Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η Μέι θα επιδιώξει διάσωση της συμφωνίας για το Brexit

Αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέι μπορεί να επιστρέψει στις Βρυξέλλες ακόμη και αύριο, Τετάρτη.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και άλλοι Βρετανοί αξιωματούχοι θα μιλήσουν την Τρίτη στο συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) μετά την κατάρρευση τη Δευτέρα την τελευταία στιγμή μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του καθεστώτος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η Μέι μπορεί να επιστρέψει στις Βρυξέλλες ακόμη και αύριο με στόχο τη διάσωση μιας συμφωνίας που θα άνοιγε το δρόμο για τις συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ και η οποία αφορούσε την εισαγωγή στη Βόρεια Ιρλανδία του ρυθμιστικού πλαισίου που ισχύει στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η εγκαθίδρυση «σκληρού» συνόρου στην Ιρλανδία.

Η πιθανότητα επίτευξης ενός συμβιβασμού με βάση τον οποίο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθούσαν να ισχύουν κανόνες αντίστοιχοι με τους σημερινούς, προκάλεσε χθες την οργή του DUP την ώρα που η συμφωνία με την οποία θα άνοιγε ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων έμοιαζε να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Υποχωρεί η στερλίνα λόγω της απογοήτευσης για τις συνομιλίες του Brexit

Τη μεγαλύτερη πτώση της από τις 2 Νοεμβρίου σημείωσε σήμερα η στερλίνα μετά τις απογοητευτικές συνομιλίες για το Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,53% στο 1,3376 δολάριο καθώς οι επενδυτές απογοητεύθηκαν που η Βρετανία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χθες μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες εμπορικές συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε περαιτέρω πτώση αφού η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η χθεσινή αποτυχία της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να σηματοδοτεί τη στιγμή κατά την οποία όσοι είναι αντίθετοι στην έξοδο από την ΕΕ μπορούν να πιέσουν προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο δείκτης μετοχών FTSE, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 0,3% καθώς η υποχώρηση της στερλίνας ευνοεί τις εταιρίες με εξαγωγική δραστηριότητα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι απώλειες της στερλίνας πιθανόν να είναι περιορισμένες.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.