Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αλλαγή στάσης από τον Χαρίρι: Δεν παραιτείται από πρωθυπουργός

Ανακοίνωσε πως η λιβανέζικη κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στον αραβικό κόσμο.

Αλλαγή πλεύσης από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Αλ Χαρίρι που την Τρίτη ανακάλεσε την παραίτηση του.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο με τηλεοπτική ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία πριν από έναν μήνα, αλλά αργότερα είπε πως θα αποσύρει την παραίτησή του, υπό τον όρο όλα τα κόμματα στη λιβανέζικη κυβέρνηση να συμφωνήσουν ότι θα επιμείνουν στην κρατική πολιτική της «αποσύνδεσης» από τις περιφερειακές συγκρούσεις.

Σε ανακοίνωση της λιβανέζικης κυβέρνησης που διάβασε ο Χαρίρι αναφέρεται: «Το υπουργικό συμβούλιο ευχαριστεί τον ηγέτη του (Χαρίρι) για τη θέση του και για την ανάκληση της παραίτησής του. Όλες οι πολιτικές συνιστώσες (της κυβέρνησης) αποφασίζουν να αποσυνδεθούν από όλες τις συγκρούσεις, τις διενέξεις, τους πολέμους ή τις εσωτερικές υποθέσεις αδελφών αραβικών κρατών προκειμένου να διαφυλάξουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις του Λιβάνου».

Μετά την παραίτηση Χαρίρι πριν από ένα μήνα ο Λίβανος έγινε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Αξιωματούχοι του Λιβάνου δήλωναν πως το Ριάντ είχε αναγκάσει τον Χαρίρι να παραιτηθεί και τον κράτησε όμηρο στη χώρα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός γύρισε στο Λίβανο μετά από παρέμβαση της Γαλλίας. Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία διαψεύδει πως εξανάγκασε τον Χαρίρι να παραιτηθεί.

Στον αντίποδα, το Ιράν που υποστηρίζει την Χεζμπολάχ η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου και η Σαουδική Αραβία κατηγορεί ότι υποθάλπει διενέξεις στον αραβικό κόσμο με την υποστήριξη της Τεχεράνης.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.