Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ίσως δεν έχεις καταλάβει τι συμβαίνει στην Υεμένη

«Επειγόντως» και «πλήρως».

Έκκληση να άρει «επειγόντως» και «πλήρως» τον αποκλεισμό που επιβάλλει στην Υεμένη απηύθυναν προς τη Σαουδική Αραβία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η Unicef.

«Από κοινού καλούμε τον συνασπισμό να επιτρέψει επειγόντως και πλήρως την πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και να διευκολύνει την είσοδο και την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορικών και ζωτικών ανθρωπιστικών αγαθών», γράφουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Η μερική άρση του αποκλεισμού επέτρεψε «την παροχή ζωτικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση» αλλά «δεδομένου του εύρους της ανθρωπιστικής κρίσης (...), το αποτέλεσμα είναι να επιβραδυνθεί η πορεία προς μια ανθρωπιστική τραγωδία που απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι να σταματήσει», υπογραμμίζουν.

«Η Υεμένη παραμένει υπό την απειλή ενός από τους μεγαλύτερους λιμούς της σύγχρονης εποχής», υπενθυμίζουν και προσθέτουν πως «περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα αν δεν λάβουν επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα».

Τρία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα έλαβαν τις τελευταίες ημέρες έγκριση να εισέλθουν στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, όμως «τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν βενζίνη [απαραίτητη για τη λειτουργία των κέντρων υγείας και τον καθαρισμού του νερού], καθώς και άλλα δέκα πλοία που μετέφεραν τρόφιμα περιμένουν να λάβουν άδεια εισόδου», υπογραμμίζουν.

Το κείμενο υπογράφουν ο Αντάνομ Γκεμπρεέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Αχίμ Στάινερ, διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD), ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, ο διευθυντής της Unicef Άντονι Λέικ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος (PAM) Ντέιβιντ Μπίζλι.

«Ο ΟΗΕ αποστέλλει μια ομάδα στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσει με τον συνασπισμό και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας κάθε πρόβλημα που μπορεί μα έχουν σε σχέση με τα λιμάνια αυτά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Υεμένη έχει ισοπεδωθεί από τον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια, καθώς έχουν καταγραφεί 8.750 θάνατοι και 50.600 τραυματισμοί.

Στον πόλεμο αντιπαρατίθενται από το 2015 δυνάμεις του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, οι οποίες μέχρι τώρα συμμαχούσαν με το αντάρτικο φιλοϊρανικό κίνημα Χούτι, και ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet