Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

SPD: Τόπος στα... νιάτα με σκοπό την επιβίωση

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας προσπαθούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης της επόμενης κυβέρνησης της χώρας ανανεώνοντας τις... μπροστινές θέσεις τους με φρέσκο ​​αίμα, προτού εισέλθουν επίσημα σε ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό».

Ο απερχόμενος ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή εξέπληξε πολλούς εγκαταλείποντας τη φιλοδοξία του να γίνει υπουργός εξωτερικών, αναμένεται να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος την Τρίτη στη 47χρονη Αντρέα Νάλες - τη δεύτερη νεώτερη και πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην 155ετή ιστορία του γερμανικού κεντροαριστερού κόμματος.

Η Νάλες απέκτησε εθνική πολιτική φήμη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης του SPD πριν από 15 χρόνια, όταν, ως αριστερή νομοθέτης, ήταν από τους πρωτεργάτες μια εξέγερσης στο εσωτερικό του κόμματος ενάντια στις σκληρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Μέλος του SPD από την ηλικία των 18 ετών, η Νάλες πιστώνεται ότι βοήθησε να ώστε να συμφωνήσει τελικά το διαιρεμένο της κόμμα να ξεκινήσει τις συνομιλίες του συνασπισμού με μια παθιασμένη ομιλία σε ειδική διάσκεψη κόμματος τον Ιανουάριο.

Αν η Νάλες, πρώην ηγέτιδα της νεολαίας JuSos με ένα ταλέντο στην ισχυρή και κατά καιρούς αδυσώπητη πολιτική αγόρευση, βρεθεί τελικά επικεφαλής του SPD, τότε πέντε από τα έξι κόμματα στο γερμανικό κοινοβούλιο θα έχουν γυναίκες στην ηγεσία τους.

Η πιο εξέχουσα γυναικεία πολιτικός της Γερμανίας βρίσκεται, εν τω μεταξύ, υπό πίεση για να ανανεώσει το γηρασμένο κόμμα της τις προσεχείς εβδομάδες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή το βράδυ, η Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε να παραμείνει ως καγκελάριος για ολόκληρη την τετραετή θητεία και υπερασπίστηκε τον εαυτό της ενάντια στην κριτική που δέχτηκε για την παραχώρηση του σημαντικού υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά η Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων υπουργών του CDU πριν από μια διάσκεψη κορυφής στις 26 Φεβρουαρίου και υπαινίχθηκε ότι η «πόρτα» για τον ενδεχόμενο διάδοχό της.

«Φυσικά, ο κατάλογος θα αντληθεί από ολόκληρο το φάσμα του κόμματος», ανέφερε η Μέρκελ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF, στη συνέντευξη της. «Αυτό περιλαμβάνει τα νιάτα και την εμπειρία. Δεν θέλουμε να εξετάσουμε μόνο τα άτομα άνω των 60 ετών».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.