Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες: Ξεκινάνε σήμερα, αλλά ήδη έχουν γράψει ιστορία

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες θα γράψουν ιστορία κι έξω από τα γήπεδα.

Είναι γνωστό πως κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα οι πόλεμοι σταματούσαν, ώστε να μπορέσουν οι αθλητές να λάβουν μέρος στους αγώνες και οι κάτοικοι των πόλεων, να έχουν την δυνατότητα να τους παρακολουθήσουν.

Αυτό που σίγουρα δεν ανέμεναν πολλοί ήταν οι αγώνες, στην σημερινή εποχή, να «ενώσουν» χώρες που βρίσκονται για δεκαετίες σε διαμάχη. Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που ξεκινούν σήμερα, στη Νότια Κορέα.

Υπάρχουν φορές, πολύ σπάνια, όταν η σημασία του αθλητισμού ξεπερνά τις λευκές γραμμές των γηπέδων και αυτό συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην ασιατική ήπειρο.

Μετά την διχοτόμηση της Κορεατικής Χερσονήσου το 1945, κανένας πόλεμος, καμία διπλωματία ή κάποια άλλη παρόμοια προσπάθεια δεν κατάφερε να σταματήσει τη σύγκρουση μεταξύ του τώρα απομονωμένου Βορρά και του πιο δυτικού Νότου.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν, που ακολουθεί τα βήματα του πατέρα και του παππού του, οδηγεί ένα έθνος αποκομμένο από τον έξω κόσμο, μια χώρα όπως κανένας άλλος σε αυτόν τον πλανήτη κι όμως η «διπλωματία» του αθλητισμού κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια μιας περίπλοκης κατάστασης σε τέτοιο βαθμό ώστε να δούμε μια ενοποιημένη Κορέα να αγωνίζεται στην Πιόνγκτσανγκ.

Και μάλιστα σε μια εποχή που ο υποτιθέμενος ηγέτης του ελεύθερου κόσμου απειλεί να εξαφανίσει τη Βόρεια Κορέα από το πρόσωπο της γης, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη κι αν αυτά τα παιχνίδια ανοίξουν το δρόμο για στενότερες σχέσεις στο μέλλον, τότε θα περάσουν στην ιστορία.

Η' μάλλον θα γράψουν ένα μεγάλο κεφάλαιο, γιατί ήδη έγραψαν ιστορία με την άφιξη της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Νότια Κορέα την Παρασκευή. Η Κιμ Γιο Γιονγκ που ταξίδεψε με σκοπό να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε το πρώτο μέλος της δυναστείας Κιμ της Βόρειας Κορέας που επισκέφτηκε το γειτονικό έθνος.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ έφτασε στη Νότια Κορέα με το ιδιωτικό αεροσκάφος του αδελφού της για τριήμερη επίσκεψη, ενώ αναμένεται και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Γιαε-Ιν το Σάββατο σε γεύμα στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ.

Οι εικασίες για το αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα στείλει, μέσω της αδελφής του, ένα προσωπικό μήνυμα στο Μουν κι αν ναι, εάν θα περιλαμβάνει πρόταση για σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών, κυριαρχούν στα διεθνή μέσα.

Οποιοδήποτε τέτοιο μήνυμα θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό: ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει ταξιδέψει ποτέ έξω από τη Βόρεια Κορέα, ούτε και συναντήθηκε ποτέ με άλλον αρχηγό κράτους, από τότε που ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ στα τέλη του 2011.

Ο Μουν από την πλευρά του προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια ευκαιρία να αρχίσει ξανά μια ουσιαστική επικοινωνία με τη Βόρεια Κορέα, μετά από μια περίοδο διπλωματικού αδιεξόδου και τελικά να οδηγήσει σε συνομιλίες για την επίλυση του διεθνούς προβλήματος του πυρηνικού προγράμματος.

Οι σκεπτικιστές λένε ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να «χτυπήσει» τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της χώρας του και να αγοράσει περισσότερο χρόνο για να προωθήσει περαιτέρω τα στρατιωτικά της όπλα.

Ο Βορράς έστειλε περίπου 500 άτομα στους Αγώνες, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι, αθλητές, καθώς και μια κρατική χορωδία 230 μελών.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε εάν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες της Νότιας Κορέας που ξεκινάνε σήμερα, θα γράψουν ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας και έξω από τα γήπεδα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.