Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Tο ντονέρ στο στόχαστρο της ΕΕ

Το ντονέρ κεμπάμπ βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς Ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών θεωρούν πως ένα χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για την συντήρηση των μεγάλων γύρων κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο. 

Η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλε ένσταση έναντι μιας πρότασης της Κομισιόν που επιτρέπει την χρήση φωσφορικού άλατος στο παγωμένο ντονέρ επικαλούμενοι μια έρευνα η οποία συνδέει το φωσφορικό άλας με καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με το AP υπάρχουν πολλές έρευνες που αμφισβητούν αυτήν την σύνδεση. 

Το φωσφορικό άλας χρησιμοποιείται στο παγωμένο ντονέρ ως μέσο διατήρησης των υγρών και της γεύσης του κρέατος. Αν και χρησιμοποιείται και σε άλλα φαγητά, η έρευνα και οι Ευρωβουλευτές που την επικαλούνται αναφέρουν ότι μπορεί η ουσία να επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν ψύχεται και ξαναζεσταίνεται.

Η πιο δημοφιλής γερμανική εφήμερα Bild, που ανέδειξε και το θέμα, άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι στοχεύει συγκεκριμένα στο ντονέρ κεμπάμπ. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα κάθε μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνονται 500 τόνοι κεμπάμπ και το 80% εξ αυτών παρασκευάζεται στη Γερμανία. 

Στο μεταξύ η Ευρωβουλευτής Ρένατ Σόμμερ, δήλωσε: «Η ποσότητα φωσφορικού άλατος που καταναλώνει ένας πολίτης της ΕΕ από το ντονέρ μέσα σε έναν χρόνο, ισούται με την ποσότητα που προσλαμβάνει πίνοντας 1,5 λίτρο Coca Cola». 

Η Ευρωβουλευτής του SPD Σούζαν Μέλιορ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απαγόρευσης του ντονέρ και απλά η Επιτροπή Υγείας υπέβαλε ένσταση επειδή ήθελε να περιμένει σε μια ευρωπαϊκή έκθεση πάνω στη χρήση φωσφορικού άλατος πριν εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή στον κανονισμό. 
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.