Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τραμπ: Δεν θα αφήνουμε την Κίνα και την Ιαπωνία να μας κλέβουν

Να επιβάλει έναν «ανταποδοτικό φόρο» στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ετοιμάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες του ότι χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δημιουργούν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα «κλέβοντας» τη χώρα του.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν «τιμωρητικό» φόρο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε ανθρώπους να έρχονται στην χώρα μας και να μας κλέβουν ανενόχλητα και να μας επιβάλλουν φοβερούς δασμούς και φόρους και εμείς να μη τους επιβάλλουμε τίποτε». Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου για τις επενδύσεις σε υποδομές.

Οι ΗΠΑ χάνουν «τεράστια ποσά χρημάτων (στο εμπόριο) με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και πολλές άλλες χώρες… Είναι λίγο δύσκολο για αυτές, επειδή δεν έχουν τιμωρηθεί επί 25 χρόνια. Αλλά θα αλλάξουμε πολιτική», σημείωσε.

Ο Τραμπ είπε ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει έναν «ανταποδοτικό φόρο» εις βάρος άλλων χωρών - «ορισμένες από αυτές αποκαλούνται σύμμαχοι, αλλά δεν είναι σύμμαχοι στο εμπόριο». Δεν προσδιόρισε ποια θα ήταν η διάρθρωση του φόρου αυτού ή αν εννοούσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα αυξηθούν για να εξισωθούν με αυτούς που επιβάλλουν οι άλλοι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της χώρας.

Ο Τραμπ ανέφερε την περίπτωση της εταιρείας κατασκευής μοτοσυκλετών Harley-Davidson ως παράδειγμα του προβλήματος αθέμιτου εμπορίου που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Η Harley κατασκευάζει εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη, εν μέρει επειδή εκεί επιβάλλεται δασμός 60% στις μηχανές που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για έναν σχετικά χαμηλό, ύψους 3,5%, δασμολογικό συντελεστή έναντι 9,9% της Κίνας και 5,2% της ΕΕ. Για ορισμένα προϊόντα, η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως για τα επιβατικά οχήματα, όπου οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς ύψους 2,5% έναντι 25% στην Κίνα και 10% στην ΕΕ.

Ο Τραμπ ρώτησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αν συμφωνούσε με την ιδέα ενός αναλογικού φόρου. «Βέβαια», απάντησε ο Ρος και συνέχισε ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εμπορικές παραχωρήσεις σε άλλες χώρες, που δεν χρειάζονται πλέον. «Παραχωρήσαμε τόσα πολλά, που πραγματικά πρέπει να τα πάρουμε πίσω», πρόσθεσε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.