Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Κλάδος Ελαίας» με 31 Τούρκους και 152 Κούρδους νεκρούς στην Αφρίν

Απώλειες και για τον τουρκικό στρατό έχει η ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοδυτική Συρία.

Απώλειες και για τον τουρκικό στρατό έχει η ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοδυτική Συρία.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», την 20ή Ιανουαρίου, «31 από τους συντρόφους μας στα όπλα έπεσαν μάρτυρες, (άλλοι) 143 τραυματίστηκαν», αναφέρει ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Τουρκία εξαπέλυσε αυτή την έφοδο εναντίον της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εκστρατείας τους εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι μάχες ανάμεσα στον τουρκικό στρατό, τους Σύρους αντάρτες και το YPG εκτυλίσσονται στην Αφρίν, κουρδικό προπύργιο στη βορειοδυτική Συρία.

Ο τουρκικός στρατός υπέστη βαριές απώλειες τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να επιτύχει καμιά προέλαση. Το Σάββατο σκοτώθηκαν 11 Τούρκοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους οι δύο χειριστές ενός επιθετικού ελικοπτέρου όταν αυτό καταστράφηκε.

Εκτός από τους Τούρκους στρατιωτικούς, μεγάλες είναι οι απώλειες και στις άλλες μεριές αφού μέχρι στιγμής έχουν πέσει νεκροί τουλάχιστον 165 Σύροι αντάρτες που είχε εξοπλίσει στο παρελθόν η Άγκυρα.

Όσον αφορά τις απώλειες στην κουρδική πλευρά, δεν είναι ξεκάθαρος ο αριθμός. Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έχουν «εξουδετερωθεί 1.369 τρομοκράτες», χωρίς να κάνει καμία αναφορά για τους νεκρούς αμάχους. Όμως το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο και δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητες και όχι κυβερνητικές πηγές. Ο συγκεκριμένος αριθμός των 1.369 ατόμων είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 152 νεκρούς-μέλη της YPG που δίνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ που θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή στη Συρία, τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο στην Αφρίν, τουλάχιστον 74 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την 20η Ιανουαρίου από τουρκικά πλήγματα. Η Άγκυρα από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει στοχοθετήσει αμάχους.

Παράλληλα, τουλάχιστον επτά άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην τουρκική επικράτεια από ρουκέτες εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων για τις ρίψεις των οποίων η Άγκυρα κατηγορεί τις YPG.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.