Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Όταν ο Ερντογάν «κουρελιάζει» το πρωτόκολλο (vid)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεχνά τους κανόνες της διπλωματίας και έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με κάποιον ηγέτη άλλης χώρας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο του 2009 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όταν απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ισραήλ, σε περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, φώναζε «Σκοτώνετε ανθρώπους», καθώς ο συντονιστής είχε αρνηθεί να του δώσει πρόσθετο χρόνο για να απαντήσει σε παρέμβασης μεγάλης διάρκειας του Ισραηλινού προέδρου.

Στο πάνελ βρισκόταν και ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο Σιμόν Πέρες υπερμαμυνόταν σχεδόν για μισή ώρα την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, υψώνοντας τη φωνή και δείχνοντας τον Ερντογάν με το δάχτυλο, λέγοντας πως «η Τουρκία θα έκανε το ίδιο εάν εκτοξεύονταν κάθε βράδυ ρουκέτες προς την Κωνσταντινούπολη.

Απευθυνόμενος στο Σιμόν Πέρες στον ενικό, ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρότατη φραστική επίθεση.

«Εσύ είσαι μεγαλύτερος μου, αλλά ο τόνος της φωνής σου είναι έντονος. Κι αυτό προέρχεται από την ψυχολογία αυτού που έχει εγκληματίσει. Εσείς ξέρετε πολύ καλά να σκοτώνετε. Ξέρω ότι σκοτώσατε μικρά παιδιά στις παραλίες, εσείς είχατε πρωθυπουργούς που δήλωναν ότι αισθάνονταν ευτυχισμένοι όταν έμπαιναν στα Παλαιστινιακά Εδάφη πάνω σε τανκς».

Ο συντονιστής διέκοψε λέγοντας πως «η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει εκ νέου, δεν υπάρχει χρόνος».

«Αφήστε με να τελειώσω» επέμεινε ο Ερντογάν και όταν ο συντονιστής αρνήθηκε λέγοντας ότι «πρέπει να ακολουθήσει το γεύμα» ο Τούρκος πρωθυπουργός αποχώρησε εξοργισμένος από την αίθουσα λέγοντας: «Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω στο Νταβός μετά από αυτό».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.