Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γερμανικός Τύπος: «Ακανθώδης» η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα

Τις «παγωμένες» αντιδράσεις του ελληνικού λαού στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος. Την ίδια ώρα, γίνεται δεκτός ως «προστάτης» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Η επίσκεψη θεωρείτο πολιτικά δύσκολη, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία εδώ και δεκαετίες ερίζουν για το καθεστώς και τα δικαιώματα της μειονότητας» αναφέρει δημοσίευμα της Hannoverische Zeitung.

Επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την μειονότητα ως θρησκευτική και όχι ως τουρκική και σημειώνεται ότι η Τουρκία εμφανίζεται κάτι ως προστάτιδα δύναμη των εκεί μουσουλμάνων, κάτι που οδηγεί συνεχώς σε εντάσεις. «Γι' αυτόν τον λόγο η Αθήνα αντιμετώπισε την επίσκεψη με νευρικότητα» συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Έπειτα από ρητή ελληνική επιθυμία ο Ερντογάν απέφυγε να μιλήσει σε οργανωμένη ανοιχτή συγκέντρωση. Πρώτα επισκέφθηκε την Κομοτηνή και προσευχήθηκε σε τζαμί. Χίλιοι περίπου μειονοτικοί και πολλοί ιμάμηδες συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί για να τον υποδεχθούν και φώναζαν "είσαι ο ηγέτης μας"».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για έλλειψη δυνατοτήτων και καθεστώς διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας. «Οι περιοχές όπου κατοικούν οι μουσουλμάνοι θεωρούνται από πολλούς Έλληνες ως "πέμπτη φάλαγγα" του προαιώνιου εχθρού, της Τουρκίας. Επενδύσεις δεν γίνονται, χρήματα δεν δίνονται για υποδομές και οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τη δυνατότητα ανώτερης μόρφωσης» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι από το 1990 άρχισε να αλλάζει αυτή η πολιτική. 

Zeit: «Παγώνουν» οι Έλληνες στο άκουσμα περί αναθεώρησης της Λωζάνης

Η διαδικτυακή Zeit διαπιστώνει ασυνήθιστες εικόνες προσώπων παγωμένων στο άκουσμα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αν και όπως υπενθυμίζει, ο Ερντογάν ξεκίνησε να σπάει αυτό το ταμπού από καιρό, όταν τέλος του 2016 είπε ότι η Συνθήκη δεν είναι ιερό κείμενο. «Οι εντάσεις για τα σύνορα και οι δηλώσεις Ερντογάν συμβαίνουν σε μια περίοδο που νόμιζε κανείς ότι η προαιώνια εχθρότητα των δύο νατοϊκών χωρών είχε ξεπεραστεί» υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος. «Διότι από το 1999 οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης, κυρίως μέσω της επιδίωξης ενίσχυσης των οικονομικών τους σχέσεων. Για την Ελλάδα η Τουρκία είναι μια πιο τις σημαντικές χώρες εξαγωγής των προϊόντων της».

Ο αρθρογράφος περιγράφει τη στρατηγική Ερντογάν, ο οποίος ζητώντας μετ΄ επιτάσεως την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών -που κατά την Άγκυρα συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα- αναθερμαίνει τις πραγματικές διενέξεις, όπως είναι το θέμα των συνόρων. «Ξέρει πολύ καλά ότι το τελευταίο φοβούνται οι Έλληνες όσο τίποτα άλλο», σημειώνει. «Ακόμη και την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης η Αθήνα δεν περιέκοψε δραματικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Τελικά παρά την όποια πολιτική προσέγγιση η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει να θεωρεί τον τουρκικό στρατό ως σοβαρή απειλή».

Αντίθετα προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παρά τις αρχικές «παραφωνίες» βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Τσίπρα διαφάνηκε ότι επι εποχής Ερντογάν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές... Η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ειδάλλως η σχέσεις γειτονίας θα δυσκολέψουν».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.