Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Όλοι μαζί και ο Τουσκ χώρια

Την ισχυρή κριτική που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγράφει σε δημοσίευμά της η Die Welt.

Την ισχυρή κριτική που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον Πολωνό Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, καταγράφει σε δημοσίευμά της η Die Welt.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού μέσου, «ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των απόψεων Τουσκ στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για την πρόκληση της μετανάστευσης, είτε δεν θα υπάρξει λύση», είπε. Η πολιτική αναδιανομής που εγκρίθηκε το 2015 δεν ήταν αναποτελεσματική. "Κάθε κράτος μέλος πρέπει να κάνει το δικό του καθήκον", δήλωσε ο Τίμερμανς. Ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ είπε κάτι παρόμοιο και τόνισε: "Ειμαι εντελώς συγκλονισμένος από τις απόψεις Τουσκ»

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε επίσης την κριτική του Τουσκ σχετικά με τις υπάρχουσες ποσοστώσεις προσφύγων. Γερμανοί κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η άποψη του Τουσκ ενάντια στο σύστημα ποσοστώσεων ήταν "αναποτελεσματική". "Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο", ανέφεραν γερμανικοί κυβερνητικοι κύκλοι. «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα όπου όλοι θα μπορούν να βρουν ο ένας τον άλλο και πάλι. Η αλληλεγγύη είναι "κεντρικό στοιχείο" της ΕΕ».

Αβραμόπουλος: «Αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο» το έγγραφο Τουσκ

Ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι το έγγραφο εργασίας που συνέταξε ο Τουσκ είναι «αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο». Ο ρόλος του Τουσκ ως Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ είναι να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αρχές, διαμαρτυρήθηκε ο Αβραμόπουλος. Αλλά το χαρτί του Τουσκ υπονομεύει τη σημαντική αρχή αλληλεγγύης, είπε. "Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλληλεγγύη", δήλωσε ο Αβραμόπουλος.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την Πέμπτη το βράδυ το θέμα της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι ηγετες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς, σε περίπτωση μιας προσφυγικης κρίσης θα μπορούν να ανακουφιστούν ιδιαίτερα τα κράτη που πλήττονται περισσότερο.


 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.