Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Έκδοση του «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.

Την έκδοση του αποκαλούμενου «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ, στις ΗΠΑ ενέκρινε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου την Τετάρτη.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Υπέρ της έκδοσης του Βίνικ στις ΗΠΑ είχε ταχθεί τον περασμένο Οκτώβριο και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ρώσου υπηκόου άσκησαν έφεση στον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Mr Bitcoin» συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, βάσει διεθνούς εντάλματος, σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του και κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων btc-e.

Στην κατοχή του 38χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τότε δύο φορητοί υπολογιστές, δύο τάμπλετ, πέντε κινητά τηλέφωνα και ένα router που είχε στην κατοχή του και το Συμβούλιο Εφετών είχε γνωμοδοτήσει να παραδοθούν τα κατασχεθέντα στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα.

Οι αμερικανικές διωκτικές αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων, αλλά και από τη μεγάλη «ληστεία των bitcoin» του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων «Mt.Gox» το 2011.
 
Ο Βίνικ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.