Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πώς η εξαγορά της Fox από την Disney κάνει το Χόλιγουντ άνω κάτω

Φέρνει μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή ταινιών, στις αίθουσες, στην τηλεόραση και τις πλατφόρμες streaming.

Η συμφωνία της Disney με τη Fox θα μεταμορφώσει το πιο επιτυχημένο στούντιο του Χόλιγουντ σε μία δύναμη τόσο ισχυρή που θα αναγκάσει τον ανταγωνισμό να συνενωθεί, θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις αλυσίδες κινηματογράφων και θα επιμηκύνει την τάση των μπλοκμπάστερ και των σίκουελ στη κινηματογραφική βιομηχανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Disney αποκτά τα στούντιο της Fox, καλωδιακά κανάλια όπως το FX και το National Geographic και διεθνή περιουσιακά της στοιχεία σε μια συμφωνία αξίας 52,4 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 με 18 μήνες αν εγκριθεί από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συγχώνευση στο Χόλιγουντ από το 2011 που η Comcast απορρόφησε τη Universal Pictures. Με τη Fox και την Disney κάτω από την ίδια στέγη, τα έξι κορυφαία στούντιο του Χόλιγουντ θα μείνουν πέντε.

Η Comcast, που πέρυσι εξαγόρασε την DreamWorks Animation, ίσως θεωρήσει ότι πρέπει να αποκτήσει ένα ακόμη στούντιο για να παραμείνει ανταγωνιστική. Ενώ μικρότερα, ανεξάρτητα στούντιο όπως η Lions Gate Entertainment και η Metro-Goldwyn-Mayer, ή μεγαλύτερα όπως η Paramount Pictures της Viacom, ίσως βρεθούν υπό πίεση να πουληθούν.

Μεγαλώνοντας σε μέγεθος τα στούντιο αποκτούν περισσότερο περιεχόμενο μειώνοντας τα κόστη, κάτι που τα βοηθά να δημιουργούν ταινίες που θα κυριαρχούν στα ταμεία.

Πίεση στις αίθουσες

Η Fox θα δώσει στην Disney ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στις διαπραγματεύσεις με τις αλυσίδες κινηματογράφων, όπως η AMC Entertainment Holdings, που περνούν το δικό τους κύμα συγχωνεύσεων. Η Disney πρόσφατα ζήτησε από κάποιες αλυσίδες μεγαλύτερο μερίδιο από τις πωλήσεις εισιτηρίων για μεγάλες ταινίες όπως το «Star Wars». Συνήθως τα κέρδη αυτά μοιράζονται στη μέση, αλλά η Disney μπορεί να διεκδικήσει πάνω από 60%.

Θα μπορούσε να δοκιμάσει την ίδια τακτική ξανά με δημοφιλείς ταινίες της Fox όπως το «Avatar», που έχει προγραμματισμένα τέσσερα μεγάλου προϋπολογισμού σίκουελ. Στην Disney και τη Fox μαζί αναλογεί το 40% των πωλήσεων εισιτηρίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά για το 2016, σύμφωνα με το Box Office Mojo.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Disney θα διανείμει ταινίες ως Fox ή αν θα αυξήσει καθόλου την παραγωγή της. Η μέχρι τώρα στρατηγική της ήταν να μειώνει τον αριθμό των ταινιών που κυκλοφορεί κάθε χρόνο, προκειμένου να επικεντρώνεται σε μεγάλες, ακριβές παραγωγές όπως οι ταινίες με υπερήρωες ή τα «Star Wars». Φέτος η Fox έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα 22 ταινίες, η Disney μόλις επτά. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η δεύτερη στο τέλος του χρόνου θα έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις εισιτηρίων από κάθε άλλο στούντιο, χάρη στους «Τελευταίους Jedi» που έκαναν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Η Disney θα μπορούσε να μειώσει τις πιο καλλιτεχνικές ταινίες που βγάζει το στούντιο Fox Searchlight για να αυξήσει τα μπλοκμπάστερ που φέρνουν επιπλέον χρήματα με πωλήσεις εμπορευμάτων ή ατραξιόν σε θεματικά πάρκα. Κίνηση που θα αφήσει ακόμη λιγότερο χώρο στις αίθουσες για ανεξάρτητους παίκτες όπως η A24 που διανείμει οσκαρικές καλλιτεχνικές ταινίες όπως το «Moonlight».

Τηλεόραση και streaming

Η εξαγορά της Fox θα βοηθήσει επίσης την τηλεοπτική παραγωγή της Disney. Η Fox διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά στούντιο, αλλά και μερίδιο στην Endemol Shine, δημιουργό ριάλιτι εκπομπών όπως οι «MasterChef» και «Deal or No Deal». Ένας μεγαλύτερος κατάλογος δημοφιλών ριάλιτι θα επέτρεπε στη Disney να πουλήσει τα δικαιώματά τους σε όλο τον κόσμο, μια επικερδής στρατηγική που έχει εφαρμόσει η Warner Bros. με το «The Bachelor».

Η Disney ετοιμάζεται να λανσάρει τις δικές της υπηρεσίες streaming μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι ταινίες της που είναι τώρα διαθέσιμες στο Netflix θα αφαιρεθούν από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ώστε να προβάλλονται αποκλειστικά σε εκείνες της Disney. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπομπ Άιγκερ δήλωσε ότι πιθανότατα θα κάνει το ίδιο και με προγράμματα της Fox που είναι τώρα διαθέσιμα από το HBO και το Netflix.

Τέλος, η εξαγορά της Fox αφήνει αβέβαιο το μέλλον στελεχών όπως η διευθύντρια των στούντιο Στέισι Σνάιντερ και οι Ντάνα Γουόλντεν και Γκάρι Νιούμαν, πρόεδροι του ομίλου Fox Televison, καθώς η Disney διαθέτει ήδη έναν επιτυχημένο διευθυντή στούντιο, τον Άλαν Χορν, ενώ ο Μπεν Σέργουντ ηγείται του τηλεοπτικού της ομίλου.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.