Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Πράσινο φως» για την επόμενη φάση του Brexit

«Πράσινο φως» άναψαν και επίσημα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων του Brexit.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Συγχαρητήρια πρωθυπουργέ @Theresa», πρόσθεσε ο Τουσκ, για την προσπάθεια της Τερέζα Μέι να επιτευχθεί η πρώτη συμφωνία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συζητήσεις από εδώ και στο εξής θα επικεντρωθούν στην μακροχρόνια σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική σχέση και την ασφάλεια.

Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι οι όροι της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αυτή η φάση πρόκειται να είναι «αρκετά πιο δύσκολη».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι θέλει οι δύο πλευρές να προσεγγίσουν την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία θα καθορίσει τη μορφή των σχέσεων με την ΕΕ, με «δημιουργικότητα και φιλοδοξία».

«Θα εκπληρώσουμε την επιθυμία του βρετανικού λαού και θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία Brexit για τη χώρα μας – διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας το ελεύθερο εμπόριο με χώρες σε όλο τον κόσμο και ανακτώντας τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας», ανέφερε η Μέι στο Twitter.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.