Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Επιστολή Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων

Με επιστολή του ο Ντόναλντι Τουσκ προαναγγέλλει την πρόθεσή του να βάλει τέλος στο σχέδιο της Ε.Ε.

Με επιστολή του ο Ντόναλντι Τουσκ προαναγγέλλει το τέλος στο σχέδιο της Ε.Ε. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης να μπει τέλος στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις υποδοχής μεταναστών. Άλλωστε, πάνω σε αυτήν τη βάση δημιουργήθηκε και η ευρωπαϊκή διάσπαση με την ομάδα του Βίσενγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία) να στέκεται απέναντι σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Γερμανία.   

Μία τέτοια κίνηση δεδομένα θα προσθέσει πίεση στην Ελλάδα, η οποία μαζί με την Ιταλία, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων. 

Επιπλέον, σημειώνει το δημοσίευμα, πιθανή είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, κάτι που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες- μέλη.

Ο Τουσκ, σύμφωνα με τον Guardian, θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ θα προτείνει και εναλλακτικές αν δεν υπάρχει συναίνεση. «Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε», αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Guardian.
 


 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.