει η ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία

Η δήλωση, μάλιστα του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «ακούσει το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι αποκαλυπτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όμως, συντασσόμενη με την κατευθυντήρια γραμμή του Ευρωκοινοβουλίου, θα αναγκαστεί ενδεχομένως να προβεί σε ακύρωση των σχετικών συμφωνιών, χωρίς, όμως, να εμφανίζεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό και θετικό» το μήνυμα των ευρωβουλευτών, καλώντας την Κομισιόν και ειδικότερα την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και τα κράτη μέλη να λάβουν αντίστοιχη θέση. «Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κάνει η ελληνική κυβέρνηση και περιμένω να το κάνουν και οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, οι οποίες πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Το ψήφισμα στήριξαν όλες οι Ευρωομάδες εκτός από το ακροδεξιό κόμμα «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά, που το Ευρωκοινοβούλιο ζητά με ψήφισμα από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες μέλη της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Με ανάλογο ψήφισμα είχε ξαναζητήσει από την κυρία Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, αλλά και στις 25 Φεβρουαρίου 2016, ενώ στις 14 Ιουνίου του 2017 οι ευρωβουλευτές είχαν και πάλι εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Υεμένη. Αυτή τη φορά η κατάσταση στην Υεμένη βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης, χθες το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της κυρίας Μογκερίνι, ενώ το ψήφισμα τέθησε προς ψηφοφορία νωρίτερα σήμερα.

Ανδρουλάκης: Στα όρια του πολιτικού παραλογισμού κινήθηκαν η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Υπερψηφίστηκε πριν από λίγο το τρίτο διαδοχικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καλούμε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία για την κήρυξη εμπάργκο όπλων της Ε.Ε κατά της Σαουδικής Αραβίας. Η πρόταση για το εμπάργκο στηρίχθηκε από 368 ευρωβουλευτές, 221 την καταψήφισαν και 43 απείχαν» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη.

Όπως τόνισε επίσης «Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά τόσο η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνη της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκαν στα όρια του πολιτικού παραλογισμού. Ενώ οι κ.κ Τσίπρας και Καμμένος επιχειρηματολόγησαν με θέρμη υπέρ της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν το ψήφισμα υπέρ του εμπάργκο!

Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση της παραγράφου για το εμπάργκο, παρόλο που τις τελευταίες μέρες το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρωτοστατεί κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας!

Εμείς παραμείναμε συνεπείς τόσο με τη στάση της παράταξης στη Βουλή των Ελλήνων όσο και με τις πάγιες θέσεις της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστοί στις αξίες του ανθρωπισμού, διατηρήσαμε την αρχική μας θέση υπέρ της επιβολής του εμπάργκο καθώς ουδείς δικαιούται να παραμένει αδιάφορος μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά και περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας».

Μαυρωτάς: Να δώσει ο Καμμένος εξηγήσεις

Ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε τα εξής : «Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, η καταγγελία για πλαστογραφία εγγράφων από τον κ. Καμμένο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Οφείλει ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις. Εφόσον ισχύει, τότε τίθεται ξεκάθαρα πολύ σοβαρό θέμα, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και συνολικά για την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.