Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γιατί ο Τραμπ μένει ουδέτερος απέναντι στις κινήσεις Ερντογάν – Τι συμβαίνει στη Συρία

Τι συμβαίνει και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πως δεν... βλέπει στην περίπτωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Η Τουρκία προκαλεί με τις κινήσεις της στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στο Αφρίν εναντίον των Κούρδων που πολεμούν στο πλευρό των Αμερικανών. Τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ απορούν: Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει τόσο μεγάλη «ανεκτικότητα» απέναντι στον Ερντογάν;

Κι αν στην Ελλάδα υπάρχει ... απογοήτευση από την στάση των Αμερικανών, καθώς το State Department φάνηκε με ανακοίνωσή του να τηρεί μάλλον ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα, τότε η υποχώρηση στην Συρία προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά. Τι συμβαίνει λοιπόν και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πως δεν... βλέπει στην περίπτωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η προοπτική μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών στρατιωτών έχει γίνει ανησυχητικά υπαρκτή. Οι επιθέσεις της Τουρκίας, κατά των Κουρδικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, είναι δεδομένες και συνεχείς. Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος θα προκύψει εάν ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει πράξη τις επανειλημμένες υποσχέσεις του να πιέσει προς τα ανατολικά, προς την περιοχή που περιπολούν Κούρδοι και Αμερικανοί, μαζί, το Μανμπί. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια σύγκρουση, λένε οι αναλυτές, είναι αυτοί που χαράζουν την πολιτική των ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια σαφή και σκληρή θέση απέναντι στην Τουρκία τώρα, προτού τα πράγματα επιδεινωθούν. Η Αμερικανική διοίκηση όμως φαίνεται να διαφωνεί.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να απειλήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Μανμπί δηλώνοντας ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα αναγκαστούν να τις «θάψουν» και προειδοποίησε ότι αν «μας λένε “μην έρχεστε στο Μανμπι”, τότε “η Τουρκία θα πάει στο Μανμπι”».

Οι απειλές αυτές θα μπορούσαν σαφώς να βλάψουν την μακρά αμερικανική και τουρκική συμμαχία, η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τον συνδυασμό του αυταρχισμού του Ερντογάν, του «φλερτ» που έχει με τη Ρωσία, αλλά και των συγκρουόμενων συμφερόντων στη Συρία. Μια σαφής δήλωση των ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αποδεκτό, υποστηριζόμενη από μια αποτελεσματική αποτρεπτική στάση, θεωρείται από τους ειδικούς «απαραίτητη» για να αποφευχθούν οι άμεσες αμερικανικές και τουρκικές εχθροπραξίες. Το... μήνυμα όμως δεν φεύγει από τα χείλη του Τραμπ.

Μέχρι στιγμής τα μικτά αμερικανικά μηνύματα σε συνδυασμό με μια μακρόχρονη τάση να αντιμετωπίζεται η Τουρκία με ιδιαίτερη προσοχή, έπεισαν τον Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον βλέπει τη σχέση της με την Άγκυρα πολύ σημαντική, για να την ρισκάρει. Αυτό αυξάνει την όρεξή του «σουλτάνου» που συνεχίζει να παίρνει ρίσκα, τα οποία τις τελευταίες ημέρες αφορούν και τις σχέσεις του με την Ελλάδα.

Αν και απερίσκεπτη, μια τουρκική επίθεση εναντίον του Μανμπί δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη. Επί Ερντογάν η Τουρκία πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες προσπάθειες να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν. Τα μέσα της δημοσίευσαν χάρτες μυστικών βάσεων των ΗΠΑ στη Συρία. Συνελήφθη ένας αμερικανός πάστορας, υπάλληλος της NASA και δύο Τούρκοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με ψευδείς κατηγορίες και κρατήθηκαν ως de facto όμηροι του Ερντογάν. Την περασμένη άνοιξη, η αυταρχική ανομία του Ερντογάν έφθασε μέσα στο Αμερικανικό έδαφος, όταν οι σωματοφύλακες του επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον. Τώρα, η Τουρκία αγοράζει ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεροπορίας και πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία (που θα είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ) και επιτίθεται σε συμμάχους των Η.Π.Α. στη Συρία, παρουσιάζοντας την επίθεση ως μέρος της ηρωικής αντίστασης της χώρας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Η ανταπόκριση των ΗΠΑ σε αυτές τις προκλήσεις είναι μηδαμινή. Φαίνεται να επικρατεί η ελπίδα ότι η μεταχείριση της Τουρκίας ως ένας καλός σύμμαχος τελικά θα την πείσει να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν ένας καλός σύμμαχος. Η Ουάσινγκτον άρχισε να σκληραίνει τη στάση της με την Άγκυρα στο θέμα της σύλληψης αμερικανών κυβερνητικών υπαλλήλων - επιβάλλοντας περιορισμούς στη βίζα σε Τούρκους πολίτες, προκαλώντας αμέσως πτώση της τουρκικής λίρας κατά 3,1%, αλλά αμέσως μετά έκανε πίσω, χωρίς καν να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπαλλήλων της.

Πριν από την επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μια νέα αμερικανική επιχείρηση, που αφορούσε κατά κύριο λόγο Κούρδους, τη «Δύναμη Προστασίας των Συνόρων» στην ανατολική Συρία. Όταν η Τουρκία διατύπωσε αντιρρήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πήρε πίσω την ανακοίνωση.

Όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ μίλησε στον Ερντογάν για την τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν, ο Τούρκος ηγέτης αρνήθηκε πως ο Τραμπ εξέφρασε κάποια ανησυχία ή δυσαρέσκεια, διαψεύδοντας τον Λευκό Οίκο. Εάν ο πρόεδρος ήταν ασαφής, ο Ερντογάν είχε επιλεκτική ακοή ή, πιθανότατα, κάποιος συνδυασμός των δύο, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Η έλλειψη σαφούς μηνύματος της Αμερικανικής κυβέρνησης ενίσχυσε μόνο την πεποίθηση του Ερντογάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταθούν στον δρόμο του. Το ζήτημα για τους Αμερικανούς είναι πως ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να ψάχνει «ευκαιρία» για να διαταράξει σοβαρά τις σχέσεις μαζί τους και να ενισχύσει την Τουρκό-Ρωσική συμμαχία. Με την Τουρκία να βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σημαντική, στρατηγική γεωγραφική θέση, αυτό θέλουν να το αποφύγουν και γι΄αυτό, κάνουν συνεχώς οπισθοχωρήσεις.

Απομένει πλέον να φανεί ποιο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης τους στην Άγκυρα ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τάιλερσον. Οι αναλυτές λένε πως χρειάζονται πολύ περισσότερα από απλές προειδοποιήσεις, αφού ακόμη κι αν τώρα μπορέσει να αποφευχθεί μια σύγκρουση στο Μανμπί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία θα παραμείνουν σε μια πορεία σύγκρουσης.

Σε τελική ανάλυση, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να καταστρέψει την αμερικανική -τουρκική συμμαχία, δεν υπάρχει τίποτα και κανείς για να τον σταματήσει. Το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να βάλουν... φρένο πριν τα πράγματα φτάσουν σε σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή. Μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση για κάτι τέτοιο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.