Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουσκ για Brexit: Ο χρόνος για επίτευξη συμφωνίας λιγοστεύει

Eφικτή όμως μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Λιγοστεύει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για τους όρους του «διαζυγίου» τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο είναι ακόμη εφικτό να καταλήξουν σε συνεννόηση οι δύο μπλευρές μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ τους.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες ο Τουσκ είπε ότι ήταν έτοιμος να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της μελλοντικής σχέσης αλλά τον εμπόδισε η απουσία συμφωνίας για τους όρους του Brexit.

Η ΕΕ δεν επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση πριν επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Συναντήθηκα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Ήμουν έτοιμος να παρουσιάσω το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών αύριο (...) Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν περισσότερο χρόνο. Τώρα τα περιθώρια στενεύουν αλλά μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο παραμένει ακόμη εφικτή» ανέφερε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γιούνκερ – Μέι

Χωρίς τελική συμφωνία αλλά με «σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σήμερα καθώς κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αργότερα αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μετά το πέρας της συνάντησης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί «αποτυχία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτευχθεί «ικανοποιητική πρόοδος».

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση» στην οποία επιτεύχθηκε «σημαντικής πρόοδος». «Κάποιες διαφορές παραμένουν» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, εκφράζοντας και αυτή την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι δυνατή πριν από την προθεσμία της 14ης Δεκεμβρίου.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.